Noorden. Door den heer Cohen Stuart werd ook gewenscht een Baedeker voor Vlaamsen België tot bevordering van het reizen door Noordnederlanders naar Vlaanderen. Het is ons echter tot nog toe niet mogen gelukken iemand te vinden, die bereid is om een Vlaamschen Baedeker samen te stellen.
Handelsbetrekkingen met het Noorden. Op het Nederlandsch Congres te Brussel, werd door den heer Leo Meert de gedachte opgeworpen om een Bond van Vlaamsche Handelaars op te richten, die zich zouden verbinden hun eigen handel zooveel mogelijk te vervlaamschen en die hun invloed zouden aanwenden om het gebruik van Nederlandsch in den Zuidnederlandschen handel te bevorderen. Deze Bond zou zich aansluiten bij het Alg. Ned. Verbond en onze Vereeniging zou zijn streven zoo krachtig mogelijk steunen door de medewerking te verzekeren van Noordnederlandsche handelaars. Reeds werd in die richting gewerkt en werd door het Hoofdbestuur aan de Kamers van Koophandel in Holland een rondschrijven gestuurd om deze te verzoeken, dat ze hun leden zouden aanzetten om bij hun betrekkingen met België steeds Nederlandsch te bezigen. Verder heeft onze Groep zegeltjes laten drukken bestemd om geplakt te worden op brievenpapier en omslagen:
BRIEFWISSELING
REKENINGEN
ADRESSEN ENZ. IN
'T NEDERLANDSCH
a.u.b.
Van deze zegeltjes zijn aan aanvragers pakjes gezonden. En zijn er nog een aantal beschikbaar.
Betrekkingen met Zuid-Afrika. In Zuid-Afrika is ook de wensch opgekomen om daar zooveel mogelijk het gebruik van het Nederlandsch in den handel te bevorderen. Door het Perskantoor van het Algemeen Nederlandsch Verbond te Dordrecht werden ons dan inlichtingen gevraagd over den Vlaamchen Bond van handelaren en over het programma van werkzaamheden van de Studentenafdeeling van het Alg. Ned. Verbond aan het H. Handelsinstituut te Antwerpen, waarop o.a. komt: het verzamelen van Fransche reclamebrieven van handelshuizen, het terugzenden van pakken daarvan aan de huizen, die ze rondzonden, met een gedrukt bericht er bij meedeelende hoe weinig menschen te Antwerpen enkel Fransch verstaan, hoeveel honderdduizend daarentegen enkel Nederlandsch verstaan, waardoor die huizen van moeten begrijpen hoe ondoelmatig uitsluitend Fransche reclame is.
Blijkens ons toegezonden knipsels heeft het Perskantoor deze inlichtingen in de Nederlandsche bladen van Zuid-Afrika ruchtbaar gemaakt en zoo kan het voorgaan van Vlaanderen mogelijk in Zuid-Afrika doen volgen.
Betrekkingen met Congo. Het Vlaamsch Genootschap, te Boma opgericht, heeft zich als Afdeeling bij het Alg. Ned. Verbond aangesloten.
Met den heer Hermans uit Boma en den Eerw. heer J. Bouten, Pastoor te Ramsel, werd door den secretaris een bespreking te Antwerpen gehouden met het doel de verbreiding van het Verbond in Congo voor te bereiden. Het gevolg van dit onderhoud is geweest, dat de heer Hermans bij zijn terugkeer een kist boeken gezonden door onze Boeken-Commissie uit Rotterdam heeft meegenomen naar Boma tot oprichting van een bibliotheek van het Alg. Ned. Verbond aldaar.
