In Sept. 1850 kwam in Allegan, nabij Holland, in den staat Michigan De Hollander uit, door Hawks & Bassett uitgegeven, eerst de helft in het Hollandsch (het andere deel Engelsch), en daarna geheel in het Nederlandsch. In 1852 werd H. Doesburg redacteur, en Holland de plaats der uitgave. Het laatste nummer verscheen 24 Dec. 1895. In den eersten tijd was dit blad nogal vaak in strijd gewikkeld met den leider onzer Michigan-nederzetting, Dr. A.C. van Raalte. Het sprak van hem en zijn kerkeraad als ‘de Paus en zijne kardinalen’, en in het Sheboygan Nieuwsblad van 9 Maart 1852 lezen wij van zulke oneenigheden tusschen Ds. Van Raal'e en de uitgevers, dat ‘het priesterdom zich aldaar (te Holland), vertoont in al hare majesteit’. De inhoud van De Hollander werd als kettersch verklaard.
Inmiddels was de heer C. Vorst te Holland in 1858 begonnen met de uitgave van De Paarl. Dit blad leefde slechts twee jaren.
Eer het stierf was de Holland Colony Teachers' Association, in 1859, begonnen met de uitgave van De Wekker, uitgegeven in het belang van opvoeding, zending enz. Ook deze uitgave duurde niet langer dan twee jaren.
De Verzamelaar was een andere poging in Holland, Mich., om lezers te voorzien van deugdelijke Gereformeerde leesstof. Dit weekblad verscheen het eerst in 1862, met J. Binnekant als uitgever. In 1865 werd het opgelost in De Hope, tot op heden verschijnend als het Hollandsch orgaan der Nederlandsch sprekende gemeenten, die behooren tot de Geref. Kerk, gewoonlijk ‘Dutch Reformed Church’ genaamd. De Hope bestaat uit 8 bladzijden, komt elke week uit, en handhaaft hare plaats met eere. Ten tijde der redactie van Drs. Steffens en Dosker, muntte het uit door goede Nederlandsche stijl. Tegenwoordig blijkt het wel eens, dat sommigen der schrijvers te veel in het Engelsch denken, zoodat hunne pennevruchten niet vrij zijn van anglicismen.
Nog vóór De Verzamelaar aan het verzamelen was gegaan, werd te Holland een ander nog steeds bestaand weekblad in het leven geroepen, De Grondwet, in 1860 begonnen door J. Roost, met M. Hoogesteger als redacteur. Het blad is republikeinsch gebleven tot op heden en is het grootste der Nederlandsche bladen in de Ver. Staten, elke week verschijnend met van 12 tot 16 en soms nog meer bladzijden.
Ten tijde van het redacteurschap der heeren Verwey en Uden Masman, werd er uitnemend Nederlandsch gebezigd in De Grondwet. Hoewel het een neutraal nieuwsblad is op godsdienstig terrein, toonen de ingezonden stukken en andere artikelen duidelijk, dat verreweg de meeste lezers orthodoxe Protestanten zijn.
De Wachter is een ander weekblad in Holland, Mich., verschijnend. Het is het Hollandsch orgaan der Christelijke Gereformeerde Kerk. In 1868 begonnen door den heer C. Vorst, boven genoemd, wordt het sinds 1895 op loffelijke wijze geredigeerd door den heer A. Keizer, predikant. De stijl in dit blad gebezigd, is gewoonlijk goed Nederlandsch. Het bestaat uit 8 groote bladzijden.
Benevens Grondwet, Hope en Wachter, verschijnt in Holland sinds 1897 een maandblad, De Gereformeerde Amerikaan geheeten. Onder redactie van enkele Chr. Geref. predikanten tracht het wetenschappelijke lectuur te verschaffen, hoewel het zich genoodzaakt ziet met het oog op het ontwikkelingspeil van sommigen der lezers om stukken van populairen aard te plaatsen.
Holland Mich. boogt dus op heden op de uitgave van een drietal Hollandsche periodieken. Maar het was het kerkhof van veel meer bladen. Benevens de reeds genoemde voormalige couranten, Hollander, Paarl, Wekker en Verzamelaar, stierven binnen Holland's poorten, gewoonlijk na een zeer korten levensloop, het Gereformeerd Maandblad, Stem uit het Westen, De Heraut (democratisch, 1901), De Volksstem (Free silver, 1896), Ons Vaandel (1901, anti-revolutionair, een paar jaar bestaande), De Volksstem, socialistisch weekblad (1908) en de Voorwaarts, een twee-wekelijksch tijdschrift, evenzeer socialistisch, in 1914 begonnen, en Januari 1915 gestorven. De verslagenen zijn dus velen op het terrein der Nederlandsche journalistiek in het oude centrum onzer nederzetting in Michigan.
Grand Rapids, ook in Michigan, met een inwonertal van Nederlandschen oorsprong en taal van ongeveer 30.000, heeft evenzeer vele Hollandsche bladen zien ‘opgaan, blinken en verzinken’.
Toen de reeds vroeger genoemde heer Quintus in 1858 in Grand Rapids zijne tent opsloeg, begon hij al spoedig met de uitgave van De Stoompost, dat het oudste Nederlandsch blad in Grand Rapids mag worden genoemd. Maar met der tijd stierf het, evenals De Lantaarn (1876), De Vrijheidsbanier, De Stem des Volks (Prohibitie partij), De Christen Werkman, orgaan van Patrimonium, Stemmen uit de Vrije Gemeente, onder redactie van wijlen Ds. Hugenholtz, Kerkbode, De Gids, De Getuige, De Schoolbel, de Geestelijke Wandelaar, de Yankee-Dutch, half Hollandsch en half Engelsch, enz.
De op heden in Grand Rapids verschijnende Hollandsche bladen zijn de volgende:
De Standaard, twee maal per week verschijnend, een nieuwsblad, geredigeerd door den heer Visschers. Het is in 1875 begonnen door de heeren Van Strien en Schram, waarvan laatstgenoemde thans de eenige eigenaar is.
De Calvinist, waarin Getuige, Schoolbel en Gids zijn opgenomen, is een weekblad met 8 bladzijden, de richting van Dr. A. Kuyper, op politiek en godsdienstig gebied voorstaande, en het orgaan der Christelijke schoolbeweging onder de Calvinistische Hollanders in de Ver. Staten.
De heer H.H.D. Langereis heeft de eer niet minder dan drie periodieken te Grand Rapids uit te geven in het Nederlandsch. Deze zijn het maandblad Het Ideaal, in Nederland gedrukt, rijk geïllustreerd, De Huisvriend, evenzeer een maandblad, streng godsdienstig van aard en De Holland-