Geest, Volharding, Doorzettendheid, Toewijding en Eenzijdigheid waren de onmiskenbare eigenschappen van den opbouwer van ons Verbond - Voor wie de zaken anders zagen dan hij, niet altijd een gemakkelijk leider. Maar alles moet zijn keerzijde hebben. Waarom niet ook een voorzitter?
Den Haag,
L. SIMONS.
Tachtig jaar worden kan een twijfelachtige verdienste zijn, als men zijn lichaam geen gelegenheid heeft gegeven om te slijten; doch Dr. Kiewiet de Jonge haalde zijn 80 jaren bij voortdurende werkzaamheid, in den strijd steeds noodig om iets belangrijks tot stand te brengen. Daarom driewerf hulde en geluk gewenscht.
Bloemendaal.
Hoogachtend,
A. STOOP.
Niet een woord van ons zal hier o.i. meer noodig zijn. Liever geven wij een woord van den jubilaris zélf.
In een lade in onze huiskamer liggen de ‘Brieven die ons nooit verlaten.’
Eén pakje daarvan, met een blauw koord saamgebonden, is van onzen hooggeachten Eerevoorzitter, Dr. H.J. Kiewiet de Jonge, den man, die de eerste vore sneed op het veld van arbeid van het Alg. Nederl. Verbond.
Uit één dier brieven putten wij het volgende:
‘Ja, de zware bovenbouw bewijst, dat de grondslagen van het A.N.V. hecht zijn geweest. We hebben niet vergeefs gewerkt in den tijd, waarvan de herinneringen nog zoo levendig en zoo weldadig zijn. Ons gezamenlijk verleden is mooi en rijk geweest; dat is dan ook eigenlijk de ruimte, waarin ik leef, en uit de vensters zie ik het Heden, dat nooit blijft, in een waas, en de toekomst, die steeds komende is, in eeuwigheid. En wie voorbijgaat, in niet-we ten, passeert in onverschilligheid, maar velen kijken vriendelijk in en knikken.’
Grijze vader, van ons Verbond, zie ons hier allen voor Uw venster staan, dankbaar U toeknikkend.
Gij gaaft ons het door U ontgonnen veld, mogen wij naar Uw voorbeeld blijven ploegen, zaaien en maaien!
Zaandam,
E.A. VEEN,
A.C. VEEN-BRONS.
Als lid van het eerste oogenblik uit Vlaanderen voel ik mij gedrongen om Dr. Kiewiet de Jonge bij zijn tachtigsten verjaardag geluk te wenschen en mijn toegenegen waardeering uit te spreken voor de toewijding en de wijsheid, waarmede hij de leiding van het Algemeen Nederlandsch Verbond, vooral in moeilijke dagen, heeft waargenomen.
Gent.
J. VERCOULLIE.
Den geestrijken geleerde, den vurigen baanbreker onzer taalbeweging, den warmen vaderlander, den nobelen mensch breng ik op zijn 80sten verjaardag mijne eerbiedige hulde. En aan die hulde paart zich mijn groote dank voor de belangelooze toewijding, waarmede hij gedurende een reeks van jaren zijne beste krachten aan het Nederlandsche volk heeft gegeven. Wie hem eert op 29 September, eert zichzelf.
's-Gravenhage.
J. TH. DE VISSER.
In naam van Groep Vlaanderen van het Algemeen Nederlandsch Verbond ben ik gelukkig hulde te mogen brengen aan Dr. Kiewiet de Jonge ter gelegenheid van zijn tachtigsten verjaardag.
Het A.N.V. te hebben zien opschieten, gedijen, groeien tot een machtig genootschap, waaraan hij lang, als algemeen voorzitter, zijn ziel en zijne beste krachten heeft gewijd, moet hem zeker op dien hoogen leeftijd de grootste voldoening schenken.
Nederlandsch sprekenden over de wereld zijn door het A.N.V. eene macht geworden, leven in cultureele gemeenschap met elkander, hebben een taalgebied, dat met geene oorlogen noch staatsgrepen te vernietigen is.
Dat is voor een groot deel het werk van Dr. Kiewiet de Jonge, die de gedachte en het werk van H. Meert prachtig deed bloeien.
Schaarbeek.
OMER WATTEZ,
Voorzitter van Goep Vlaanderen.
Wie als ik het A.N.V. van zijn oprichting af kent, kan het Verbond en U niet van elkander scheiden, Door Uw bezield en bezielend woord hebt Ge ons, jongeren, gebracht tot datgene, wat Ge hebt uitgedrukt in: ‘Met twee dingen staat of valt onze nationaliteit: met onze vrijheidsliefde en met onze taal’. U daarvoor en voor Uw herhaalde blijken van vriendschappelijke gezindheid jegens mij dank te zeggen, acht ik een groot voorrecht, nu ik U op Uw 80ste jaarfeest mijn welgemeenden gelukwensch mag aanbieden.
's-Gravenhage.
M.A. van WEEL.
Voorzitter der Taalcommissie.
Aan Dr. H.J. Kiewiet de Jonge in de eerste plaats is het te danken, dat de Grootnederlandsche gedachte een deel van ons geestelijk bezit uitmaakt.
Oenkerk.
TH. VAN WELDEREN RENGERS.
Dr. Kiewiet de Jonge 80 jaar, en nog frisch en flink, een krasse grijsaard.... Wanneer ik hem niet meer ontmoet had na mijn gymnasiumtijd, zou ik het niet kunnen gelooven, want toen was hij, de docent, - althans in mijn gymnasiastenoogen - een man met een teêr gestel. Maar daarna.... ja, toen werd hij eigenlijk steeds flinker en jonger, al heb ik bij hem ook toen nooit bijzondere lichaamskracht vermoed. Ik druk op dat woord ‘vermoed’, en stel er prijs op te zeggen, dat ik nooit met hem gevochten heb. Dit laatste zelfs ook maar weinig in overdrachtelijken zin, ofschoon wij eigenlijk onafgebroken met elkaar in aanraking zijn gebleven, in het Verbond en daarbuiten. En was er eens iets tusschen ons, hoe spoedig volgde de opheldering, zonder een spoor van het gebeurde achter te laten.
De tachtigjarige heeft, als de man die in Nederland het A.N.V. heeft gegrondvest en vooral - later - als algemeene voorzitter, noodwendig de aandacht van zeer velen tot zich getrokken. Zijn persoon en beleid stonden derhalve bloot aan critiek. En nu zal het hem, die zoo diep voelt, wel een zeer groote voldoening zijn in dit nummer van Neerlandia en zeker ook op allerlei andere wijzen op dezen geboortedag zóóveel blijken te ontvangen, dat de dankbare herinnering aan zijn mooie werk voortleeft bij allen, die met hem hebben gearbeid en dat hij zonder voorbehoud mag aannemen, dat hij met eere zijn hoogen leeftijd bereikt heeft, al zal hij, met zijn zin voor eenvoud, loftuitingen wel, met volle erkenning der goede bedoeling, op zijn manier aanvaarden.
Van harte nog vele gelukkige jaren, hooggeachte heer Kiewiet, met Uw vrouw, kinderen en kleinkinderen!
's-GRAVENHAGE,
29 September 1927.
P.J. de KANTER.
Alg. Voorzitter.