Nederland op zijn best.
De Iersche regeering heeft ir. G.J.T. Bakker, directeur van het gemeentelijk electriciteitsbedrijf te 's-Gravenhage en ir. F. Stokhuysen, hoofdingenieur der stedelijke lichtfabrieken te Leiden, uitgenoodigd naar Ierland te komen ten einde den jongen vrijstaat van raad te dienen inzake de electriciteitsvoorziening.
In een indrukwekkende plechtigheid in de ‘Columbia University’ te New York is in de eerste dagen van Januari Willem Mengelberg tot eeredoctor bevorderd, een soortgelijke onderscheiding als ook Brahms, Reger en Richard Strauss deelachtig werden. Nederlandsche universiteiten hebben, naar de N.R. Crt. in herinnering heeft gebracht, sinds jaren aan twee toonkunstenaars het eere-doctoraat verleend: Johan Wagenaar is eeredoctor van de Universiteit te Utrecht, Peter van Anrooy van die te Groningen.
Bij de huldiging te New York verhief prof. Daniel Gregory Mason Mengelbergs groote verdiensten voor de muziek en vervolgens hield prof. Murray Butler een rede, waarin hij de (zeer geloofwaardige!) verzekering gaf, dat de Columbia University het als een hooge eer beschouwde, Mengelberg in haar midden te mogen opnemen.
‘Nederland als nabuur en vriend’ was de titel van een voordracht, onlangs voor het Onderwijzersgenootschap te Bangkok gehouden door den heer Phya Prija Nusasna, een bekend onderwijskundige. De rede was vol bijzonderheden over de Nederlandsche geschiedenis, vol lof over ‘de uitstekende eigenschappen der Nederlanders’. Dat men ons in dien uithoek van het Verre Oosten vleit, is niet zoo vreemd, daar Nederland vele betrekkingen met Siam onderhoudt. De heer Nusasna herinnerde in zijn voordracht o.a. aan de eerste Nederlanders, die