Natal en het Hollandsch.
Men herinnert zich, dat de Volksraad in zake het onderwijs in en door middel van de twee landstalen tot een vergelijk is gekomen, dat aan de vier Provinciale Raden ter toepassing in de schoolwet bij de provinciën werd aanbevolen.
Transvaal heeft dat dadelijk gedaan, de Vrijstaat is gevolgd, van Kaapland verwacht men niet anders. Het wetsontwerp is er al bij den Raad ingediend. Maar de Raad van Natal heeft het wetsontwerp verworpen.
Dat vergelijk - bedenke men - verlangt op de lagere school tot in de vierde klas de huistaal van het kind als voertuig bij het onderwijs, waarbij, indien de ouders het verlangen, de andere taal geleidelijk als tweede voertaal kan worden aangenomen. In Natal zou dus overwegend het Engelsch de taal van de school blijven.
Maar blijkbaar is den overwegend Engelschen Raad het recht, den Hollandsch sprekenden ouders toegekend, nog te veel geweest. De Vrijstaat heeft om vredeswil zijn oude schoolwet, waarin het Hollandsch beter tot zijn recht kwam, gewijzigd ten gunste van het Engelsch; maar Natal verwerpt het vergelijk.
Het zijn weer de Afrikaanders die inwilligen. De verzoening moet steeds van hun kant komen, en zij worden des verzoenens niet moede.