De Leidsche Universiteit 350 jaar.
Wij vragen een Vondel om de beroemde plek te bezingen, waar op 9 Februari Koningin Wilhelmina met het doctoraat honoris causa in de rechtgeleerdheid zal worden bekleed: Leiden, dat 350 jaar geleden op voorstel van Prins Willem I begiftigd werd met een hoogeschool. Welk een middelpunt van beschaving en geleerdheid is het in die drie en een halve eeuw geweest! Wat al beroemdheden zag het binnen zijn muren optreden, wat al vruchtdragende wetenschap is van zijn collegezalen uitgegaan! Het Leidsch Athene heeft mannen voortgebracht als Boerhaave en Scaliger, Buys, Kern en Fruin, Kamerlingh Onnes en Lorentz, Hartman en Huizinga, Snouck Hurgronje, Bolland, Einthoven. Een beroemdheid als Einstein voelde er zich door de aanbieding van een leerstoel geëerd....
Dat de plechtigheid, waarvan wij spraken, voltrokken zal worden in de Pieterskerk herinnert aan den oorsprong der School, die aanvankelijk bestemd was voor de opleiding der predikanten in de gewesten, welke de zijde der Hervorming hadden gekozen.
Ook de Bond van Leidsche Studenten zal het 350-jarig bestaan herdenken met een feestavond, waar een vaderlandsch stuk - ‘Het Huwelijk van een Oranjeprinses’ door Maurits Wagenvoort - zal worden vertoond. Met ingenomenheid zien wij ook hierbij weder den minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen dr. J. Th. de Visser aan het hoofd van het eere-comité.