Suriname
Jaarverslag der Groep Suriname.
Aan het jaarverslag van de Groep Suriname over 1923 is het volgende ontleend:
Bestuur. Het bestuur was op 31 December 1923 als volgt samengesteld: Mr. Dr. P.H.W.G. van den Helm, voorzitter; C.K. Kesler, ondervoorzitter; Fred. Oudschans Dentz, secretaris; A.P.H. Samson, penningmeester; H.F. Esser, A.A. Heckers, Mr. L.J. Rietberg, R.D. Simons, E. de Vries, arts, leden.
Leden. Op 31 December 1923 bestond het ledental uit: 1 beschermend lid (de Gouverneur van Suriname), 11 begunstigende leden, 220 gewone leden en 11 buitengewone leden, samen 243 leden.
Werkzaamheden. Het bestuur bereidde 2 herdenkingen voor, welke beide buitengewoon geslaagd zijn.
a. Op 14 Maart 1923 hield de voorzitter, Mr. Dr. P.H.W.G. van den Helm eene lezing over het onderwerp ‘Nederland en zijn bewoners’.
b. De herdenking van het 25-jarig bestaan van het A.N.V., op 1 Mei, had op 24 Mei 1923 plaats in het tooneelgebouw ‘Thalia’.
Een uitgelezen programma van zang, klavierspel, voordracht, tooneelspel, dans was voor dien avond samengesteld, besloten door een beeldengroep, den Dietschen Stam onder Nederlandsche vlag, voorstellende, waarbij het Algemeen Nederlandsch Verbondslied ten gehoore werd gebracht. Tal van dames en heeren, alsmede jonge meisjes verleenden hun gewaardeerde medewerking. In het bijzonder moge genoemd worden Jonkvrouwe Baronesse J. van Heemstra, die als Nederlandsche maagd in de beeldengroep optrad.
Een verlucht programma en tekstboekje waren voor deze gelegenheid samengesteld, waarin o.m. de daden van de groep Suriname van 1903-1923 in herinnering werden gebracht. Voorts waren er talrijke Dietsche gedachten in opgenomen van Nederlanders, Vlamingen en Zuid-Afrikaners, terwijl mede een overzicht werd gegeven van de zustervereenigingen werkende voor land en volk. Bij deze gelegenheid sprak de Gouverneur uit zijn loge aan het einde van den avond het bestuur in zeer waardeerende woorden toe.
Aan het Hoofdbestuur te Dordrecht, alwaar het 3-daagsche herdenkingsfeest werd gevierd, werden schriftelijk en telegrafisch gelukwenschen aangeboden.
Een der eerste leden van het A.N.V., de eenig overlevende van het eerste ledental van 1897 van deze groep, de heer S. da Silva, schreef eene herinnering, welke in het Meinummer van Neerlandia werd opgenomen.
Herdenkingsfonds. Aan het herdenkingsfonds droegen verschillende leden en de groep f 186,50 bij.
Gedenkboek. Van het rijk verluchte gedenkboek over de geschiedenis en den invloed van den Nederlandschen stam, ter gelegenheid van het zilveren jubileum samengesteld, werden uit Suriname 76 stuks besteld.
Zilveren regeeringsjubileum van H.M. de Koningin.
Het 25-jarig regeeringsjubileum van H.M. de Koningin werd in Paramaribo herdacht van 29 Augustus t.m. 8 September 1923. De groep Suriname van het A.N.V. werd in het comité van het huldeblijk vertegenwoordigd door haren voorzitter.
De feestelijkheden werden geopend met een herdenking door de groep Suriname op Woensdag 29 Augustus in de versierde balzaal van de buitensociëteit ‘Het Park’. De voorzitter sprak een feestrede uit, geheeten: ‘Hoe Nederland zijn Koningschap heeft behouden.’ De ondervoorzitter C.K. Kesler hield bij deze gelegenheid eene rede over ‘De geschiedkundige banden tusschen Nederland en het Huis Oranje-Nassau.’ Het door orkest begeleidde koor der Evang. Broedergemeente, onder leiding van den heer M.F. Doesburg, zong een viertal oudvaderlandsche liederen, terwijl de heer A.Ph. Samson vaderlandsche