Amerika.
Uit New-York.
De ijverige secretaris der Afd. Nieuw Nederland onderhoudt een uitvoerige briefwisseling met het Hoofdbestuur waardoor dit goed op de hoogte blijft van den stand der Nederl. beweging in Noord-Amerika.
Neerlandia is te klein van omvang om de brieven van den heer Gebhardt geheel op te nemen. Wij volstaan ditmaal met een bloemlezing.
De vorige week (half November) hebben de Dames Irene Gebhardt en M. Bender, in den Bronx, de Noordelijkste der 5 ‘boroughs’ van N.Y. City in het auditorium van School No. 13 doen vertellen wat Nederland al bij Amerika's ‘making’, zooals men de reeks voorstellingen noemt, gedaan heeft.
Daartoe werd een School in Nieuw-Amsterdam 240 jaar geleden alhier voorgesteld. Alle kinderen (Amerikaantjes) waren in Oud-Hollandsch kostuum gekleed, evenals de meester.
Een zee van veelkleurige tulpen omvatte de groep van ± 50 kinderen op oude schoolbanken gezeten.
Eerst begon men met: ‘Wilt heden nu treden’ uit Valerius Gedenk-Clanck, daarna stelde de meester de kinderen vragen, waarin alles beantwoord werd, te veel om op te noemen en met een aantal grappen tusschendoor, zooals in een vroegere school konden voorvallen.
Een koor van 100 kinderen en een klein orkest begeleidde de liederen. Ten slotte het ‘Oude Wilhelmus,’ waarop een donderend applaus volgde, zooals geen der andere natiën te beurt viel. Niet alleen was het auditorium, berekend voor ruim 3000 kinderen geheel bezet, door ouders en vrienden der Bronx-kinderen, maar op zij en van achteren stond het propvol, zoodat de deuren gesloten moesten worden.
Aardig er in was ook de Bronk-legende:
Jonas Bronk in Denemarken geboren, vertrok jong naar Amsterdam, trouwde eene schoone Amsterdamsche en kwam in 1639 naar Nieuw-Amsterdam, Hollandsch sprekende en zich Hollander noemende.
Hij zocht ten Noorden van de Haarlem-rivier een goede plek om zich te vestigen; terwijl hij zoo rondliep, hoorde hij de kikkers kwaken: Bronk, bronk, bronk! en weer herhaaldelijk: Bronk, Bronk, zoodat hij het terrein bij het Bronks riviertje uitkoos. Naar hem heet New-York City ten Noorden der Harlem-Rivier: Bronx.
5 Nov. was ik als afgevaardigde op het feest van de Ver. Neerlandia, te Hoboken, die zich steeds uitbreidt. Het onlangs opgerichte mannenkoor gaf niet onverdienstelijk het ‘Roeierslied’ van de Vlieg en andere Nederl. liederen. Voor de niet-danslustige bezoekers vooral was het een aangename afwisseling, evenals enkele voordrachten.
De beste leden van Neerlandia zijn lid van het A.N.V., maar vele jongeren hebben door de vele bals en kegelwedstrijden nog geen tijd om er over te denken; zij begrijpen niet dat Eendracht macht maakt of passen dit te veel uitsluitend binnen de stad hunner inwoning toe.
De Holland Dames Vereeniging Harmonie van Garfield N.J. hoopt 19 November te Paisaic N.J. op te voeren de ‘Rijke Oom,’ Kluchtspel door Ida Boers Bloem.
Krachtige propaganda voert de Afdeeling voortdurend. Zij zendt opwekkingen aan niet-leden van den volgenden inhoud:
Waarde Landgenoot,
Het Algemeen Nederlandsch Verbond, dat een band wil leggen tusschen de velen van Nederlandschen stam, die verspreid wonen over de wereld, is in de Ver-