Punt III. Vlaanderen.
Betere inrichting van het Groepssecretariaat.
De vergadering spreekt de groote wenschelijkheid uit van een verhooging der aan Groep België toegekende subsidie voor genoemd doel en draagt aan het Dag. Bestuur op om bij het opmaken der begrooting nauwkeurig te overwegen, in hoeverre de stand der geldmiddelen toelaat tot zulk eene verhooging te besluiten.
Nederlandsche lezingen op de Gentsche tentoonstelling.
Medegedeeld wordt, dat voor deze lezingen, ingericht als tegenwicht tegen een aantal lezingen van overheerschend Franschen aard, geld noodig bleek en dat het Dag. Bestuur f 250.- heeft bijgedragen aan het daarvoor gestichte fonds.
De vergadering keurt deze uitgave goed.
Nog is bericht ingekomen, dat de Commissie voor die lezingen blijft bestaan en pogingen aanwendt om deze soort lezingen te bestendigen, maar dan met het oog op de geheele wereld.
Verzoek van den Antwerpschen Tak betreffende a. het gebruik der Fransche taal door de Ned. posterijen en telegrafie en b. een plan voor Nederl. en Vlaamsche muziekavonden.
Het Dag. Bestuur heeft te bevoegder plaatse inlichtingen ingewonnen en het volgende vernomen: Indertijd heeft Duitschland bij de stichting der Algemeene Postvereeniging voorgesteld het Fransch als internationale posttaal te gebruiken. Die vereeniging vergadert ongeveer om de 5 jaar. Vertegenwoordigers van belanghebbende landen zouden op die bijeenkomsten wijziging kunnen voorstellen. Dan bestaat er nog een afzonderlijke overeenkomst tusschen Nederland en België. Daarin zou natuurlijk een bepaling over het gebruik van het Nederlandsch voor briefwisseling tusschen Nederland en de Vlaamsche streken kunnen worden opgenomen. Maar een desbetreffend voorstel zou moeten uitgaan van het Belgisch of Nederlandsch Ministerie.
Na eenige bespreking wordt aan het Dag. Bestuur opgedragen om na te gaan, wat in afzonderlijke postovereenkomsten tusschen landen als Duitschland en Oostenrijk, Engeland en Amerika, Spanje en Brazilië omtrent de taal wordt bepaald.
Aan het verzoek betreffende muziekavonden voor de Afdeelingen in Noord- en Zuid-Nederland deels aan Nederlandsche, deels aan Vlaamsche toondichters gewijd, is voldaan. Door middel van een rondschrijven zijn de Afdeelingen van Groep Nederland aangespoord met Tak Antwerpen samen te werken.
Mededeeling dat de proefschriftzending uit Noord-Nederland voor de Belgische hoogescholen afdoend geregeld is. Verzoek om f 25.- subsidie voor reiskosten. - Dit wordt toegestaan.
Fransch-Vlaanderen. Aanvraag om steun van f 100.- voor een uitgaaf over Fransch-Vlaanderen door Tak Antwerpen.
Na gedachtenwisseling meent de vergadering de gevraagde subsidie te moeten weigeren.
Voorzorgen voor toekomende tentoonstellingen.
Een der Belgische afgevaardigden merkt op, dat menig Nederl. handelaar zich in erbarmelijk Fransch tot het Gentsche tentoonstellingspubliek heeft gewend. Enkele vermakelijke staaltjes worden voorgelezen, het bespottelijkste was wel, dat een Haarlemsch handelaar een Fransche advertentie in een Vlaamsch blad plaatste.
Voorgesteld wordt, dat het A.N.V. een geschriftje zal uitgeven, waarin de wenschelijkheid betoogd wordt dat Nederlandsche handelaars zich in hun eigen taal richten tot de Vlamingen. Een lijst van de Vlaamsche gemeenten in België zal daaraan worden toegevoegd. Vooral dient er dan op gewezen, dat men door Fransch te schrijven naar Vlaanderen, zijn zaken benadeelt en door slecht Fransch in Walenland te verspreiden zich belachelijk maakt. Een der Vlaamsche afgevaardigden wil zich gaarne met de samenstelling van zulk een boekje belasten.
Aldus besloten.