Punt III. Verkiezing van een onder-voorzitter.
Wordt aangehouden.
Punt IV. Jaarverslag.
Kon niet meer vóór de vergadering worden rondgezonden. Dit zal alsnog geschieden en met de mogelijke opmerkingen zal worden rekening gehouden voor de openbaarmaking in het Mei-nr. van Neerlandia.
Punt V. Rekening en verantwoording over 1907.
Deze sluit in uitgaaf en ontvangst met een som van f21278.14, waaronder een batig saldo van f1366.44½, wanneer alle nog uitstaande posten inkomen.
Onder dankzegging voorloopig goedgekeurd.
Punt VI. Commissies voor praeadvies.
In het algemeen wordt het wenschelijk geacht, dat deze geleidelijk worden ingesteld, ten einde de werkzaamheden der vergadering voor te bereiden op belangrijke punten.
Bovendien komt er een gewenschte verdeeling van arbeid. Reeds nu zou een aanvang kunnen gemaakt worden met een commissie van praeadvies voor alle aangelegenheden de organisatie van het Verbond betreffende, daar bij de voortdurende uitbreiding de richtigheid der organisatie van het hoogste belang is. Aldus wordt besloten.
In de commissie van praeadvies voor de organisatie nemen zitting mej. Baelde en de heer Von Weiler.
In gevallen den handel betreffende zal worden doorgegaan met het inwinnen van den raad der heeren Hubrecht en Schoch te Amsterdam.
Punt VII. Herziening van 't huishoudelijk relement.
Wordt naar de voormelde commissie voor praeadvies verwezen.
Punt VIII. Vertegenwoordigers in 't buitenland.
Tokio. De heer André Schmidt is op zijn reis door Europa op noodlottige wijze om het leven gekomen. Neerlandia heeft zijn verdiensten herdacht in het April-nr. Uitgezien wordt naar een geschikt opvolger.
Santa Fé. De benoeming van een opvolger van den heer Dates is in voorbereiding.
Kaapstad. Den heer Voet wordt eervol ontslag verleend. De benoeming van een opvolger is in voorbereiding.
Salzbergen. Benoemd wordt de heer Mekenkamp, commies bij de H.IJ.S.M.
Rome. Benoemd wordt Dr. E. Brom, directeur van het Ned. Geschiedkundig Instituut.
Teheran. Van vertrouwelijken aard.
Londen. Nu en dan komen berichten in van leden, die er op aandringen, dat te Londen weer een vertegenwoordiger worde aangesteld. Deze vertegenwoordiging is in voorbereiding.
Singapore. De heer L.A. van Rijn, directeur van een gutta-percha fabriek te Singapore heeft zich tot het Hoofdbestuur gewend met het verzoek om als vertegenwoordiger op te treden of een Afd. te stichten. Reeds bracht hij zooveel leden aan, dat dit laatste mogelijk is.
Het Dag. Bestuur wordt opgedragen de stichting der Afd. voor te bereiden.
Punt IX. Handelsaangelegenheden.
Op de vorige Hoofdbestuursvergadering was besloten inkomende vragen op handelsgebied voortaan over te doen aan een daarvoor bestemd kantoor.
Besloten wordt vragen om handelsinlichtingen, die daarvoor in aanmerking komen, voortaan aan de Afd. voor handelsinlichtingen van het Min. van L., H. en N. op te zenden, voor zoover het Noordnederlandsche zaken betreft.
Voor België is de aandacht gevestigd op de Kamer van Koophandel te Brussel.
Besloten wordt aanvragen om handelsinlichtingen, die Zuid-Nederland betreffen, voortaan ter behandeling aan Groep België over te doen.
Punt X. Briefwisseling tusschen Ned. VI., Z.-Afr. en Indische Jongelieden.
Met een beslissing zal worden gewacht tot nader antwoord uit Z.-Afr. is gekomen. Vlaanderen zal zich eveneens daarnaar gedragen.
Punt XI. Vlaamsch Handelsverbond.
Het hoofddoel is de bevordering van het Nederlandsch in den handel. Reeds zijn goede resultaten verkregen. Verscheiden handelaars hebben zich aangesloten en zelfs werd van een Waalsch handelaar op een Ned. brief een Ned. antwoord ontvangen.
Besloten wordt dat in Vlaanderen een schrijven ter openbaarmaking in Noord-Nederland zal worden opgesteld, waarin met feiten zal worden aangetoond hoe Ned. handelaars en maatschappijen zich nadeel berokkenen door aan Vlamingen Fransche brieven te schrijven.
Punt XII. Boekerij te Vilvoorde.
Van het bestuur van Groep België is bericht ingekomen, dat deze met medewerking der Rotterdamsche Boeken-Commissie is tot stand gekomen.
Punt XIII. Propaganda in Fransch Vlaanderen.
De beslissing daaromtrent in de vorige vergadering genomen, wordt nogmaals op verzoek ter sprake gebracht.
Na lange bespreking wordt besloten, dat Groep België een onderzoek zal instellen naar den feitelijken toestand.
Punt XIV. Uitgave van het Verslag der Vlaamsche Hoogeschool-Commissie.
Groep België stelt voor dit belangrijk geschrift onder de uitgaven van het A.N.V. op te nemen.
Na uitvoerige bespreking wordt door de vergadering voor de uitgave een crediet toegestaan van fr. 600.
Punt XV. Uitgave der Open Brieven van Didaskalos aan den Minister van Spoorwegen.
Besloten wordt uit de hoofdkas fr. 200 subsidie aan Groep België voor deze uitgave af te staan. De uitgave zal zijn een zakelijk uittreksel uit die brieven. Zij wordt niet beschouwd als uit te gaan van 't Hoofdbestuur.
Punt XVI. Uitgave van een Reisgids voor het Vlaamsche Land.
Zooals er voor de Ardennen reisgidsen bestaan moet er ook een voor Vlaanderen komen, om de Nederlanders daarheen te lokken. Het plan vindt groote instemming bij de Vl. letterkundigen en voor de samenstelling kan men rekenen op de beste krachten.
Besloten wordt deze zaak ter behartiging aan de Afd. Stamverkeer op te dragen.
Punt XVII. Boekerij te Maraisburg.
Nadere gevraagde inlichtingen uit Maraisburg laten zich wachten. Beslissing uitgesteld.
Punt XVIII. Van vertrouwelijken aard.
Punt XIX. Van vertrouwelijken aard.
Punt XX. Samenwerking met ‘Onze Vloot’.
Wordt verwezen naar Groep Nederland.
Punt XXI. Keuze van den vergaderingsdag.
Daar de voorzitter den Zondag als onaannemelijk voor de Noordnederlanders verklaart, besluiten de Vlaamsche afgevaardigden er verder niet op aan te dringen.
Punt XXII. Bij de rondvraag wordt er o.m. de aandacht op gevestigd, dat men in Noord-Nederland zoo slecht op de hoogte is van de Vlaamsche beweging. Dit zal onder de aandacht van het bestuur van Groep Nederland worden gebracht.
De Alg. Secretaris,
Mr. W. DICKE.