Uit onze Takken.
Antwerpen. De Afdeeling ‘Liederavonden’ zet haar wekelijksche werkzaamheden geregeld voort. In de Afdeeling ‘Hooger Onderwijs’ hield Dr. P. Tack, leeraar te Elsene, twee belangwekkende voordrachten, met lichtbeelden, over ‘Het Hulthemsche Handschrift’. 6 Jan. begon Prof. Dr. L. van der Essen, van Leuven, een reeks van zes lessen over ‘De Gemeenten in de Middeleeuwen’.
Gent (Jongel.-Afd.)
De Afdeeling besloot 1913 met de inrichting van een Kinder- en Kerstfeestje, waarop alle leden van Tak Gent met hunne familie waren uitgenoodigd en dat uitstekend slaagde.
Op de laatste vergadering van 1913 werd verslag uitgebracht over het eerste vereenigingsjaar en het bestuur voor 1914 gekozen, dat als volgt is samengesteld: Voorzitter, de heer Albert Norro; ondervoorzitster, mejuffr. Martha van Vlaenderen; schrijver-penningmeester, de heer Gaston Smeerters (Wondelgemstraat 14, Gent); 2e schrijfster, mejuffr. Eloire de Walle; commissaris, de heer Robert Rens.
Kortrijk. 27 Dec. werd in samenwerking met het onpartijdig verbond der Vlaamsche Maatschappijen voor een publiek van 200 tot 300 personen, een puik geslaagde feestavond gegeven met de medewerking van ‘Pro Westlandia’ van Antwerpen. De heer Lepage, als zanger, de heeren Lauwereys en Watelet, als declamator en pianist, en Dr. Aug. Borms, als voordrachtgever, verleenden hun medewerking.
Iedere week vergaderde het bestuur, vaak samen met de afgevaardigden van hoogergenoemd verbond, vooral om de zaak der Liederavonden voor het volk te bespreken. Ondanks de groote moeilijkheden hoopt men toch tot een uitslag te komen: hulp werd reeds door sommigen toegezegd en het Gemeentebestuur stelde een zaal der muziekschool ter beschikking. Propaganda wordt gemaakt op werkwinkel en fabriek. Iederen Dinsdag zullen de aanleeringen plaats hebben. 15 Jan. werd het nieuwe bestuur aangesteld.
Mechelen. De winterwerkzaamheden werden in Oct. geopend met de maandelijksche algem. vergadering, waar de heer Dr. Maurits Sabbe optrad met een voordracht over ‘De ontwikkeling der Vlaamsche muziek’.
In Nov. traden de heeren Karel Peeters en Frans de Prins op als voordragers.
In de Dec.-vergadering hield de heer Karel Casteels een ‘Voorlezing uit eigen werk’.
Door het ontslag, wegens drukke werkzaamheden, van den verdienstelijken secretaris, den heer De Backer, werd het bestuur als volgt gewijzigd: Fr. Delvaen, voorzitter; Dr. Jan Lebeer, onder-voorzitter; Lod. Peeters, secretaris-penningmeester; Dr. Maurits Sabbe, Karel Peeters, Karel Casteels, Van Dessel, Rik de Backer en Pr. de Troyer, leden.
De Afdeeling ‘Hooger Onderwijs voor het Volk’ hervatte in Nov. haar bezigheden met twee voordrachten van den heer Dr. Is. Gunzburg, geneesheer te Antwerpen, over ‘Physische middelen in de Geneeskunde’, met lantaarn. Vier lessen gaf de heer Dr. Weemaes, leeraar aan het Kon. Atheneum te Elsene, over ‘Algemeene Aardrijkskunde van België’. Daarna hield de heer Jul. de Coster, kunstcriticus te Gent, twee voordrachten met lichtbeelden over ‘Het impressionisme in de Schilderkunst’. 11 Jan. begon de heer Hendrik Janssens, licentiaat in Handels- en Finantiewetenschappen te Mechelen, zijn leergang ‘Het bevolkingsvraagstuk’.
De Liederavonden voor het Volk hebben elken Donderdag plaats, onder de wakkere leiding van den heer J. van den Berg en mejuffr. A. Fretin; zij worden door een talrijk publiek bijgewoond.
Ninove. 30 Nov. l.l. gaf deze Tak een kunstconcert met medewerking van mejuffr. Mertens en de heeren Clément de Mont (viool), Backaert (cello) en Van Nieuwenhoven (piano) in den Stadsschouwburg, Dreef. De zeer talrijk opgekomen toehoorders juichtten hen geestdriftig toe.
Een woord van dank worde gebracht aan den heer De Mont, voor het opstellen van het programma, alsook aan den heer burgemeester Behn, ons medelid en de andere leden van het bestuur van den Stadsschouwburg, die de ruime zaal bereidwillig tot onze beschikking stelden.