Het Nederlandsch tooneel in Zuid-Afrika.
Van Ons Spreekuur te Stellenbosch ontving de voorzitter van het A.N.V. kort geleden een schrijven, waaraan wij, ook op verzoek der vereeniging zelf, het een en ander ontleenen:
‘Op een vergadering van het bestuur van Ons Spreekuur den 27en Febr. alhier (d.i. te Stellenbosch) gehouden, werd besloten, dat wij zullen trachten in de loop van het twede kwartaal - April-Junie - onze jaarlikse opvoering van het ene of andere nederlandse toneelstuk te doen plaats hebben. Het vorig jaar hebben wij met veel sukses hier en aan de Paarl Schimmel's Napoleon Bonaparte op de planken gebracht. Algemeen is de wens dat we ook dit jaar iets degeliks in de geest van Schimmels' Napoleon of Joan Wouters zullen opvoeren om langs die weg propaganda te maken voor de nederlandse letterkunde en in zonderheid voor het nederlands toneel’.
Dan volgt het verzoek om voor rekening der vereeniging Ons Spreekuur, Nederlandsche of Vlaamsche tooneelstukken, die voor Z.-A. geschikt geoordeeld worden, te willen doen zenden. ‘De drama's van Schimmel vallen zeer in de smaak van het publiek. Vooral zullen wij een of ander degelijk histories stuk willen instudeeren, omdat wij alzo ook de studie van de geschiedenis helpen bevorderen’.
Het schrijven eindigt: ‘Ik vertrouw, dat wij U niet al te lastig vallen met deze zaak, die voor ons van zoveel betekenis is, want het nederlands toneel heeft in Zuid-Afrika zonder twijfel een toekomst, en Ons Spreekuur kan er krachtig toe meewerken om de kennis van de nederlandse toneelliteratuur onder de alhier studeerende jeugd en door hen door heel Zuid-Afrika te helpen bevordren’.
Natuurlijk is met spoed aan dit zoo heuglijke verzoek voldaan. Een verzameling van 42 geschiedkundige tooneelstukken is door bemiddeling van de Holl. Afr. Uitgevers-Maatschappij te Amsterdam aan Ons Spreekuur gezonden.