Het Hollandsch in Engelsch Oost-Afrika.
De Afrikaanders, die zich in Engelsch Oost-Afrika hebben gevestigd, beginnen zoo waar ook al te eischen, dat hun kinderen op school onderricht in het Hollandsch krijgen.
Een Engelsch blad - de Nairobi Leader - vindt dat te erg. Men moge de Afrikaanders, zegt het, een zekere hoeveelheid onderwijs in hun eigen taal toestaan als een middel om hun Engelsch te leeren. Maar het zou de grootste dwaling zijn wanneer men goed vond, dat zij hun zonen en dochters lieten opvoeden in een vreemde taal en in vreemde zeden en gebruiken, terwijl zij wonen in een bepaald Engelsche kolonie. De taal, die daar op school onderwezen wordt, moet het Engelsch zijn. Willen de Afrikaanders hun moedertaal laten voortbestaan, laten zij het met alle middelen beproeven, door bijzonder onderwijs en door thuis die taal te spreken, maar geen beweging om nog in een andere Engelsche kolonie dan Zuid-Afrika het Hollandsch met het Engelsch op voet van gelijkheid te brengen!
Aldus de Nairobi Leader. Uit deze beschouwingen blijkt nu, - merkt Ons Land op - dat de beweging voor onderwijs in het Hollandsch en door middel van het Hollandsch bij de Afrikaanders in Engelsch Oost-Afrika in kracht toeneemt. Vroeger zweeg de Leader over die beweging. Thans kan het blad ze niet meer doodzwijgen.