Nieuwe vrienden.
De verwoestingen ten Oosten van onze grens door den wereldoorlog aangericht, hebben het vergezicht geopend op een land, waarvan wij tot dusver maar weinig hoorden: Hongarije.
Tallooze landgenooten hebben door hetgeen zij voor Hongarije, in 't bijzonder voor de Hongaarsche kinderen, deden, een nieuwen vriend geworven voor ons land. De Hongaarsch-Hollandsche Revue, twee jaar geleden te Budapest opgericht, doet het hare om die vriendschap te bevorderen, vooral door aanteekening te houden van de pogingen, die men in beide landen daartoe in het werk stelt. Een hoofdartikel in het Augustusnummer geeft daarvan een overzicht.
Het gewaagt van het Hongaarsch-Nederlandsche Genootschap, tot welks bestuur invloedrijke Hongaarsche personen zijn toegetreden en waarvan genoemd blad het orgaan is. Dit genootschap weet de groote pers tot het bespreken van Hongaarsch-Nederlandsche belangen aan te sporen en doet lezingen houden of bevordert die.
Belangrijk vooral was de voordracht van den secretaris van het Genootschap, den heer K. von Buday, in een der zalen van het Parlementsgebouw over de rol van Nederland in de internationale staatkunde. Het gehoor bestond uit aanzienlijke persoonlijkheden van het Hongaarsche leven.
De heer von Buday heeft ook grooten ijver aan den dag gelegd bij de voorbereiding der reis naar Nederland van Hongaarsche technische studenten, alsook door voordrachten in Nederland gehouden en vele artikelen, welke van zijne hand in Nederlandsche bladen verschenen.
Evenzoo is de heer Prof. Von Antal, Hongaarsch professor in de godgeleerdheid, welbekend door zijn huwelijk met mej. Opzoomer (A.S.C. Wallis), onvermoeid werkzaam om het Nederlandsche publiek met Hongarije en zijne bevolking bekend te maken. De bekende dichter en schrijver Karel Szalay heeft een lezing gehouden over Nederlandsche letterkunde, waarbij hij uitstekende eigen Hongaarsche vertalingen ten gehoore bracht uit de werken van Nederlandsche dichters, de schrijfster Bella Sárossy een voordracht over Nederland in het Uraniatheater te Budapest voor een groot en uitgelezen publiek.
Zeer vele Hongaarsche ouders maken gebruik van de door het Genootschop geboden mogelijkheid om de uit Nederland ontvangen brieven te vertalen en met in het Nederlandsch geschreven brieven te beantwoorden.
Naar aanleiding van de Dordtsche tentoonstelling ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Algem. Nederl. Verbond, bracht het Genootschap eene merkwaardige verzameling bijeen van al datgene, wat in Hongarije getuigenis aflegt van den invloed van Nederlandschen ondernemingsgeest, kunst, wetenschap.
Onder invloed van het Genootschap werd in Januari 1924 te Budapest opgericht de Hongaarsch-Nederlandsche Maatschappij voor cultureel-economische zaken. Zij verspreidt onderwijsrolprenten, geeft tijdschriften uit over kunst en letterkunde, bevordert de huisnijverheid. Zij zoekt gemeenschap met Hongaarsche en vooral ook Nederlandsche onderwijskringen.
Om deze Maatschappij zedelijk krachtig te kunnen ondersteunen richtte het Hongaarsch-Nederlandsch Genootschap eene onderafdeeling voor onderwijs op.
Een zeer werkzaam aandeel nam het Genootschap bij de ontvangst van meer dan 300 Nederlandsche pleegouders te Budapest in Juni van dit jaar; onder zijn toezicht helpt het Hongaarsch-Hollandsche Reisen Informatiebureau als onder-afdeeling der Hongaarsch-Hollandsche Bank, Nederlanders die Hongarije bezoeken.
Binnenkort zal ook een bijzondere Hongaarsch-Nederlandsche rolprent worden vertoond.
Mooi werk verricht aldus het Hongaarsch-Nederlandsche Genootschap door toenadering te bevorderen tusschen twee volken, die elkaar tot voor korten tijd bijna geheel vreemd waren, al waren er vroeger reeds banden gesmeed; men denke aan wat onze De Ruyter voor Hongaren deed.