Van de Afdeelingen.
Amsterdam (Afd. Vrije Universiteit).
Als voorzitter is gekozen de heer J.H. Dieleman.
Amsterdam (Jongel.-Afd.).
De secretares, mej. J.M. Geertruida Bosboom, schrijft:
24 Maart hield mej. Annie Salomons voor onze Afdeeling een lezing over: ‘Dichters en hunne Gedichten’.
De voorzitter opende deze bijeenkomst met een paar welgemeende woorden van dank en aan de spreekster en aan het Bestuur van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen, die ons beiden geheel belangeloos ter wille zijn geweest. Toen begon mej. Salomons te spreken en geen oogenblik verflauwde de aandacht van de toehoorders, zoodat allen huiswaarts gingen met een voldaan gevoel. Het was een goed geslaagde avond en we hopen er nog vele zoo te geven.
Brielle.
Als secretaris treedt voorloopig op de heer M. Hey.
Delft (Burger-Afd.).
Tot secretaris dezer Burger-Afd. is benoemd de heer Jhr. M.J. de Bosch Kemper, Willem de Zwijgerlaan 5.
Delft (Stud.-Afd.).
Het bestuur heeft zich voor 1915 aldus samengesteld:
J.H. van Rossum, voorzitter; mej. H.J. van Lutsenburg Maas, onder-voorzitster; E. Maas Geesteranus, eerste schrijver, Voorstraat 63; D. Tutein Nolthenius, penningmeester, Hypolitusbuurt 19; mej. H.W. de Groot, tweede schrijfster.
's-Gravenhage (Jongel.-Afd.).
Mej. Van Emden, de secretares, schrijft:
27 Febr. l.l. hield de Jongel.-Afd. 's-Gravenhage haar jaarvergadering. Rekening en verantwoording van het afgeloopen jaar werden goedgekeurd.
Het bestuur werd als volgt samengesteld:
A.P. van Schilfgaarde, voorzitter; H. Mondt, tweede voorzitter; J. van Emden, eerste secretares; H.P. van Nieuwenburg, tweede secretaris; mej. L. van Dissel, penningmeesteres; C. Chr. van der Vlis en W.H. Koster van Groots.
Na het huishoudelijk gedeelte hield Dr. M.A. van Weel een zeer belangwekkende rede over ‘Woord- en toonkunst in de XIXde eeuw’. Een hartelijk applaus gaf blijk, hoe de leden genoten hebben van de belangwekkende lezing van Dr. Van Weel.
Haarlem (Jongel.-Afd.).
Dinsdag 23 Maart hield de heer H. Michelsen, oud-directeur der Handelsschool te Curaçao, voor de leden der Afdeeling een voordracht met lichtbeelden over Curaçao.
Het was een mooie en leerzame avond.
's-Hertogenbosch.
Secretares dezer Afdeeling is geworden mevr. J. van Ryckevorsel-Serraris, Stationstraat.
Nijmegen.
Tot secretaris-penningmeester dezer Afdeeling is benoemd de heer J.F. Burgersdijk, Groesbeekscheweg 288.
Zaanstreek.
Op den verjaardag van Koning Albert werd door deze Afdeeling een telegrafischen gelukwensch aan Zijne Majesteit gericht, mede namens de 200 Belgische vluchtelingen, die zich nog steeds onder de leiding van de Afdeeling te Zaandam bevinden. Op dit telegram werd eene waardeerende dankbetuiging van Zijne Majesteit ontvangen, gedagteekend uit het Belgische hoofdkwartier bij de Panne onder Veurne.
In eene bijzondere bijeenkomst van ongeveer 150 vluchtelingen werd dit schrijven en de Koninklijke groet te hunner kennis gebracht. Een der leidsters wees in een gloedvolle toespraak op de verdiensten van den jongen vorst en de beteekenis van zijn standhouden aan het hoofd van het dappere Belgische leger in het uiterste hoekje van zijn land, waarop de aandacht van de geheele wereld gevestigd blijft. Zij wees er verder op, dat het voorbeeld van den Koning, die huis en hof in den steek moest laten om de eer van zijn land te verdedigen en zich daarvoor de zwaarste opofferingen moest getroosten, den vluchtelingen, die thans een betrekkelijk gemakkelijk leven in Nederland leiden, steeds voor oogen moest staan. Hoe zijn optreden bewees, dat de woorden vaderland en natonale eer geen ijdele klanken zijn, doch diep ingewortelde gevoelens in het menschelijk hart.
Onder groote aandacht werd daarna door eene zangeres de ‘Bede voor het Vaderland’ van Valerius