Afdeeling Kaapstad.
Het laatste door de nieuwe secretares, Mej. M.G.v.d. Werff uitgebrachte jaarverslag dezer werkzame Afd. brengt hulde aan de afgetreden bestuurders Philip R. Botha, die naar Europa ging, en den heer Fagan, die tot professor te Stellenbosch werd benoemd.
Lezingen werden voor de Afd. gehouden door den heer Graham Botha over ‘de dagen van Riebeeck’ en door den wnd. Consul-Generaal Dr. Lorentz over Ned. Indië, met een mooie reeks lichtbeelden.
Ook werden gezellige avonden gegeven o.a. een, waarop de dames Le Roux, Tilanus en Menzies van hun schoonen zang deden genieten en de heer en Mevr. De Groot van hun voordrachten. Met genoegen wordt teruggedacht aan een ontvangavond ten huize van den heer en Mevr. Lorentz.
Omtrent de medewerking van Afd. Kaapstad aan de plannen der Zuid-Afrikaners tot den bouw van een Volkshospitaal meldt het verslag:
‘Het bestuur bood aan om op een bazaar, die ten bate van dit doel gehouden zou worden, voor een eigen tafel te zorgen. Deze bazaar slaagde biezonder goed. In lange tijd was er niet zo'n grote samenwerking tussen de leden van het Verbond onderling en met de zusterverenigingen geweest. Van alle zijden kwamen bijdragen toegestroomd, ook allerlei vruchten en groenten of handwerken en andere gewilde artikelen. De Hollandse tafel maakte dan ook op deze bazaar een eervolle vertoning. Het grootste gedeelte van het werk was natuurlik weer onze onvermoeide voorzitster mevr. Loopuyt - Maas ten deel gevallen, maar het sukses was dan ook groot.
Voor hetzelfde doel bood mevr. Luyt aan om met een veertigtal Hollands- en Afrikaanssprekende kinderen de kinder-operette Assepoester op te voeren. Met geestdrift heeft mevr. Luyt dit moeilike werk op zich genomen. De uitvoering was een groot sukses.
Het eerste gedeelte van de avond werd in beslag genomen door Assepoester, terwijl het tweede gedeelte voor Kaapstad iets geheel nieuws was: Hollandse trio's, duetten, solo's en voordrachten werden uitgevoerd in een nieuwe vorm. De uitvoerenden n.l. stelden zoo nauwkeurig mogelik de groep voor, die door Dirk Hals vereeuwigd is in de “Muziekpartij”. De schilder Roworth verleende welwillend zijn medewerking. Hierdoor vestigde men niet alleen de aandacht op Hollandse muziek, maar tegelijkertijd op Hollandse kunst.’
Uit de verdere mededeelingen teekenen wij nog op, dat een krans werd gelegd op het graf van Generaal Botha, dat het Hoofdbestuur sedert kort optreedt als adviseerend comité voor de Ned. Zuid-Afrikaansche Vereeniging h.t.l. en aanraking had met haar voorzitter, Prof. Pont, toen deze Kaapstad bezocht.
Over de Openbare Hollandsche Boekerij en Leeskamer van het A.N.V. te Kaapstad, waarover een afzonderlijk verslag is uitgebracht, deelen we een en ander mee in het volgend nummer.
Nederlanders en Stamverwanten vraagt aan het kantoor van het A.N.V. te Dordrecht het proefnummer van ONS VADERLAND, Ned. Weekblad voor het Buitenland.