Nederlandsche antillen.
De viering op Curaçao van den dag, waarop Hare Majesteit de Koningin-Moeder voor vijftig jaar in Nederland aankwam.
(10 Januari 1929).
Door een klinkend feest heeft Curaçao den lOden Januari 1879 herdacht, daardoor uiting gevende aan de gevoelens van diepen eerbied en erkentelijkheid, welke het koestert voor Hare Majesteit de Koningin-Moeder en voor altijd heeft vastgelegd in den naam, welke de nieuwe stadjes t.w. Negropont, de Isla en Valentijn voortaan zullen mogen dragen, n.l. Emmastad.
Reeds om 8 uur voormiddags trok het muziekkorps van het opvoedingsgesticht Scherpenheuvel, voorafgegaan door de tamboers en pijpers van land- en zeemacht, door de straten van Willemstad, om allen te verkondigen, dat de lang verwachte feestdag was aangebroken.
Tegelijkertijd vingen op den Rifweg onder groote belangstelling de schietwedstrijden aan.
In den afdeelingswedstrijd voor geweer, waarbij gestreden werd om den Emmabeker, een wisselbeker, welke elk jaar zoo mogelijk op 2 Augustus, doch in elk geval bij de komst van een Nederlandsch oorlogsschip zal worden verschoten, stonden afdeelingen van het garnizoen, van de zeemacht, van de schietvereeniging der C.P.I.M. en van den bewakingsdienst der C.P.I.M. tegenover elkaar. De ploeg matrozen van Hr. Ms. ‘Kortenaer’ wist op beker beslag te leggen.
Hierop volgden persoonlijke wedstrijden voor geweer en pistool, waarbij het garnizoen beide eerste prijzen behaalde en wel de fuselier Martina dien voor geweer en de sergeant Wauben dien voor pistool.
Te half negen vingen op het Waaigat wedstrijden in het pontjeswrikken aan, opgeluisterd door het muziekkorps van Scherpenheuvel. (Pontjes zijn de lastige vierkante bakken, welke te Curaçao voor het overzetveer gebruikt worden). Onder groote belangstelling van het publiek, dat in dichte drommen was komen kijken, werd de pontvoerder L. de Jesus eerste prijswinnaar.
Hierop volgde een roeiwedstrijd, waarin een vijftal ploegen mede dongen. Er werd op tijd geroeid in de walvischboot van Hr. Ms. ‘Kortenaer’; den eersten prijs behaalden de stuurlieden der C.S.M., die er met een halve seconde voorsprong boven no. 2 beslag op legden.
Ten slotte werd er nog een wedstrijd in het canoën gehouden, waarbij de boot van J. Stolberg overwinnaar bleef.
Te 10 uur hield Zijne Exc. de waarn. Gouverneur van Curaçao een ontvangst, waarbij de gelukwenschen van den dag werden aangeboden.
Zijne Excellentie gaf met Mevrouw Van Dijk blijken van belangstelling in de verschillende wedstrijden, door ze achtereenvolgens in auto te bezoeken; op het schietterrein werd wat langer vertoefd en de eerewijn gedronken.
Nadat het warme gedeelte van den dag achter den rug was, ving om 4 uur op het sportterrein Mundo Nobo een voetbalwedstrijd aan tusschen het elftal van Hr. Ms. ‘Kortenaer’ en de Trekvogels, het elftal van het garnizoen om den Kortenaerbeker, uitgeloofd door den Commandant van Hr. Ms. ‘Kortenaer’, een wisselbeker, die bij elk bezoek van een oorlogsschip aan Curaçao verspeeld zal worden. Onder groote belangstelling van een zeer talrijk publiek werd een zeer opgewekte wedstrijd gespeeld, die met de cijfers 3-1 eindigde in het voordeel van Hr. Ms. ‘Kortenaer’, zoodat de Kortenaerbeker even als de Emmabeker voorloopig naar Nederland gaat.
Zijne Excellentie de Gouverneur van Curaçao, de Commandant van Hr. Ms. ‘Kortenaer’ en vele andere overheidspersonen woonden den wedst. rijd bij.
Hierna vond de prijsuitreiking plaats door Mevrouw Van Dijk, gevolgd door een feestelijken rondrit met muziek door de stad door de prijswinnaars. Vele particuliere auto's sloten zich bij den stoet aan. zoodat deze ten slotte vijftig tot zestig wagens telde,
Te half acht 's avonds werd de verlichting van het Gouvernementshuis ontstoken. Hr. Ms. ‘Kortenaer’ verlichtte de wapperende vlag met het zoeklicht. Op het Brionplein, van waar men een eenig gezicht had op de feestverlichting, had tegelijkertijd een muziekuitvoering plaats, door het orkest I.D.O. van de C.P.I.M. Hierop volgde nog een muziekuitvoering van het gezelschap St. Cecilia, dat vervolgens een ommegang door de stad maakte. Deze taptoe besloot het feest. Duizenden hadden op het Brionplein van het gebodene genoten, zij sloten zich bij den ommegang aan.
Wij mogen niet nalaten hier den naam te noemen van den voorzitter van de feestcommissie, den 1sten luitenant der infanterie A.P.J. Berger, die met groote bekwaamheid het feest had ingericht en zonder een storing had doen verloopen.
Curaçao, 12 Januari 1929.
H.