Spoorwegverkeer tusschen Antwerpen-Gent. Het Secretariaat heeft de betrokken Takken uitgenoodigd om stappen te doen, die tot gevolg zouden hebben verbetering van dat reisverkeer. De Takken Antwerpen, Gent hebben gevolg aan die uitnoodiging gegeven. Tak Antwerpen heeft op een schrijven aan den Minister hierover een ongunstig antwoord bekomen. Van Tak Gent werden de twee ondervoorzitters de heeren Lijbaert en Vercoullie door den Minister in verhoor ontvangen. De Minister erkende de gegrondheid der aangevoerde grieven en beloofde de zaak met de meeste welwillendheid te onderzoeken. Tot heden heeft dat welwillend onderzoek echter tot geen uitslag geleid. Dit punt brengt ons tot de brieven die door het Hoofdbestuur en voornoemd Departement werden geschreven en waarop de ontvangen antwoorden nogal wat opschudding hebben verwekt. Het Hoofdbestuur had, op onze uitnoodiging, aan den Min. van Spw. in België geschreven om hem te verzoeken op de begeleidingsbrieven van postpakketten naar het Buitenland, die nu slechts een Franschen en Duitschen tekst dragen, ook de mededeelingen in 't Nederlandsch te willen doen drukken, een van België's officieele talen. Van het Departement van Spoorwegen ontving het Hoofdbestuur op Nederlandsche brieven, twee afwijzende antwoorden in het Fransch, die zelfs niet al te beleefd mochten heeten. Toen heeft ons Dagelijksch Bestuur de zaak in handen genomen, een stevig gedocumenteerd protest opgesteld, voor de heeren Delpire en Thelen verhoor bij den Minister aangevraagd. Beide heeren werden zeer vriendelijk ontvangen door Min. Helleputte, die verklaringen aflegde, waarmee de Vlamingen zich mogen verheugen. Wellicht wil een van beide heeren daar wat meer over mededeelen.
Overtreding van de Wet van 1878 door het Ministerie van Landbouw. Op uitnoodiging van den Antwerpschen Tak heeft ons Secretariaat een rondschrijven gezonden aan Vlaamsche dokters om deze uit te noodigen de Fransche aanvragen om inlichtingen, die hun door bedoeld Ministerie gezonden worden, oningevuld aan den Minister te willen terugzenden met verzoek om door zijn Departement de taalwet te doen naleven. Het is ons niet bekend welk gevolg ons rondschrijven gehad neeft.
Vacantieleergangen te Leiden. Tot bevordering van het bezoek van die leergangen heeft ons Secretariaat daarover aan de leden van het Verbond en aan leden van het onderwijzend personeel Middelb. Onderwijs een rondschrijven gezonden. De aandacht van de laatsten werd er op gevestigd, dat ze tot het bezoek van de leergangen ook zooals voor Marburg en Oxford eene beurs van fr. 250 konden aanvragen. De Leidsche Studentencommissie werd verder door ons met de gewone jaarlijksche toelage gesteund.
Zeevaartschool Vlissingen. Om van Zuid-Nederland's belangstelling in de verheerlijking van Michiel Adriaenszoon De Ruijter te doen blijken, heeft Uw Bestuur fr. 50 bijgedragen tot de fondsen verzameld tot oprichting van een Zeevaartschool te Vlissingen.
Studentenafdeeling Philadelphia. Ten behoeve van den heer Bierens de Haan, student aan de Pensylvanische Universiteit te Philadelphia, werden inlichtingen ingewonnen en verstrekt betrekkelijk het examen dat een door bedoelde Hoogeschool gediplomeerd tandmeester zou moeten afleggen om in België te mogen praktiseeren.
Coremans Wetsvoorstel. Door het Secretariaat werden de Takken aangezet om meetingen te beleggen ten voordeele van het Wetsvoorstel Coremans. Antwerpen, Gent hebben daaraan gevolg gegeven. Andere Takken hebben stappen gedaan bij Volksv. en Sen. Toen de bespreking in de Kamer aan den gang was, werd, op den dag waarop de stemming voorzien werd, een expresbrief aan ieder Vlaamsch Kamerlid gezonden om het met aandrang aan te zetten om voor het onverminkte Coremansvoorstel te stemmen.
Vlaamsch Programma. Van het Vlaamsch Programma door den Antwerpschen Tak uitgegeven, werd een ex. aan alle Vlaamsche Kamerleden en Senatoren gezonden.
Afdeeling Smyrna. Ten behoeve van P. Ham, leeraar aan het College du Sacré Coeur, werd