1853. - Jan Dinger † - 1917.
Indië en Java in 't bijzonder heeft een van zijn achtenswaardigste bewoners verloren, sinds Jan Dinger is heengegaan. De overledene stond bij velen in hoog aanzien en werd door allen geacht. Gedurende zijn verblijf in Indië - en dat is het grootste deel van zijn leven - heeft hij altijd door hard gewerkt en vooral op het gebied van handel en bankwezen vele en groote dingen gedaan. De cultures op West- zoowel als op Oost-Java werden krachtig door hem gesteund. Hij was een stoer werker, die veel van zijn tijd en krachten eischte, maar daarom ook veel van anderen en dit heeft hem wel eens vijanden bezorgd. Zelfs gedurende zijn herhaalde reizen naar Nederland gunde hij zich weinig rust en op de boot zette hij zijn bedrijvig leven voort, alsof hij te Batavia op zijn kantoor zat.
Gedurende mijn 14-jarig verblijf te Batavia heb ik Jan Dinger herhaaldelijk in verschillende vergaderingen ontmoet; hij nam deel aan alles wat hij voor Indië nuttig en wenschelijk hield en waar zulks noodig was, deed hij dit niet slechts met raadgevingen, die altijd door zijn medebestuursleden op hoogen prijs gesteld werden, maar ook met de daad en dan op vorstelijke wijze. Ik zal over het vele goede, dat Jan Dinger aan tal van instellingen, maar ook aan tal van enkelingen bewezen heeft, hier niet verder uitweiden; ik weet maar al te goed, dat ik daarmede in zijn geest handel! Een man als hij, op ende op een man van karakter, zooals men er helaas niet zoo heel veel aantreft, deed goed zonder om te zien, maar bovenal zonder het aan de groote klok te hangen.
Moge de algemeene sympathie, die Jan Dinger genoot, zijne treurende echtgenoote en kinderen eenigermate tot troost strekken in deze voor hen zoo droevige dagen!
Th.G.G. VALETTE.
's-Gravenhage, Febr. 1917.
Op zijn portret dat de overledene als ondervoorzitter der Groep Ned.-Indië, ons indertijd zond, schreef hij:
Zuivre taal kweekt goede zeden,
Veel kwaad wordt door gebruik
van 't juiste woord voorkomen en vermeden.
Red.