het erbarmelijke weder heeft die poging doen ‘verregenen’.
In de Afd. Hooger Onderwijs voor het Volk begon Prof. Dr. C. de Bruyne zijn reeks van drie lessen over ‘Bio-geographie’, door lichtbeelden verduidelijkt.
Mr. J. Muls hield een belangwekkende voordracht, onder den titel ‘Kunstbeschouwingen’.
Brugge. 23 Jan. las de volksdichter René de Clercq voor uit zijn Gedichten en Toortsen.
In de alg. vergadering van 31 Jan. sprak de heer Witteryck over Esperanto. In dezelfde vergadering werd het bestuur van den Tak gedeeltelijk hernieuwd. 't Bestaat thans uit de heeren De Poortere, voorzitter, Dumon, onder-voorzitter; Moeyaert, Ulrix, Van de Weyer, Daled, Maréchal; Verachtert, secretaris.
15 Febr. hield de heer Hullebroeck een voordracht met muzikale uitvoering over het Oud-Vlaamsche Volkslied.
Binnenkort zal men overgaan tot inrichting der leestafel. De leden van den Tak, welke zich wenschen aan te sluiten kunnen zich aanmelden bij den secretaris, St. Gilleskerkstraat 4 (jaarlijksche bijdrage fr. 2).
Brussel. Onder de gegeven kunstavonden verdienen er twee in het bijzonder vermeld.
16 Dec. had een muziekavond plaats gegevendoor mejuffrouw E. Faniëlla, uit Amsterdam, die een twaalftal liederen van Nederl. en Vl. meesters zong, die zeer in den smaak vielen. Zij werd begeleid door den heer Bernard ten Cate, die ook het Menuet van de Boeck en Vertelling van Benoit speelde.
3 Febr. werd in het Vl. Huis, een voordrachtavond ingericht die voortreffelijk slaagde. De heer S. Rippe trad er op niet een zeer afgewisseld programma.
Charleroi. 20 Febr. hield de Volksuniversiteit haar vierde bijeenkomst.
De heer R. Schmidt, voorzitter van den Tak, gaf een zeer leerrijke voordracht ten beste over de wereldstad Londen, opgeluisterd met lichtbeelden.
Daarna droeg een Waalsche jonge dame, mej. N.D., twee Vlaamsche gedichten voor.
Deze jonge dame, die zich in vorige vergaderingen al zeer verdienstelijk gemaakt had als pianiste, begeleidde vervolgens de aangeleerde liederen. De heeren Van Langenaken en Hötte, van Amsterdam, deden dit op hun viool. Van die liederen gaat een tooverkracht uit. De heer Balfoort, van Utrecht, vergastte ons ook nog op menig mooi pianostuk. Een zeer verheugend verschijnsel, de aanwezigheid van die Noorderbroeders op onze zittingen.
Ten slotte had de gewone boeken-tombola plaats. De voorzitter, die reeds zooveel blijken van gehechtheid aan den Kring had gegeven, had ook ditmaal een aantal romans, kunstplaten en kalenders beschikbaar gesteld.
Gent. 3 Jan. werden de leden der afdeeling vergast op een kunstavond, waartoe mej. Delaplace en Nieuwjaars en de heeren O. de Gruyter, J. Rouckhout, L. van de Putte, J. Vleurinck hunne medewerking verleenden.
De heer O. de Gruyter, de leider van de Vlaamsche Vereeniging voor Tooneel en Voordrachtkunst, die met zijn Vereeniging in Vlaanderen op tal van plaatsen is opgetreden, verdient de aandacht van Noord-Nederland te trekken. We komen daar wel eens op terug.
De Letterk. Afdeeling zet vlijtig hare werkzaamheden voort. De belangstelling der leden, die trouw de wekelijksche vergaderingen bijwonen neemt dan ook immer toe.
10 Jan. las R. de Cneudt uit eigen werk en oogstte veel bijval. Over de Alg. Ned. Vrouwenvereeniging ‘Tesselschade’, werd 17 Jan. een voordracht gehouden. Het zal voldoende zijn te zeggen dat bovengemeld onderwerp behandeld werd door mej. E. Baelde, onder-voorzitster van het A.N.V., om hier allen lof overbodig te maken.
29 Jan. kregen we van Dr. Persijn een studie over den te vroeg gestorven en miskenden dichter De Laey.
Dr. Daels wist 19 Febr. door zijn behandeling van het sociaal vraagstuk: De opvoeding der vrouw en hare rol in de samenleving, ieders belangstelling af te dwingen.
Helena Swarth-Kring.
Een nieuwe kring, bestaande uit leerlingen van het Athenaeum voor meisjes te Gent, is toegetreden tot Jong-Vlaanderen, onder voorzitterschap van juffrouw Alzado.
19 Febr. vergaderden in het Lakenmeterhuis een twintigtal jongejuffrouwen met hare ouders en zusters. zusters.
De heer Van Kenhoven legde uit wat Jong-Vlaanderen is.
De leeraar Basse maakte de juffrouwen en de ouders duidelijk wat de Vlaamsche Beweging is. In een gloedvolle rede toonde spreker, wat de vrouw kan bijdragen tot het doel: eigen nationale kuituur te verwezenlijken.
Zoo de vrouw, zoo het kind; zoo de leerares, zoo de leerlingen.
Juffr. Inghels droeg verzen voor, juffr. De Bleye een schets van Piet van Assche.
St. Niklaas. Dr. Rudelsheim hield een zeer toegejuichte voordracht over René de Clercq. Verscheidene leden traden na zijn rede toe. Een optreden van Albert Vogel wordt verwacht.
Tienen. De Tak Tienen heeft een gevoelig verlies ondergaan door het sterven van zijn eere voorzitter, den heer Lod. Uten. De heer Uten mocht met recht de vader der Vlaamsche Beweging in Tienen genoemd worden. Steeds wakkerde hij de jongeren aan te werken aan het gebouw, waarvan hij met zooveel moeite de grondvesten gelegd had. Hij zal in de herinnering van alle Tiensche Vlamingen blijven leven als een man met een edel hart, met ijzeren wilskracht, met ruime gedachten, die zijn Vlaamsche maatschappijen der stad bijeengekomen om te
21 Febr. waren afgevaardigden van al de Vlaamsche maatschappijen der stad bijeengekomen om te pogen, onder leiding van het A.N.V., een verbond tot stand te brengen tusschen de Vl. kringen. Doel: 1e. Gezamenlijk inrichten van Vl. kunstavonden; 2e. Inrichten van een herinneringsstoet op 11 Juli; 3e. Aanvraag te zenden naar het Gemeentebestuur opdat in de te: stichten beroepsschool het Nederlandsch in het onderwijs gelijke rechten verkrijge als het Fransch. De afgevaardigden toonden zich persoonlijk zeer met het plan ingenomen. Er bestaat dus veel kans dat deze poging met goed gevolg wordt bekroond.