2o. | dat de heer De Hoog te Teheran wegens verandering van woonplaats ontslag heeft genomen als vertegenwoordiger voor Perzië. |
De heer Mr. W. Dicke verschijnt ter vergadering en wordt door den voorzitter aan de leden voorgesteld. Daarna heet hij hem welkom als alg. secretaris-penningmeester, waartoe de vergadering hem zoo juist benoemd heeft. De kennis van jaren en de persoonlijke vriendschap zijn hem een waarborg, dat de heer Dicke alles zal geven wat in hem is. Hij beveelt de belangen van het Verbond in zijn krachtige medewerking aan.
Mr. Dicke dankt voor de waardeerende woorden tot hem gesproken.
Punt 4-6. Zaken van vertrouwelijken aard.
Punt 7. De heer Vassiliou, oud-drogman aan het Ned. consulaat te Mételin (klein Azië) heeft eerst de hulp van het A.N.V. ingeroepen om Nederlander te worden. Daaraan kon niet worden voldaan, omdat hij niet beantwoordde aan de eischen, welke voor naturalisatie gesteld worden.
Thans vraagt hij bemiddeling voor herstel van eer en positie, daar hij na 9 jaar werkzaamheid ontslagen is.
De voorzitter stelt na overweging voor den heer Vassiliou te melden, dat het Hoofdbestuur in deze aangelegenheid niet tusschenbeiden kan komen. Aangenomen.
Afwijkend van de dagorde wenscht de voorzitter even ter sprake te brengen een schrijven van den heer F.M. Knobel te Pretoria, waarin deze een aanvraag om subsidie ondersteunt der Ned. Zangvereeniging te Johannesburg en wel met het oog op een in April 1908 te houden prijskamp.
De voorzitter vreest, dat inwilliging zal leiden tot meer aanvragen, omdat er in Z. Afr. vele dergelijke vereenigingen bestaan, maar zou toch wel iets willen doen. Besloten wordt nadere inlichtingen te vragen.
Punt 8. Op aanraden van het Bestuur der Groep Ned. Antillen is den heer De Sola, Nederl. consul, op voordracht van den secretaris van Groep Ned. Antillen de betrekking van vertegenwoordiger van het A.N.V. te San Salvador aangeboden, maar bij de eerste briefwisseling bleek, dat genoemde heer wel Nederlandsch leest maar niet schrijft en daarom in het Engelsch antwoordt. Het Dag. Best. is van oordeel, dat zulk een verhouding minder past in een Nederlandsch Verbond en stelt voor de benoeming niet te laten doorgaan. Aldus besloten.
Punt 9. Door den heer Frank Dingler, vertegenwoordiger te Torréon Coah is nog eens de wenschelijkheid uitgesproken van een draagteeken.
De voorzitter toont aan, dat daarvan misbruik zou kunnen worden gemaakt, maar erkent aan den anderen kant voor sommige gevallen het nut.
De heeren Thelen en Kesler meenen, dat verscheiden Belgische leden het gaarne zullen dragen, mits het niet een uitsluitend Ned. draagteeken is. Door het tegen betaling beschikbaar te stellen kan het Verbond de kosten dekken. Besloten wordt in Neerlandia de zaak eens ter sprake te brengen en b.v. den teekenaars onder de leden te verzoeken een ontwerp te maken.
Punt 10. De voorzitter licht toe de wenschelijkheid om Neerlandia netter uit te geven.
De meeste leden achten vermeerdering van uitgaven voor ons orgaan niet verantwoord. Besloten wordt er niet op in te gaan.
Opgemerkt wordt nog door den Administrateur, dat het porto voor maandbladen vermoedelijk binnenkort zal worden verlaagd. Daardoor zou de meerdere uitgaaf voor porti komen te vervallen en dan bestaat er misschien minder bezwaar aan het uiterlijk van Neerlandia meer zorg te besteden. Besloten wordt dit punt aan te houden tot de porto-verlaging voor maandbladen een voldongen feit is.
Wat betreft een vasten medewerker aan Neerlandia voor Groep Ned.-Indië, de heer Bosboom verwacht weinig van een vraag dienaangaande aan de Groep, omdat Ons Volksbestaan zelf, blijkens den inhoud der laatste nummers vooral, gebrek heeft aan vaste medewerkers.
