Heemschut in Zuid-Afrika.
Zuid-Afrika is ons land met heemschut voorgeweest. Het heeft sedert ettelijke jaren zijn Nationaal Genootschap ter Bescherming van Natuurschoon en Oudheden. Het heeft al nuttig werk gedaan voor het behoud van wilde bloemen. Op de vergadering, onlangs te Kaapstad gehouden, zeide de voorzitter, de heer de Villiers, de hoofdrechter, dat de wilde bloemen op het Kaapsche schiereiland gevaar loopen gaandeweg te verdwijnen. Het genootschap gaat nu prijzen uitloven voor de beste verzamelingen gekweekte wilde bloemen. In Engeland kweekt men sedert eenigen tijd reeds Kaapsche wilde bloemen, zoodat men de beste gekweekte soorten daar vindt en niet aan de Kaap.
Iets anders, waaraan het genootschap zijn zorg besteedt, is het behoud van Boesmansteekeningen. Ondanks hun schoonheid en hun wetenschappelijk belang zijn er en worden er nog voortdurend vernield, en om die schoonheid en dat wetenschappelijk belang worden er aanhoudend naar het buitenland verkocht. De regeering der Unie wil medewerken, en heeft bij het Parlement een wetsontwerp ingediend, dat den uitvoer verbiedt zonder bepaalde vergunning van de overheid. Die vergunning zal verleend worden, als de uitvoer een wetenschappelijk doel beoogt en de teekening in Zuid-Afrika zelf gemist kan worden.
Dan waakt het genootschap over oude gebouwen van waarde. Van den burgemeester van Kaapstad had de heer de Villiers de verzekering gekregen, dat er aan het oude stadhuis niets zou veranderd worden. De afbraak van de oude kerk te Swellendam had het bestuur niet kunnen beletten. Het hoopte beter te slagen ten opzichte van de oude kerk in de Paarl.
De vergadering sprak zich verder uit ten gunste van de stichting van een nationalen planten- en dierentuin te Groote Schuur en van een nationaal historisch museum op het Kasteel te Kaapstad. Het bestuur zal die zaken bij den heer Smuts, den minister van binnenlandsche zaken, bepleiten.
De leden van het bestuur dragen meest Engelsche namen.