8% fabriekwerksters. Verder winkeljuffers, strijksters, modisten, dienstmeisjes, enz. Bij de mannen zijn er: 22% bedienden; 10% fabriekwerkers en dokwerkers; 14% studenten; 9% diamantbewerkers; 8% schrijnwerkers; 4% drukkersgasten; 4% zonder beroep.
EDWARD DE BEUKELAER, Nijveraar te Antwerpen.
Verder briefdragers, beeldhouwers, slagers, smeden, kleermakers, schoenmakers, suikerbakkers, haarkappers, enz.
Er werden gedurende de zes jaren dat de Liederavonden voor het Volk te Antwerpen bestaan minstens twee honderd liederen van Vlaamsche toondichters aangeleerd.
Allerwege, in het werkhuis, in het huisgezin en op straat hoort men thans Vlaamsche liederen weerklinken.
Voor de gewone bezoeksters en bezoekers der Liederavonden worden meermaals feestelijkheden en boeken- en muziek-tombolas ingericht. Ook treden de Liederavonden meermaals in het openbaar op. Tijdens het jaar 1910 werden minstens vijf en twintig uitvoeringen gegeven op de openbare plaatsen en voor de vereenigingen van Antwerpen en de omliggende gemeenten.
De Vereeniging Liederavonden voor het Volk zorgt dus niet alleen voor de kunstontwikkeling van de gewone bezoeksters en bezoekers der aanleeringen, maar treedt ook op buiten dien beperkten kring om overal het goede, degelijke lied te verspreiden.
* * *
Dit beknopt verslag over de inrichting en de werking der Vereeniging Liederavonden voor het Volk mag niet gesloten worden zonder hier een oprechten beschermer dezer volkszaak te vermelden. Ik noem den heer Edward de Beukelaer, den bekenden Antwerpschen nijveraar. Hij stelde niet alleen sinds het ontstaan der liederavonden elke week de feestzaal, aan zijne fabriek verbonden, ter beschikking, maar hij bewijst nog allerlei uitstekende diensten, die aan de instelling van overgroot nut zijn. Spijtig genoeg, voor onze inrichting, werd in het begin van dit jaar de feestzaal bij de fabriek der firma De Beukelaer ingenomen. Sinds dien heeft de Vereeniging Liederavonden voor het Volk haar eigen lokaal: de Peter Benoit-zaal, op de Handelslei 239.
Het is mij een groot genoegen hiernevens het portret van den Ed. heer De Beukelaer te kunnen plaatsen.
Ik wensch aan elkeen, die zich met de inrichting van liederaanleeringen bezig houden wil, een dergelijk ondersteuner, dan is hij reeds bijna op voorhand verzekerd dat zijne pogingen gelukken zullen.
Antwerpen, Dec. 1910.
LEO BOUCHERY.