ter, terwijl de heeren Genard en A. Bouchery liederen van hem ten gehoore brachten, waarvan de soldaten enkele aanleerden.
Op 11 Maart werden de liederavonden voor het burger-publiek hernomen in de zaal van de firma De Beuckelaer. En ook hier was deze avond aan de nagedachtenis van Benoit gewijd. Mr. E. Wildiers, voorzitter van den Antwerpschen Tak, sprak over Benoit en den strijd dien hij te voeren had. Mej. Elisa Levering en de heer Van As hadden welwillend hun medewerking verleend en zongen liederen van den meester. De heer De Beuckelaer en enkele van zijn familieleden vereerden de kleine plechtigheid met hun tegenwoordigheid.
Dezelfde afd. houdt zich ook onledig met de herdenking van het vijf en twintig-jarig afsterven van Conscience en is voornemens te dier gelegenheid onder meer Benoit's ‘Conscience-cantate’ (Treur- en Triomfzang) te doen uitvoeren. De medewerking van het Stadsbestuur werd gevraagd.
De Studentenafd. maakte zich met Carnaval en Halfvasten zeer verdienstelijk door in de straten met de bussen van het A.N.V. geld in te zamelen.
In de afd. ‘Hooger Onderwijs voor het volk’ zette de heer Pol de Mont met steeds klimmenden bijval en voor een voortdurend aangroeiend getal toehoorders zijn voordrachten over ‘De Vlaamsche Schilderschool in de XIXe eeuw’ voort, terwijl de heer Omer Wattez op 19 Maart een reeks van zes lessen ‘Over Germaansche beschaving’ begon.
Verbetering.
Het adres van den Secretaris der Afdeeling Antwerpen is: Julius Cox, Vrijheidstraat 16.
Brussel. De Brusselsche Tak heeft een bedrijvigen tijd achter zich. Wij kunnen van deze werkzaamheden slechts een korte opsomming geven.
De heer Brans gaf ten beste een voordracht over een door hem geliefkoosd en diepdoorgrond onderwerp: Multatuli. Hij wist daarover zooveel te vertellen, dat het gevorderde uur hem noopte het vervolg tot een volgenden avond uit te stellen.
Den 17 Maart had de voordrachtavond plaats van den heer S. Rippe (Rotterdam), voor een propvolle zaal. De heer S. Rippe, buiten eenige kortere dichtstukken, vertolkte de hoofdtafereelen van Shakespeare's Koopman van Venetië.
De Tak hield zich verder bezig met de volgende vraagstukken: Ned. opschriften te Brussel; Ned. lectuur voor de jeugd; de Coremans-wet; de Van der Linden-wet; Vlaamsche poststempels; Nederlandsch voor den postpakettendienst met Nederland, enz.
Als schrijver van den Tak werd benoemd de heer Delpire, 65 St. Jorisstraat, Laken-Brussel.
Mechelen. De heer Dr. J. Lefèvre kwam einde Januari de leden op een boeiende en geleerde voordracht over ‘De economische toestanden in de middeleeuwen’ vergasten, werk dat het bewijs van zeer degelijke studie aflegde!
Op 2 Februari hadden wij het genoegen Dr. A. Borms' tweede voordracht, ditmaal met lichtbeelden, ‘Over Peru’ te hooren. Dr. A. Borms vertelt gemoedelijk en pittig, zijn jovialiteit brengt de toehoorders in stemming; hij is een knap voordrachtgever.
Daarna droegen vier leerlingen, twee dames en twee heeren, van de declamatieklasse van 't Kon. Vlaamsch Conservatorium te Antwerpen uit de meest bekende Ned. dichters en prozaschrijvers voor, ernst en luim. Die voordrachtavond oogstte grooten bijval en had veel publiek gelokt.
Ten slotte moet nog de voordracht van den heer W.L. Goovaerts over ‘De Mode in verband met de Kunst’ worden vermeld, die een levendige bespreking ten gevolge had.