Punt 11. Door het Min. van Landbouw, Handel en Nijverheid is aangeboden aan onze vertegenwoordigers kosteloos het weekblad ‘Handelsberichten’ te zenden, mits onze vertegenwoordigers door het Hoofdbestuur worden uitgenoodigd rechtstreeks handelsberichten aan het Ministerie te zenden.
De voorzitter is van oordeel dat aan dit verzoek moet worden voldaan, daar samenwerking tusschen regeering en Verbond steeds gewenscht is.
De vergadering stemt hiermee in. Alleen zou aan de vertegenwoordigers moeten worden verzocht dezelfde berichten gelijktijdig ook aan het Hoofdbestuur van het Verbond te zenden. Aldus besloten.
Punt 12. Met betrekking tot de regeeringssubsidie voor het Ned. Onderwijs te Smyrna werd reeds enkele malen door de Afd. Smyrna aangedrongen op toezending van de tweede f 600. -. Maar daar de eerste f 600. - nog lang niet opgebruikt is, wat blijkt uit de rekening en verantwoording, is steeds aan de Afd. bericht, dat de 2e subsidie alleen zal worden gezonden, wanneer en voor zoover blijkt, dat die voor het vervolg van den Ned. cursus te Smyrna noodzakelijk is. Herinnerd mag ook nog wel worden aan het schrijven van den Min. van Binnenl. Zaken, waarbij omtrent de besteding der f 600. - in het vervolg vrijheid wordt gelaten.
De vergadering keurt deze houding van het Dag. Bestuur goed.
Punt 13. Schrijven van de Studentenafd. Leiden om de uitgaaf van een Catalogus van Ned. Studieboeken te steunen.
De voorzitter stelt voor steun te verleenen en ook steun te vragen aan de N.Z. Afr. Vereeniging.
Nader zal aan de Leidsche Stud. Afd. worden gevraagd of: a. enkel Nederl. boeken worden opgenomen; b. uitgaaf van supplementen in het plan liggen opgesloten; c. welke waarborgen er voor een juiste uitvoering zijn; d. onder welken naam de uitgaaf zal komen; e. of de kosten geheel dan wel gedeeltelijk voor het Hoofdbestuur zullen komen en f. welke wijze van verspreiding men zich voorstelt.
Punt 14. Subsidie Debatvereeniging Johannesburg. Met het oog op de vele vereenigingen van dit soort in Z. Afr. is het niet gewenscht hierop in te gaan.
Punt 15. Het Ned. op paspoorten. Dit wordt volgens de opmerking van een lid te Weenen gemist, terwijl andere landen o.a. Oostenrijk, Hongarije en Rumenië naast de diplomatieke (Fransche) taal ook de moedertaal in die stukken gebruiken. De Nederlander moet het paspoort teekenen; ingeval hij dus geen Fransch verstaat, teekent hij een stuk, waarvan hij niet kan nagaan wat het inhoudt. Bovendien moet het in het buitenland een verkeerden indruk maken, wanneer andere landen wel, en wij niet, ook de eigen taal naast de Fransche op de paspoorten gebruiken.
Punt 16. De voorzitter wenscht deze zaak, alsmede die der diplomatieke taal in het algemeen eens door een bevoegd persoon in Neerlandia te doen bespreken.
Besloten wordt in dien geest te handelen en de zaak nader in de vergadering te brengen.
Punt 17. De aftr. secretaris zet den toestand in Zuid-Limburg uiteen. Op Nederl. openbare scholen is volgens ingekomen berichten voornamelijk Duitsch de voertaal van het onderwijs.
De heer Michiels van Kessenich, inspecteur van het L.O. te Roermond had beloofd een onderzoek in te stellen en ons nader te berichten. Drie keeren is gevraagd naar den uitslag daarvan. Geen antwoord werd echter ontvangen.
Besloten wordt dat het Hoofdbestuur zich thans wenden zal tot den Min. van Binnenlandsche Zaken.
Als bijzonderheid wordt ter vergadering nog een Duitsch verkiezingsbiljet uit Vaals vertoond.