Neerlandia. Jaargang 24
(1920)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 96]
| |
Nederl. Antillen.Jaarverslag over 1919Ga naar voetnoot*).a. Het ledental bedroeg einde 1919: 3 eereleden, 23 beschermende leden en 256 gewone leden, verdeeld als volgt: op Curaçao 214, op Aruba 20, op Bonaire 13, op Saba 2, op St. Eustatius 2 en op St. Martin 5. Er is dus eenige vooruitgang te boeken, al liep het aantal der beschermende leden door overschrijving naar Nederland terug: doch daartegenover staat, dat onze nieuw opgetreden landvoogd als beschermend lid toetrad.
b. Vergaderingen. In den loop van het jaar werden 8 bestuursvergaderingen gehouden. Bovendien 3 algemeene vergaderingen: op 5 Febr. 1919, gevolgd door een lezing van den heer Holtappel over ‘De draadlooze telegrafie’; op 29 April d.a.v. ter verkiezing van een nieuw bestuur en op 3 Nov., gevolgd door een lezing van den heer Mörzer Bruyns over ‘De ontwikkeling van den Nederlandschen landbouw sedert 1880 en de opkomst van den landbouw in Nederlandsch-Indië. Wat is daaruit voor Curaçao te leeren?’
c. Bestuur. Op de algemeene vergadering van 19 Sept. 1918 werd het ontworpen reglement goedgekeurd. Het oude bestuur stelde zich in zijn geheel niet verkiesbaar. Aan de verkiezing voor een nieuw werd door 172 leden deel genomen. Op een vereenigde vergadering van het oude en het nieuwe bestuur had de bestuurswisseling plaats, waarbij wederzijds wenschen tot verdere samenwerking werden geuit. Daarna verdeelde het nieuwe bestuur de werkzaamheden als volgt: voorzitter, de heer H. Meerdink; onder-voorzitter, de heer D. de Marchena Jr.; secretaris, de heer C.J. Krijt; penningmeester, de heer A.A. Boom; mevr. Van Breemen - Kruyt en de heeren J.H. Perret Gentil, Ds. G.J. Eybers, D. de Marchena Jr., J. Baiz en F.W.P. Winkel.
d. Vertegenwoordiging. De beide vertegenwoordigers der Groep in het Hoofdbestuur, de heeren J.A. Snijders Jr. en Prof. J. Boeke, zagen zich genoodzaakt hun mandaat neer te leggen. Het bestuur benoemde de heeren Dr. M. Alvarez Correa, Dr. Th. Lens en C. Statius Muller, om de plaats der afgetredenen, die jaren lang de belangen van de Groep in het moederland behartigden, in te nemen.
e. Geldmiddelen. Ontvangsten f 1380.92, uitgaven f 450.03, batig slot f 930.89.
f. Studiebeurzen. Uit de koloniale geldmiddelen ontvangt de Groep geen steun meeer tot het verleenen van studiebeurzen, zoodat in het afgeloopen jaar geen hulp aan studeerenden werd verstrekt, te meer daar het bestuur der kolonie deze zaak zelf ter hand genomen heeft. Het Groepsbestuur heeft evenwel gemeend aan een onderwijzeres, die met een beurs van de Groep haar eerste studiën had bekostigd, de noodige steun te moeten verleenen, om voor verdere studie in het moederland een gouvernementsbeurs te krijgen.
g. Leeszaal en Bibliotheek. Het is te verwachten, dat nu het Koloniaal Bestuur de oprichting van deze nuttige instelling ter hand gaat nemen, deze spoedig zal kunnen geopend worden. Het Groepsbestuur, dat zeer waarschijnlijk, omdat door den nieuw opgetreden Gouverneur reeds overleg gepleegd is met het Hoofdbestuur, bij die oprichting om voorlichting gevraagd zal worden, kan dan zijn best doen, dat het Nederlandsch karakter dier inrichting op den voorgrond treedt.
h. Verdere mededeelingen. De Hollandsche zanger Paul de Groot heeft 6 Febr. 1919 voor rekening van de Groep een ‘Hollandsche’ avond gegeven en 8 Maart met welwillende medewerking van eenige dames en heeren ter plaatse het tooneelstuk ‘In dienst van het Vaderland’ opgevoerd voor de leden en hun dames, terwijl hij voor een anderen ‘avond’ ook geldelijke steun ontving. Het tijdschrift ‘Ons Thuis’ werd geregeld aan de verschillende scholen verstrekt. Het Groepsbestuur zorgde voor ruilnummers van de op Curaçao verschijnende bladen ten behoeve van het Hoofdbestuur. Overwogen wordt of in de naaste toekomst het verkrijgen van een eigen vergaderlokaal mogelijk is. Waarschijnlijk, dat door samenwerking met de vereeniging ‘Huisvlijt’ dit plan spoediger verwezenlijkt kan worden. Bij de oprichting van genoemde vereeniging heeft het Groepsbestuur de noodige medewerking verleend. Op de laatste algemeene vergadering werd op voorstel van het bestuur besloten de noodige stappen te doen om in het belang van de verbreiding van de Nederlandsche taal zoo spoedig mogelijk tot vereenvoudiging van de schrijftaal te geraken. Voorts zal worden nagegaan of het mogelijk is vanwege de Groep taalexamens, ongeveer in den geest van den Taalbond in Zuid-Afrika, af te nemen. Het bestuur richtte tot de kooplieden en winkeliers te Willemstad het verzoek, de opschriften hunner zaak ook of zooveel mogelijk in het Nederlandsch te plaatsen. Op het verzoek van het bestuur zond de Gouverneur in het begin van het jaar een aanschrijving aan alle landskantoren om tegenover het publiek en ook onderling de Nederlandsche taal te bezigen. Door vertrek van mevr. Van Grol - Meyers naar Nederland en terugkeer van den heer W.A.C. Willemsen naar Curaçao, moest voorzien worden in de vertegenwoordiging op St. Eustatius en Saba. Mevr. Tymstra werd bereid gevonden als vertegenwoordigster voor beide eilanden op te treden. C.J. KRIJT, secretaris. |
|