De student Beets
en een nieuwe, volks-uitgave van de Camera.
Camera Obscura van Hildebrand f 0.90. 27de druk. Erven Bohn, Haarlem.
De student Beets, door Mr. H.Ph. 't Hooft, geîllustreerd door Louis Raemaekers. f 0.90. Erven Bohn, Haarlem. Uitgegeven ten voordeele van het Hildebrand-gedenkteeken.
Daar stonden we, armzaligen! Als door storm verdreven vogels, wier beschutting uit elkaar gewaaid is! Ze zongen daar zo lustig, ze kwinkeleerden van hun lief en leed en ieder gekwetter was in de eigen taal en voegde zich toch met al het andere samen tot één geheel van heerlike klank.
Maar de storm kwam en de arme, ontredderde vogels hadden te worstelen om op de been te blijven en niet gekanteld te worden. Ze zochten beschutting bij elkaar en enigen werden geheel als weggevaagd door de storm.
Zo ging het ook met de Nederlandse stam, die nog stevig staat, maar één tak kraakt hevig en één zwiept geweldig. Ook hier zongen de zangers zo heerlik, hun liedjes klonken luid, soms wel eens een beetje gekunsteld, omdat ieder vogeltje toch vooral anders moest zingen dan het andere, maar 't was toch zoet en mooi.
En nu... er piept nog wel iemand; er roept nog wel hier en daar iemand tegen de storm in, dat hij hem en zijn medevogelkens met vree moet laten; een ander krijst verontwaardigd over het gemene van zo'n storm, maar - de storm is er en - de kunst zwijgt. De Belgiese zangers zijn geheel verstormd en van de Afrikaanse vernemen wij niets meer: ze schijnen onder elkander te twisten. Maar ook wij lijden er onder. Wie indertijd een Aug.-nr. van een van onze grote tijdschriften ter hand nam, sloeg het teleurgesteld weer dicht: daar had hij geen oog of oor meer voor! Er waren geweldiger dingen aan de orde, dan de zoetste vooizen, over teleurgestelde liefde, en zo. Ja alle kunst scheen de mens onverschillig te laten, omdat er een orkaan woei in leven en denken. En zo geraakten ook onze Hildebrand-plannen met die voor het 33ste Taal- en Letterkundig Kongres van de baan. Maar - de prijsvraag was nu eenmaal uitgeschreven en de 25 modellen waren op tijd ingezonden, de jury bracht op tijd verslag uit en de bekroning met algemene stemmen van Bronners werk was een feit geworden. Zo ging het leven zijn gang en heeft ten slote geleid, toch nog, tot een tentoonstelling van de genoemde ontwerpen, weliswaar onder andere vlag, verbonden aan een tentoonstelling en verloting van schilderijen, voor het Haarlemse Steunkomitee, maar in zekere zin heeft het leven hier zijn rechten herwonnen.
Ook het bovengenoemde boekje over de student Beets is er een bewijs van. Mr. H.Ph. 't Hooft hield zijn terecht studentikoos getinte rede in een tijd, toen geen sterveling aan oorlog dacht en eerst leek, deze zomer, zijn werk, met zoveel anders, weggewaaid; maar, gelukkig, schrijver en uitgever hadden de durf, om er nu toch maar mee voor 't licht te