mejuffrouwen Devos Billiet en de heeren Van der Haegen en Reynvoet op de piano begeleid door den toondichter.
25 October hadden wij het genoegen den tooneelkriticus Jan Staal te volgen in zijn wandeling door het werk van Herman Heyermans.
22 November had de heer Lambrecht Lambrechts het over ‘Volkszang’ met uitvoering van liederen.
29 November onderhield de heer Ach. Petitjean ons in een hoogst belangwekkende voordracht over ‘den toestand van den Vlaamschen soldaat in ons nationaal leger’.
Mechelen. Alle krachten werden gewijd aan het inrichten van de Liederavonden, van de Hoogeschooluitbreiding en van den Leeskring.
De Liederavonden pakken. Een vijftigtal personen wonen alle weken (mannen en vrouwen om de beurt) deze avonden bij.
De zaal, die grooter is dan die van verleden jaar, is voor de leergangen te klein; 250 personen wonen ze bij. De volgende leergangen staan op de dagorde: vijf lessen over Kinderverzorging, evenzooveel over Vliegtoestellen en over Sterrekunde. De Leeskring is zoo goed als in orde, daarna zullen dadelijk de werkzaamheden in den Tak beginnen, het seizoen belooft weer uitstekend te zijn.
De voortdurende groei van het ledental is een verheugend verschijnsel.
Oostende. De Tak is weer levenslustig aan het werk getogen. Op zijn eerste zitting werd het bureel herkozen. Het bestaat uit de heeren Dr. Eug. van Oye, voorzitter; Dr. Pleyn, onder voorzitter; Dr. G. Lefèvre, schrijver; H. Janssens, hulpschrijverpenningmeester. Als bestuursleden werden herkozen mevr. Decloedt, advoc. Baels, ingenieur Thoné, Dr. R. van Oye, Dr. R. Verdeyen, Eug. Everaerts, L. Verbrugge en R. Verschelde. Het Verbond is nu gevestigd in een prachtig lokaal, het Hotel des Thermes, waar de heer Smis een zijner schoonste zalen ter beschikking gesteld heeft.
De heer Van Cleven opende de voordrachtavonden met eene voorlezing uit zijnen jongsten dichtbundel, gewijd aan de zee.
Daarna werd een zeer leerrijke voordracht gehouden door Dr. R. van Oye over lichtindrukken bij de lagere wezens. Hij genoot een zeer grooten en welverdienden bijval.
Voortaan zullen er geregeld alle weken voordrachten of voorlezingen worden gehouden, afgewisseld door intieme concerten voor de leden, waar mevr. Verschelde - Dubois, juffrouw Decloedt, de heer Petit, luitenant Wittenberg enz. zich zullen laten hooren.
Op het stadhuis werden ook de voordrachten voor het volk hervat. 24 Oct. werd het woord gevoerd door advocaat De Swarte, uit Brussel, die sprak over uitheemschen invloed op ons taaleigen. 7 Nov. hield de heer J. Lefèvre, letterkundige te Gent, eene voorlezing van zijn bekroond zangspel Roeschaert, waarover de plaatselijke pers, zoowel Fransche als Nederlandsche, met zeer veel lof sprak. 21 Nov. hield advocaat J. Eggen, uit Gent, een voordracht met lichtbeelden over Belgisch-Congo. Al deze voordrachten werden zeer druk bezocht en vielen zeer in den smaak van ons leergierig publiek.
Een woord van dank aan het stedelijk bestuur, dat niet alleen een der prachtigste zalen van het stadhuis ter beschikking van den Tak stelt, maar daarenboven nog een milde toelage schenkt, is hier niet misplaatst.
Tienen. Ondanks zijn klein aantal leden blijft de Tak Tienen niet werkeloos. Voor 24 Oct. was er een Hullebroek-avond ingericht, die voortreffelijk slaagde. De herinnering aan den genoegelijken avond van 11 Juli j.l. had het publiek ditmaal nog talrijker doen opkomen. De voordracht en niet minder het zingen der liederen vielen bijzonder in den smaak der toehoorders. Aan toejuichingen en geestdrift ontbrak het dan ook niet. Het is te hopen, dat meer dergelijke feesten een prikkel zullen wezen om de Tiensche bevolking uit hare onverschilligheid voor de Vlaamsche zaak op te wekken.