Neerlandia. Jaargang 23
(1919)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermdNederl. Antillen.Werkzaamheden der Groep in Augustus en September.Ontleend aan een brief van 10 Oct. '19: De voorgestelde wijziging der onderwijs-verordening heeft voor het Alg. Ned. Verb. zeker een verblijdende verandering gebracht in de voorschriften omtrent de voertaal bij het onderwijs. De woorden ‘zooveel mogelijk’ zijn vervallen, zoodat op de Benedenwindsche eilanden, in de hoofdplaats zoowel als in de buitendistricten het onderwijs in het Nederlandsch zal moeten worden gegeven. Voor de Bovenwindsche eilanden zal het onderwijs in het Engelsch en het Nederlandsch gegeven worden. Daarvan verwacht het bestuur der kolonie blijkbaar betere uitkomsten dan de huidige regeling gaf, want daaromtrent luiden de laatste Koloniale Verslagen niet bijzonder gunstig. Vooreerst zal in de geheele kolonie nog veel tot verbetering der spreektaal en vereenvoudiging der schrijftaal moeten worden gedaan. Het Bestuur heeft daarom reeds een gedachtenwisseling over de vereenvoudigde schrijftaal gehad en ook het nut van lees- en leerboeken voor de Kolonie geschreven, besproken en zal zoo noodig aan een en ander aandacht schenken en medewerking verleenen. De oproep voor studiebeurzen vanwege het Gouvernement heeft ten gevolge gehad, dat zich 27 gegadigden hebben aangemeld, waaronder ook een meisje, dat in 1917 van het Groepsbestuur de toezegging voor een studiebeurs voor onderwijzers had ontvangen, maar toen door den oorlogstoestand niet durfde reizen. Het verzoek van de oud-pupil van de Groep Ned. Antillen, mej. Boskaljon aan den Gouverneur, om een studiebeurs voor 1919, door het afgetreden Bestuur ondersteund, is kort geleden opnieuw onder de aandacht van het Bestuur gebracht. De rooster van aftreding der bestuursleden is als volgt: 1920: mevr. N.J.C. van Breemen-Kruyt, A.A. Boom, J.H. Perret Gentil; 1921: C.J. Krijt, ds. G.J. Eybers, D. de Marchena Jr.; 1922: Isaac Baiz, F.W.P. Winkel, H. Meerdink.
Onlangs is verplichte keuring van films voor kinderen ingevoerd, waarvoor een Commissie benoemd wordt. Echte films voor kinderen worden bijna nooit vertoond, voorts zijn alle beschrijvingen in het Spaansch een hoogst enkele maal in het Engelsch. Zou het Hoofdbestuur van het Verbond mede kunnen werken, dat aan den Groepsvoorzitter, die ook in de keuringscommissie zitting heeft, adressen gezonden werden van Nederlandsche school- en kinderfilms? Hij kon dan de ondernemers aansporen die fims te laten komen. Spoedig zal ook de tusschenkomst van het Hoofdbestuur ingeroepen worden voor de volgende aangelegenheid:
Er is 17 September jl. een vereeniging ‘Huisvlijt’ opgericht met het doel huisvlijt in het algemeen in de Kolonie te bevorderen. De Gouverneur is beschermheer; mevr. Helfrich, eere-voorzitster; mevr. de Haseth Evertsz-Bervoets, voorzitster; mevr. Lansberg Alvarez-Correa, onder-voorzitster; mevr. van Breemen-Kruvt, bestuurslid der Groep Ned. Antillen van het A.N.V., secretares; mevr. Gorsira-De Haseth, penningmeesteres; mej. Ellis, bestuurslid. Het denkbeeld is vooral van mevr. van Breemen: het Groepsbestuur heeft alle medewerking toegezegd de Groepsvoorzitter is volgens de ontworpen statuten met den voorzitter van het Ondersteuningsfonds | |
[pagina 162]
| |
Nederlandsche Antillen (in welk bestuur van zes leden zooals U bekend zal zijn 4 leden van het A.N.V. zitting hebben) belast met het nazien van de rekening en verantwoording der nieuwe vereeniging. Deze moet afzetgebieden zoeken voor haar artikelen en in Nederland, het moederland, zullen zeker de voortbrengselen der Curaçaosche huisvlijt aftrek vinden. Daar het aantal leden der vereeniging beperkt is en deze zich met het keuren der artikelen bezig houden, leiding geven aan het werk, spreekt het vanzelf, dat als er afzet in Nederland gevonden wordt, de huisvlijt ook een Nederlandschen stempel kan verkrijgen. Indien het Hoofdbestuur in die richting aanwijzingen kan geven, adressen zenden, Nederlandsche tijdschriften noemen, die voorlichting kunnen geven, zal het Groepsbestuur daarvan een nuttig gebruik maken. In zake de Openbare Leeszaal en Bibliotheek zijn nog geen nadere stappen gedaan, omdat deze zaak nu feitelijk in handen van het Gouvernement is. Wel heeft het Groepsbestuur in de laatste vergadering besloten het zijne te doen, dat het Nederlandsch karakter niet verloren zou gaan.
Er bestaan plannen om een vereenigingslokaal te krijgen tot bijeenkomsten eens per week of minstens eens per maand. Financieele moeilijkheden en weinig geschikte lokalen staan de verwezenlijking op 't oogenblik in den weg. De leger- en vlootfilm heeft ruim f 1100 opgebracht, het vastgestelde bedrag van f 1500 is dus niet bereikt. Zou de film van den tocht van de Koningin door Limburg en Zeeland niet naar hier gezonden kunnen worden?Ga naar voetnoot*) C.J. KRIJT, secretaris. |
|