Vlaanderen.
Prof. J. Mac Leod. †
De Vlamingen worden in dezen oorlog bijzonder zwaar getroffen. Eerst was het Lodewijk de Raet, de meesterlijke schrijver van de studies over Vlaamsche volkskracht, de ziel en de spil van de tweede hoogeschool-commissie waarvoor hij het verslag opmaakte, die ons in het begin van de vijandelijkheden, nog in den bloei zijns levens en volle werkkracht ontrukt werd; thans wordt het Vlaamsche volk getroffen door het overlijden van zijn anderen, maar nog steeds frisschen en levens-vreugdigen strijdgenoot, professor Mac Leod.
Mac Leod en de Raet, ziedaar de beide baanbrekers van de vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool. Geen van beiden heeft de verwezenlijking mogen zien van het ideaal waarvoor zij zooveel hebben over gehad en waaraan zij zooveel offers brachten.
Wat Lodewijk De Raet voor de tweede hoogeschoolcommissie is geweest, dat was Mac Leod voor de eerste. Maar die eerste kommissie heeft geen gelukkige geschiedenis gehad; de oudere flaminganten zullen zich nog den langen innerlijken strijd en de tallooze oneenigheid herinneren, die haar werkzaamheden ten slotte tot oneenigheid doemden.
Sedert dien had professor Mac Leod zich eenigszins teleurgesteld en verbitterd uit den openlijken strijd terug getrokken. Maar die steeds onvermoeibare werker, was daarom niet minder ijverig op Vlaamschgezind gebied. Zooals destijds zijne ophefmakende brochuur ‘Nieuwe Wegen’ een keerpunt in de Vlaamsche Beweging had ingeluid, zoo bleef hij nu voortarbeiden op het zelfde veld dat hij het jongere flamingantengeslacht had aangewezen.
Als wij, binnen enkele jaren onzen zegevierenden intocht zullen doen in de eindelijk en totaal vervlaamschte Gentsche Hoogeschool, als alle Vlamingen uit gansch het land daar zullen samenstroomden voor de eerste plechtige opening, zullen wij in de aula van het oude gebouw in de Volderstraat, eerbiedig het hoofd ontblooten voor de marmeren borstbeelden van de mannen, die de school gemaakt hebben wat ze dan zal zijn, voor Lodewijk De Raet en professor Mac Leod, de baanbrekers van de Vlaamsche Gentsche Hoogeschool! (Het Laatste Nieuws 7 Maart 1919).