Vlagvertoon.
‘Vlag vertoonen’ doet een land door het zenden van een oorlogsschip. Dat is onmisbaar voor een groot koloniaal Rijk als Nederland. Maar ook op andere wijze dan door oorlogsschepen kan een volk opkomen voor zijn eer. Zulk vlagvertoon in figuurlijken zin was de verschijning van Nederlandsche geleerden - de hoogleeraren Zeeman. Keesom en De Haas - te Luik op uitnoodiging van de universiteit aldaar, de vereeniging van ingenieurs, het Belgisch scheikundig genootschap e.a. Zij werden door den oudminister Neujean begroet en aan een feestmaal te hunner eere zijn vleiende dingen gezegd over de groote beteekenis der Nederlandsche natuurkundige school.
Vlaggewuif was de onderscheiding, die de Nederlander dr. A. Bouwers van het Röntgenlaboratorium der Philipsfabrieken te Chicago met zijn Metallixbuizen behaald heeft: de gouden penning van het Amerikaansche Radiologisch genootschap voor verdiensten voor de Röntgen-wetenschap. Vlagvertoon: het schenken van een Statenbijbel door Koningin Wilhelmina aan de St.-Johanneskathedraal te New-York en de onderscheiding, door H.M. aan een ouderling van de Ned. Herv. Kerk aldaar verleend.
De Nederlandsche vlag ging in top met de opening van de roemrijke tentoonstelling van Nederlandsche schilderkunst te Londen met haar 60 Rembrandts, 30 Halsen, 28 Jan Steens, 12 Pieter de Hoochs, 10 Vermeers, 26 Cuyps, Hobbema's en Ruisdaels en zooveel andere meesterstukken, die door de kunst van geen ander volk worden geëvenaard. Prof. Albert Verwey vertoonde onze vlag, toen hij te Londen, voor de afdeeling van het Alg. Ned. Verbond, een voordracht hield over de ontwikkeling van de Nederlandsche dicht- en prozakunst sedert 1880, waarbij hij besloot met de opmerking, dat, terwijl de Nederlanders in het buitenland vroeger altijd onze zeventiende eeuwsche grootheid als hun adelsbrief beschouwden, zij tegenwoordig met recht trotsch op onze hedendaagsche levenskracht kunnen zijn.
Ook prof. R. Casimir draagt deze vlag rond met zijn lezingen op uitnoodiging van het Hoofdbestuur van het Alg. Ned. Verbond in Vlaanderen gehouden. Hij wees op den rijkdom en de schoonheid van het Nederlandsch; op zijn prachtig bewogen zinsrhythmiek; op de streektalen als bron van zijn verrijking. In de Nederlandsche letterkunde - zei hij o.a. - zijn alle ervaringen en gevoelens bezongen van de wieg tot het graf. Voor alle uitingen van den geest heeft onze taal haar woordenschat.
Onze vlag wuifde de Nederlandsche orkestleider Albert van Raalte, toen hij met het orkest van Glasgow (eenmaal geleid door Willem Kes) van Anrooy's Piet-Heinrhapsodie uitvoerde en de Engelsche kunstbeoordeelaren dwong tot bewonderenden lof èn voor de uitvoering èn voor het werk.
De Nederlandsche vlag worde aldus overal in de wereld vertoond, ter versterking der banden tusschen de over de aarde verspreide Nederlanders en der vriendschapsbanden van Nederland met andere volken, maar ook in figuurlijken zin, als zinnebeeld en belofte van beschaving.
Leden, werft Leden!