Vacantieleergangen te Leiden van 11-25 September 1911.
In aansluiting op het voorloopige berichtje in het April-nr., blz. 74, volgt hier een meer uitgebreid programma.
Voor den 3en juridischen leergang behandelt Prof. Mr. J.H. Carpentier Alling: ‘Hedendaagsche beschouwingen over strafrecht en straf’ en ‘De ontwikkeling der rechtspraak’.
Dr. H.T. Colenbrander, privaat docent, koos tot onderwerp: ‘Hoofdstukken uit de staatkundige geschiedenis van Nederland in de 19e eeuw’.
De 7e algemeene leergang bestaat uit colleges van Prof. Dr. C. Snouck Hurgronje over: ‘De Islam en de beschaving’; van Prof. Dr. W. de Sitter over ‘Onderzoekingen betreffende de samenstelling en ontwikkeling der vaste sterren’ en van Dr. P.A.A. Boeser, lector, over: ‘De Egyptische kunst in hare hoofdtijdperken’.
De deelnemers aan den juridischen leergang kunnen voor zoover mogelijk ook de colleges van den algemeenen leergang volgen, terwijl deze laatste bestemd zijn voor studenten van alle faculteiten en behalve een algemeene ontwikkeling, geen speciale voorstudie vereischen.
Alle colleges zijn kosteloos. De talrijke Musea der Universiteit (Museum van Oudheden, Musea van Ethnographie, Museum van Mineralogie, Museum van Natuurlijke Historie, Prentenkabinet, e.a.) en der omliggende steden zijn kosteloos te bezichtigen. (Het college van Dr. Boeser wordt in de zeer belangrijke Egyptische afdeeling van het Museum van Oudheden gegeven).
De lessen zullen worden gegeven in de morgenuren (van 9-12 uur); daarna wordt gezamenlijk in een uitstekend eethuis het middagmaal gebruikt, tenzij uitdrukkelijk door den deelnemer wordt verklaard dat hij hieraan niet wenscht mee te doen; de geheele namiddag blijft vrij voor het bezichtigen van Leiden en voor tochten in den omtrek.
Op vier achtereenvolgende dagen van elk der beide weken worden de colleges gegeven, om de overblij vende geheele dagen beschikbaar te hebben voor uitstapjes naar andere steden. Zoo staan onder meer op het programma een bezoek aan Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, terwijl hoogstwaarschijnlijk een Rijkstuchtschool en een Rijksopvoedingsgesticht zullen worden bezocht, wat vooral voor de deelnemers aan den juridischen leergang van belang is. Van de heeren directeuren van de Rijkstuchtschool te Velsen en het Rijksopvoedingsgesticht te Amersfoort kregen wij reeds bericht, dat er tegen een bezoek der leergangers geen bezwaar bestond.
Indien de deelnemers dit wenschen, zal voor huisvesting en voeding (onderkomen, ontbijt, het bovengenoemde noenmaal en avondeten) zorg gedragen worden tegen betaling van:
a. f 33. - = fr. 69.59 = £ 2.15, waarvoor zij voor zoover mogelijk op studentenkamers worden ondergebracht;
b. f 45. - = fr. 94.50 = £ 3.15, waarvoor zij onderkomen zullen vinden in een goed hotel.
De kosten van de uitstapjes buiten Leiden worden door de deelnemers afzonderlijk gedragen.
Alle onkosten tezamen, voor het verblijf te Leiden en de uitstapjes, worden geschat op 70 tot 90 gld.
Het bestuur zal de kosten zoo laag mogelijk houden.
Gedurende hun verblijf hier te lande zal het den deelnemers zoo aangenaam en gemakkelijk mogelijk gemaakt worden. Zij krijgen tijdig een uitvoerig programma, een rooster der colleges en een lijst van al de deelnemers met hun adressen te Leiden. De Studentensocieteit ‘Miverva’ en het Clublocaal van de Vereeniging voor Vrouwelijke Studenten stelden met groote bereidwilligheid reeds hunne deuren voor de deelnemers open.
Deelneming staat open voor Vlamingen en Afrikaners in de eerste plaats; maar ook andere belangstellenden kunnen met goedvinden van het bestuur aan den leergang meedoen.
Nederlandsche studenten, die alleen de colleges willen volgen, worden verzocht hiervan kennis te geven aan den Commissaris van de leergangen.
Men wende zich tot ondergeteekende, die gaarne bereid is nadere inlichtingen over de leergangen te verschaffen en prospectussen ter verspreiding toe te zenden.
De Commissaris voor de Vacantieleergangen,
H.C. HARTEVELT.
Papengracht 10a, Leiden (Holland).