Neerlandia. Jaargang 24
(1920)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdSuriname.De Hollandsche Boeren in Suriname.
|
1e. | dat Europeesche volkplantingen - van alle soorten - zoowel in de lage als in de hooge landen der tropische gewesten mogelijk zijn, en tot bloei kunnen geraken; |
2e. | dat tot het doen gelukken dier nederzettngen een verstandige, langdurige voorbereiding van het terrein, eene verstandige keuze van het terrein en van de kolonisten, beleid en overleg, evenals bij elke menschelijke onderneming, absoluut noodzakelijk zijn; |
3e. | dat tegenspoeden in den aanvang niet mogen afschrikken, en dat ook hier, evenals overal de aanhouder wint. |
‘Het is zeer zeker een hoogst opmerkelijk en belangrijk feit’, zegt Dr. Van der PlaatsGa naar voetnoot*), dat nog tegenwoordig in Suriname een kolonie Hollandsche boeren van blank ras en Arischen oorsprong leeft, die zijn aanzien dankt aan eene door de Nederlandsche Regeering gesteunde en in de jaren 1842-1845 ondernomen emigratie naar Suriname, met het doel aldaar, zoo mogelijk, een blijvende kolonie te vormen. Ofschoon de sterfte onder de toenmaals geëmigreerden in de eerste jaren hunner vestiging zeer belangrijk is geweest, en dientengevolge die poging tot kolonisatie, vermoedelijk door gebrekkige voorbereiding, keuze van een ongeschikte landstreek en onkunde van de eischen der gezondheidsleer in tropische gewesten, geheel mislukt moet worden geacht, zijn toch nog een zeker aantal menschen en gezinnen overgebleven, die zich door verplaatsing naar een ander deel van Suriname niet alleen hebben kunnen handhaven, maar ook later weder in
aantal zijn toegenomen, zonder zich noemenswaard met andere min of meer gekleurde rassen te vermengen.
Men mag hieruit wel opmaken, dat de nog levende en in de nabijheid van Paramaribo wonende Hollandsche kolonisten in voldoende mate zijn geacclimatiseerd, om voor uitsterven te worden behoed.’
Wij brengen de afstammelingen dezer pioniers onze eerbiedige hulde.
Op 21 Juni 1895 vierden zij het 50-jarig jubileum, nu is het reeds een herinnering van drie kwart eeuw.
Het Bestuur van Suriname heeft besloten om enkele boerenzoons op Gouvernementskosten naar Nederland te zenden, teneinde daar eenige jaren op een boerderij te laten werken, om, verrijkt met kennis en ervaring, terug te keeren naar Suriname. Mogen er velen volgen en aldus worden goedgemaakt aan de Hollandsche boeren wat men aan hen is te kort geschoten.
De Boeken-Commissie van het A.N.V. heeft gezorgd voor de tot standkoming eener eenvoudige boekerij. Zoo zullen zij geestelijk en materieel gesteund en gesterkt worden.
FRED. OUDSCHANS DENTZ.
Naschrift:
Even voor het afdrukken van Neerlandia bereikte ons omtrent de plechtigheid het volgend bericht:
Des ochtends had op de boerderij van den heer Van Brussel de feestviering plaats. Genoodigden waren, behalve de waarn. Gouverneur en gezelschap, het Bestuur van de Groep Suriname van het A.N.V. en de Kerkeraad van de Ned. Herv. Gemeente.
De heer Loor, voorzitter van de Vereeniging ‘De Nederlandsche Kolonist’ heette de aanwezigen welkom, waarna de heer Leys de feesterede hield.
De waarn. Gouverneur deelde de gedenkpenningen van het A.N.V. uit en nam daarna het woord om de Vereeniging te verrassen met de mededeeling, dat het Bestuur f 600. - zal bijdragen in de kosten van de loozing van terreinen, die de Vereeniging onder handen zal nemen.
's Avonds waren de kolonisten de gasten van het Algem. Nederl. Verbond.
Wij komen op de feestviering terug.
Red.
- voetnoot*)
- De kolonisatie van Guvana, Fred. Oudschans Dentz, Koloniaal Tijdschrift, Maart 1917, No. 3, bldz. 322-323.
- voetnoot**)
- Frederik Wilhelm Rudolf Horstman, zie geschiedkundig overzicht van het onderzoek naar de Flora van Suriname, bulletin Koloniaal Museum Haarlem No. 38 en de aanvulling daarop van F.O.D.
- voetnoot*)
- De invloed van tropische gewesten op den mensch. Haarlem 1894, bldz. 57.
- voetnoot**)
- Alsvoren, bldz. 68-69.
- voetnoot*)
- De acclimatisatie en kolonisatie in tropische gewesten. De ‘Amsterdammer’, weekblad voor Nederland, Nos. 1611 en 1612, van 10 en 17 Mei 1908.