Van onze Vertegenwoordiging in het Buitenland.
Het Weeshuis te Calioub (Egypte.)
Het zal de leden van het A.N.V. genoegen doen, te vernemen, hoe door een Nederlander in Egypte eene belangrijke stichting is tot stand gekomen en staande wordt gehouden.
Het weeshuis te Calioub werd 22 Oct. 1900 opgericht door of liever van wege mevrouw Pennings, geb Bosshardt, die het stuk grond en de gebouwen kocht, waar nu de wezen zijn gehuisvest.
De heer P.J. Pennings is Nederlander en zendeling te Calioub en mevrouw Pennings - Bosshardt sedert overleden, heeft de eerste jaren van het bestaan en groeien van hare stichting nog kunnen gadeslaan.
Zoo men ooit van iets zeggen kan, dat het ‘Op hoop van zegen’ werd ondernomen, dan geldt dit zeker voor deze stichting. Geheel op eigen kosten begonnen, kon de familie Pennings weldra het onderhoud van het toenemend wezen-gezin (dat nu reeds 45 leden telt) niet meer uit eigen middelen bekostigen en moest een beroep gedaan worden op de liefdadigheid, en zooals de heer Pennings met eigen woorden zegt: ‘God beschaamde mij niet in mijn vertrouwen op Hem’, en het weeshuis moet steeds vergroot worden en voorziet in eene blijkbare behoefte.
In Holland is de zaak weinig bekend, de meeste steun komt thans van Kopten Protestanten uit Egypte.
Mevrouw Pennings - Bosshardt heeft het helaas niet meer mogen beleven, dat reeds sommige der eerstopgenomen Mahomedaansche wezen, nu als Christenen in goede betrekkingen zijn geplaatst.
De heer Pennings is thans hertrouwd en het hierbij gaande kiekje geeft te zien links de heer P.J. Pennings en mevrouw Pennings geb. Schouten en hun dochtertje uit het eerste huwelijk, Liesje, die kort na haar geboorte naar Holland werd gebracht, waar ze in den laatsten tijd, in het gezin van hare tweede moeder verzorging genoot. Verleden jaar kwam mevr. Pennings te Calioub met de kleine Elisabeth, die nu al aardig Arabisch kan verstaan en spreken.
Aan de rechterzijde ziet men den heer Risk. Effendi met zijne echtgenoote, weesvader en weesmoeder. Onder de wezen zijn 6 meisjes en de overigen zijn jongens.
Het weeshuis heeft een eigen bakkerij en melkerij en de photografische opname kan getuigen van het lichamelijk welzijn der wezen, terwijl hun geestelijk welzijn eveneens de beste verzorging geniet.
Sedert een paar jaar wordt de heer Pennings als zendeling-leeraar ter zijde gestaan door den heer Bijl een ander Nederlander, die nu zich beijvert de Arabische taal machtig te worden, waarvan de kennis natuurlijk een onmisbare factor is in dezen moeilijken werkkring.
TH. VAN VLOTEN,
Vertegenwoordiger van het A.N.V. te Cairo.