Zuid-Nederland.
Uit Vlaanderen.
Was de voordracht Pol de Mont te Oostende eene verheugende gebeurtenis, omdat onze taal voor het eerst eene plaats kreeg in die stad van weelde en verfransching, even opwekkend mag het heeten, dat op hetzelfde tijdstip, n.l. op 2 September l.l. de Gentsche komponist, Oscar Roels, in zijne werken gevierd werd in eene andere badstad, Blankenberghe. Reeds voor een paar jaren had Diesterweg's koor daar Vlaamsche liederen uitgevoerd. Laat ons hopen, dat de bijval, welke de werken onzer meesters telkens genoten, eene aanmoediging zal zijn voor den bestuurder, om in ruimer mate de Vlaamsche muziek bekend te maken.
Het eerste Kongres van leeraars in levende talen is uitstekend gelukt. Daarover zegt ‘Volksbelang’ o.m.:
‘Uit een Vlaamschgezind oogpunt kunnen we ons verheugen over den bekomen uitslag. Zonder ooit iemand te kwetsen, heeft de voorzitter, Prof. Vercoullie er steeds voor gezorgd, dat aan onze taal hare rechtmatige plaats werd toegekend, zoowel op de vergaderingen als bij de ontvangst op het stadhuis en elders. Talrijke Waalsche leeraars, waaronder verschillende, die het Fransch doceeren, hebben kunnen vaststellen, hoe hunne Vlaamsche collega's aan den eenen kant in hun eigen taal het geheele publiek wisten te boeien en, aan den anderen kant, bij de algemeene bespreking zich even gemakkelijk en sierlijk van de Fransche taal konden bedienen. Voor die heeren en damen zal het fabeltje van het onbruikbaar of ondergeschikt Nederlandsch zeker uitgediend hebben’.
De driejaarlijksche prijskamp van Nederlandsche Tooneelletterkunde, door het Antwerpsch stadsbestuur uitgeschreven, heeft voor het drama (25 medingers) een bijzondere prijs toegekend aan Rafaël Verhulst's Semini's Kinderen (5 bedrijven). De eerste prijs bekwam Jacqueline Reyneke van Stuwe met ‘De Zonde’ (4 bedrijven), de tweede Gustaaf De Mey met ‘De Sterkste’ (3 bedrijven). Voor het tooneelspel waren 34 werken ingezonden. De eerste prijs werd niet toegekend, maar Lod. De Schutter met ‘Het Ras’ (3 bedrijven), Braams met ‘Filip Forsberg’ (4 bedrijven) en A. Van Vaasdijck met ‘Rudolf Nolthenius’ (4 bedrijven), bekwamen elk een tweede prijs. Voor het blijspel (22 werken) werd de eerste prijs toegekend aan ‘Den Gewenschten Karel’ (2 bedrijven) van Raf. Verhulst, de tweede aan ‘Vastenavond’ (3 bedrijven) van Jan Bruylants. Voor het zangspel (18 mededingers) behaalde Rafaël Verhulst de eerste prijs met ‘Mariolijn’ (3 bedrijven). Aan Eug. Van Oye's ‘Balder's Dood’ (3 bedrijven) werd de tweede prijs toegekend; Aug. Monet kreeg een bijzondere prijs voor zijn ‘Smid van den vrede’ (3 bedrijven).
Op 21 October herdenkt de Vlaamsche Kring van Doornijk zijn vijftien-jarig bestaan. Te dier gelegenheid verscheen in een ‘Jaarschrift’ een kort overzicht van de werkzaamheden van die vereeniging sedert haar ontstaan. Van belang is, dat op 21 October de Vlaamsche Kring, die 73 leden telt, zich bij het A.N.V. zal aansluiten.
De volgende maand worden de zittingen der wet gevende Kamers hernomen. Zooals Minister De Trooz beloofde, zal dus in November de bespreking van Coremans' wetvoorstel aanvangen. Opnieuw wordt daar veel over geschreven. Het schijnt, dat Mgr. Mercier, aartsbisschop van Mechelen, de onderwijs-programma's der vrije middelbare gestichten, zoodanig heeft gewijzigd, dat de wet-Coremans er geen verandering zou kunnen brengen in het onderwijs in onze moedertaal. Wat er van zij, de Vlaamschgezinden houden wacht en dringen aan, opdat het oorspronkelijk voorstel Coremans, ongewijzigd zou gestemd worden.