Een vorstelijke schenking.
Het Hoofdbestuur van het A.N.V. heeft de vorige maand den volgenden brief gezonden aan den heer H.W.A. Deterding, directeur-generaal der Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot exploitatie van petroleumbronnen in Ned.-Indië, naar aanleiding van het heuglijke feit, dat deze geestkrachtige Nederlander, die de ‘Koninklijke’ tot een nijverheidsinstelling van wereldbeteekenis heeft weten op te werken, aan het Nederlandsche volk het beroemde schilderij ‘Het Straatje’ van den Delftschen Vermeer uit de verzameling-Six heeft geschonken, hetgeen een feestgave van 6½ ton beduidt.
‘Het Hoofdbestuur van het Algemeen Nederlandsch Verbond heeft met groote ingenomenheid kennis genomen van Uw vorstelijke gift aan het Nederlandsche volk ter gelegenheid van Uw 25-jarig leiderschap der Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlandsch Indië.
Het brengt U hulde voor deze vaderlandslievende daad, waardoor een der schoonste voortbrengselen van de Nederlandsche schilderkunst voor immer het eigendom zal blijven van den Nederlandschen Staat, en hoopt U nog vele jaren aan het hoofd te zien der Maatschappij, die den oud-Hollandschen ondernemingsgeest ook in onze eeuw op schitterende wijze over de geheele wereld heeft gehandhaafd.’
Bij de feestviering van 's heeren Deterding's zilveren jubileum heeft Mr. Capadose, voorzitter van commissarissen der Maatschappij, het schrander doorzicht, den kloeken ondernemingsgeest en den onvermoeiden werklust geroemd van den gevierden directeur, die de Nederlandsche vlag boven onze nijverheid in Ned. Indië deed wapperen en verhoedde dat vreemd kapitaal zich geheel van onze koloniale industrie meester maakte. De nationale beteekenis dezer groote Maatschappij blijkt o.m. uit het feit, dat haar bijdragen aan de schatkist de kosten van het staatspensioen dekken.
Namens Directeuren heeft de heer Colijn het woord gevoerd en de internationale beteekenis van Deterding's arbeid in het licht gesteld, waardoor Nederlands aanzien in de wereld op economisch gebied zeer is verhoogd. Hij schetste den jubileerenden directeur als een navolger der beste 17e eeuwsche Nederlanders.
Ook het Bestuur van Groep Nederland heeft een hulde-brief gericht aan den heer Deterding.