Ik heb redenen om te gelooven, dat de geruchten welke zoo lang de ronde deden, kwaadwillig werden gezaaid door oneerlijke personen.
De ruime invoer van leeftocht met Hollandsche merken voorzien, zal wel het meest bijgedragen hebben om de gemoederen te stillen. Het is immers moeilijk onvriendelijk te zijn tegen wie ons de maag vult. Het leveren van eetwaren zal dan ook aan den Nederlandschen handel in België geen kwaad doen, wel integendeel. Sommige Belgische firma's verpakken thans hun waren in papier met Nederlandsche opschriften, om te doen gelooven dat zij uit Holland komen. Dat de Hollandsche kooplieden nu maar geen Fransche verpakking gaan invoeren, want dat zou geheel verkeerd uitvallen.
De Nieuwe Rotterd. Courant en Het Vaderland worden hier tegenwoordig veel gelezen. Er zijn heel wat menschen sterk ingenomen met de degelijkheid van de Hollandsche pers, die vroeger haar bestaan niet eens vermoedden. Vele Belgen zullen die kranten ook na den oorlog blijven lezen. Want gij weet allicht, dat België een weergaloos afzetgebied is voor vreemde kranten. Dat moet vooral te wijten zijn aan het feit, dat de Belgische pers geen eigen stempel heeft. Bijna al onze nieuwsbladen apen hun konfraters van Parijs na, zoodat zij dezen laatsten den weg banen. De verkoop van Fransche bladen in België zal niet beneden de 100.000 nummers per dag zijn; het juiste cijfer weet ik op dit oogenblik niet te ontdekken. Wie eenigszins oordee en kan, moet bij de eerste vergelijking het groote verschil opmerken tusschen de Parijsche schandaalpers en de ernstige Hollandsche kranten. Deze zouden thans, dat de eerste verwijderd wordt gehouden, moeten pogen overal door te dringen. Daartoe mogen echter de prijzen niet te hoog zijn. Het gaat echter geheel anders toe, want vóór den oorlog verkocht men de Nieuwe Rotterd. Courant te Brussel tegen 15 centiem en thans tegen 35 centiem per uitgave. Het Vaderland is reeds wat redelijker, want zijne drie uitgaven te zamen kosten maar 30 centiem. De Fransche papieren golden in België nooit duurder dan te Parijs zelf. De Hollandsche krantenuitgevers schijnen geene behendige handelsliê te zijn, want het geld dat zij thans dubbel en dik opstrijken, zal niet blijven toestroomen. Indien zij integendeel wat bescheidener waren, of zelfs wat opofferden, zouden zij zich een duurzaam afzetgebied verzekeren.
C. DE SADELEER.