Plantennamen.
Met aandrang vestigen wij de aandacht van de leden van ons Verbond op een uitgave van de Nederlandsche Natuurhistorische Vereeniging (W. Versluys), n.l. het Woordenboek der Nederlandsche Volksnamen van Planten, uit de gegevens, verzameld door de commissie voor Nederlandsche plantennamen, bewerkt door H. Beukels, secretaris der commissie.
De wetenschappelijke beteekenis van dit werk, waarin blijkbaar met groote vlijt een schier overstelpend materiaal bijeengebracht en gerangschikt is, laten wij hier ter zijde, maar wat een genot is het voor ieder, die zijn taal mint, hier den verbijsterenden rijkdom van het Nederlandsch uitgestald te zien in die vele tienduizenden namen, door het spelende vernuft en de verbeeldingskracht van ons volk uitgedacht voor de bloemen en planten, waarmede het vertrouwelijk geleefd heeft en nog leeft, als het niet in barre steden opgesloten zit en hun namen zelfs niet meer kent!
Een voorbeeld. De Monnikskap (Aconitum Napellust) heet in de verschillende streken van Nederland Adam-en-Eva, Adam-en-Eva-in't-koetske, Blaumutskes, Blauskoent(s)jes, Blauslufkes, Blauwe Lupine, Blauwe monnikskap, Dokter-in-den-wagen, Duifjes-voor-een-wagentje, Duifkens Duivelskruid, Duvel(s)kruid, Helmbloem, Helmblôme, Huwelijksbootjes, Huzarenmutsen, Hijnders-en-seaskes (Friesch = paarden-en-sjezen), Hijnders-en-weintsjes (Fr. = paarden-en-wagen jes), Koetsen-paarden, Kurassiersmuts, Monnikskap, Muiltjes, Paard-en-wagen, Papenmuts, Paterskap, Poppenschoenen, Schippersmuts, Schoenen-en-muilen, Schoentjes, Sjeaskeblom, Skoentjes-en-moeltsjes, Skoentjes-en-toffeltsjes, Slofkes-en-skoentsjes, Venuswagen, Wolfsdood, IJzerhoed.
Deze namen leven nog. Bij Kilaen vindt men nog den ouden naam Wolfswortel. En dan in Vlaanderen, behalve eenigszins gewijzigde vormen van eenige hierboven genoemde namen: Begijne(n)kappen, Boere(n)-kapruin, Kapuciene(n)kapkens, Kempische kappen.