Nederland
De uitvinding van Prof. Eykman.
Dezer dagen kwam mij een bericht onder de oogen, ontleend aan de ‘Daily Mail’ over een toestel, waarmede de plaats van voorwerpen, die in 't lichaam zijn blijven steken, met groote nauwkeurigheid kan worden vastgesteld. 't Toestel geeft een stereoskopisch beeld van het voorwerp, waardoor het mogelijk is de diepte te bepalen, waartoe het is doorgedrongen.
Bij het lezen van dit bericht, kwam de herinnering boven aan de schitterende voordracht ‘Over stereoscopie met Röntgenstralen’ van Dr. P.H. Eykman, op het 12de Nederlandsche Natuur- en Geneeskundig Congres (te Utrecht in April 1909) gehouden. Spreker gaf een uitlegging van het door hem uitgedachte toestel.
Een der aanwezigen toonde bij het debat eenige, reeds vroeger gemaakte, stereoskopische opnamen, uitgevoerd als anaglyphen op glas. (Er zij aan herinnerd, dat anaglyphen genoemd worden de teekeningen in twee, zoogenaamde complementaire kleuren, b.v.b. groen en rood, die door een bril bekeken worden, waarvan het eene glas groen en 't andere rood is, zoodat er een stereoskopisch beeld ontstaat.) Toen deze debater aanspraak op prioriteit maakte, werd deze ten sterkste door een der andere toehoorders bestreden.
De beschrijving is te vinden in de ‘Verslagen van de Kon. Acad. v. Wetenschappen te Amsterdam’ en wel in 't verslag van de gewone vergadering der wis- en natuurkundige afdeeling van 27 Maart (verschenen 7 April 1909).