Nederland op z'n best.
Ieder herinnert zich nog levendig het heldhaftige gedrag van de Nederlandsche zeelieden in de haven van Yokohama tijdens de aardbevingsramp.
De Iris van de Nederlandsch-Indische Tankstoombootmaatschappij lag op de reede van Yokohama toen de Express of Australia, een Britsch schip met 2000 vluchtelingen aan boord, en dat averij aan het roer had, haar verzocht, haar boeg rond te sleepen, opdat zij naar een veiliger positie zou kunnen stoomen. Op korten afstand was de zee bedekt met brandende petroleum. Niettegenstaande de Iris 4000 ton benzine aan boord had, ondernam en volbracht zij het waagstuk, na twee vergeefsche pogingen in een dikke duisternis. Vijf uren aaneen, tot middernacht was men bezig; toen was de Empress of Australia buiten gevaar.
Voor het heldhaftige gedrag, bij deze gelegenheid betoond, benoemde H.M. de Koningin kapt. A.G. Konings van de Iris tot ridder in de Oranje-Nassau-orde; Prins Hendrik overhandigde hem onlangs het Kruis van Verdienste van de Ned. Ver. ‘Het Roode Kruis’ en in de North China Daily News lezen wij thans, dat hem te Singapore de zilveren eerepenning van verdienste van Lloyds is aangeboden.
De plechtigheid te Singapore vond plaats in het Keppel-havenrusthuis, in tegenwoordigheid van een groot gezelschap. Aanwezig waren kapt. Konings' mede-officieren, de kommandant der haven, kapt. Stephens, de voorzitter van het havenbestuur G.W.A. Timmer, een bestuurder van Lloyds' agentschap Hathorn, Lloyds' inspecteur W.H. Fraser en vele anderen. In herinnering werd gebracht, dat onder kapt. Konings' leiding een uiterst moeilijk werk was gedaan, waarvoor de gezagvoerder der Empress of Australia geen woorden van lof genoeg kon vinden, en dat ook van de Britsche regeering welverdiende waardeering ontving.
‘O dagen van durven, van ridderlijk streven’, zong Heije. Het doet goed te hooren, dat in onze dagen de durf er niet uit is en dat de ridderlijkheid ook in ons koopmansvolk niet is uitgestorven!