Uit onze Takken.
Aalst. In de Letterk. en Wetensch. Afdeeling las 20 Dec. met veel bijval de heer Herman Broeckaert eenige gedichten uit zijn laatst verschenen bundel en een paar onuitgegeven novellen.
In het muzikaal gedeelte, dat die lezing omlijstte, maakten zich zeer verdienstelijk mejuffr. Emma Eemans, de heeren A. de Vos, N. Renaers en R. van Cleemputte.
31 Jan. hield de heer A. Taets, uit Gent, een keurige voordracht over Russische muziek. Verschillende stukken voor piano, die de heer Taets daarbij ten gehoore bracht, deden hem terzelfdertijd als een zeer fijnen muzikant kennen.
Na den betreurenswaardigen uitslag der stemming over de Vlaamsche amendementen der schoolwet, werden door den Tak brieven van protest gestuurd aan die volksvertegenwoordigers van het arrondissement, die hun plicht tegenover het Vlaamsche volk niet deden, van dank aan degenen die vóór het amendement stemden en van gelukwenschen aan de heeren Franck, Van Cauwelaert en Huysmans.
25 Dec. richtte de Tak voor de tweede maal zijn jaarlijksch kerst- en kinderfeest in.
Aarlen. Deze niet talrijke Tak, in den Waalsch-Duitschen uithoek van België, vergadert maandelijks ter bespreking van allerlei punten die de Vlaamsche Beweging betreffen. Hij bezit een bibliotheek van Nederl. werken en een spaarkas, die beide zeer veel nut bewijzen. Jaarlijks worden door leden twee voordrachten gehouden over steden of landen die bezocht werden, en worden twee intieme feestjes ingericht, bestaande uit een eenvoudig banket, opvoering van een Vlaamsch tooneelstukje en uitvoering van Nederl. liederen.
Antwerpen. In de afdeeling ‘Hooger Onderwijs’ zette Prof. Dr. L. van der Essen zijn reeks lessen over ‘De Gemeenten in de Middeleeuwen’ voort.
1 Febr. hield de Tak zijn jaarlijksche vergadering. Het lijvige jaarverslag, een boekje van 64 blzn. uitmakende, van de hand van den ijverigen secretaris, F. van Laar, evenals het kasverslag werden goedgekeurd. De aftredende bestuursleden, mejuffr. S. Verhulst en de heeren A. Aelbrecht, Dr. A. Borms, Dr. E. Boets, A. Bossaerts, F. Deckers, Mr. N. Gunz. burg, J. Hellemans, S. Kok, Dr. V. Maes, F. Peeters en Dr. M. Rudelsheim, werden herkozen. Dr. A. Borms hield een warm pleidooi voor ‘De vervlaamsching van ons openbaar leven’, en deed eenige practische middelen aan de hand om daartoe te geraken.
Tengevolge der verwerping van de Vlaamsche amendementen op de schoolwet, nam de vergadering een krachtdadige dagorde van verzet aan. De Tak liet een manifest in duizend exemplaren in heel het Vlaamsche land aanplakken en richtte 8 Febr. een groote protest-meeting in het lokaal der Harmonie in, door 2500 personen bijgewoond, waar flinke redevoeringen werden uitgesproken door Mr. E. Wildiers, Mr. A. de Swarte, van Brussel, en Mr. A. van Roy, van Gent.
Bij vergissing werd in het Jan.-nr. meegedeeld, dat een bespreking van Mr. A. van Roy's voordracht over bestuurlijke scheiding plaats had. Deze bespreking moest tot een later te bepalen datum worden uitgesteld.
Brussel.
De heer Willems, 2e secretaris, schrijft o.m.:
Het is al zoolang geleden, dat Tak Brussel iets van zich liet hooren, dat wellicht menigeen gedacht zal hebben: Tak Brussel is dood! Toch, hij is springlevend en hier ook geldt ‘Geen nieuws, goed nieuws’. Ik zal hier niet in bijzonderheden vertellen, wat al bestuursvergaderingen we hebben gehouden; hoe groot het getal der brieven is, welke, doordat we ‘lont hadden geroken’, werden geschreven om grieven en onrechtvaardigheden op Vlaamsch terrein te voorkomen..., dat zal onze ijverige secretaris wel doen op de jaarlijksche algemeene vergadering. Ook wil ik niet uitweiden over al de moeite en zorgen, welke onze trouwe penningmeester zich heeft moeten getrootsten om de bijdragen te innen... Alleen wil ik melding maken van drie voordrachten.
Onze penningmeester, de heer J. Kesler, hield in verband met de Onafhankelijkheidsfeesten in Nederland, een voordracht over ‘Herwonnen volksbestaan’. Van begin tot eind boeiend; voor de meesten onzer zeer leerrijk was deze goed gedocumenteerde, met gloed uitgesproken rede. Jammer, dat de meeste leden geen tijd hadden gevonden om te komen luisteren!
Daarna kwam aan de beurt de heer Richard de Cneudt, die enkele fragmenten uit ‘Eigen werk’ ten beste gaf. De spreker oogste heel wat bijval.
Ten derde: Een voordracht over ‘Oedipus’, door dichter Pol de Mont. Ge zult u zeker niet verwonderen als ik u vertel dat we een bomvolle zaal hadden en dat we hebben genoten!
Als dit verslagje verschijnt, zullen we weer onze jaarlijksche algemeene vergadering achter den rug hebben, terwijl we voorbereidselen aan het nemen zijn voor een voordracht, welke een hoogleeraar uit Leiden voor ons zal komen houden in den loop der maand Maart. Meer mag ik hiervan nog niet zeggen! In ieder geval, Brusselsche leden, op tijd en stond wordt ge uitgenoodigd!
Kortrijk. 3 Febr. had de uitstekend geslaagde eerste der wekelijksche Liederavonden voor het Volk plaats, onder leiding van het A.N.V. Er waren 200 aanwezigen, jongelieden van beiderlei kunne en ouderen van jaren, mannen en vrouwen, burgers en werklieden, een gewenscht publiek voor een volksliederavond. De gemeenteoverheid had in de stedelijke muziekschool een zaal met piano ter beschikking gesteld. Het bestuur en de leden van het A.N.V. hadden hun best gedaan, de afgevaardigden van