De Vlaamsche dag- en weekbladpers, van 1830 tot heden.
Eene stad van het Vlaamsche land, eene der drie zustersteden, door Ledeganck zoo meesterlijk bezongen, namelijk de stad Antwerpen wordt weleens voorgesteld als de bakermat der nieuwsbladpers, in den vorm, waarin zij langen tijd heeft bestaan, vooraleer de dag- en weekbladen zoovele tolken werden van staatkundige en wetenschappelijke richtingen, van kunst- en nijverheidsvakken, van liefhebberijen enz. enz. Immers zou Abraham Verhoeven, die in 1606 te Antwerpen zijne Nieuwe Tijdinge uitgaf, de eerste nieuwsbladuitgever van Europa, zoo niet van de gansche wereld, geweest zijn.
Het geldt hier echter niet het voor en tegen van die overlevering te bespreken, maar wel de ontwikkeling en uitbreiding der Vlaamsche dag- en weekbladpers, sedert 1830, na te gaan.
Dat het tijdens de Belgische omwenteling en de scheiding van Noord- en Zuid-Nederland met de Vlaamsche drukpers maar armzalig geschapen stond, valt niet te betwijfelen. Dagbladen waren er weinig in het land en de bestaande waren meestal Fransche. Stellige gegevens omtrent dat tijdvak hebben wij echter niet; alleen weten wij met zekerheid dat de Gazette van Gent (dagblad), die thans haren 237en jaargang beleeft en de Gazette van Brugge, (driemaal per week verschijnende), die ten jare 1893 hare honderdste verjaring vierde, met wellicht eenige weekbladen, te dien tijden bestonden.
Volgens eene ons medegedeelde statistiek bestonden er in 1840 slechts 25 dagbladen in geheel België, waaronder geen enkel in 't Nederlandsch opgesteld. Die statistiek kan echter niet juist zijn als wij den ouderdom van de twee hooger gemelde bladen in aanmerking nemen en daarbij voegen, dat Het Handelsblad van Antwerpen thans in zijn 60e jaar is, 't is te zeggen in 1844 werd gesticht en dat het eenen voorganger had, waarvan de naam ons echter is ontgaan.
Dezelfde statistiek leert ons, dat er in 1840 in Limburg zelfs geen enkel Vlaamsch blad, 't zij dag- of weekblad bestond.
In Oost-Vlaanderen waren er 8 bladen, waarvan 4 te Gent verschenen; de provincie Antwerpen telde 5, West-Vlaanderen 3 en Brabant 1 te zamen 17 Vlaamsche bladen, een of meermalen per week verschijnende.
In 1851 telde men te Gent 8 bladen, te Brugge 5, te Antwerpen 4, te Aalst 4 en 38 in andere steden en gemeenten, te zamen 59 Vlaamsche bladen.
Onze statistiek spreekt nog altijd van geene dagbladen, alhoewel wij met zekerheid kunnen zeggen, dat toen reeds, naast de Gazette van Gent, ook Het Handelsblad van Antwerpen bestond en nevens de Gazette van Brugge ook Burger-Welzijn, dat thans in zijn 54e jaar is en eveneens driemaal in de week verschijnt.
In 1855 vinden wij reeds 72 Vlaamsche bladen, waaronder 3 dagbladen te Gent, 3 idem te Antwerpen.
In 1874 vindt men te Gent reeds 14 bladen, waaronder 5 dag-bladen: 14 te Brugge, waaronder een drietal, die driemaal in de week verschijnen; 12 te Antwerpen, waaronder 4 dagbladen en 5 te Brussel.
Van dan af was de overheersching der Fransche drukpers in de Vlaamsche provinciën ten einde. Limburg telde 10 Vlaamsche bladen tegen 5 Fransche; Antwerpen 27 tegen 17; West-Vlaanderen 39 tegen 9; Oost-Vlaanderen 47 tegen 10. Te samen 133 Vlaamsche bladen tegen 41.
Opmerkenswaardig is het, dat het toenemen der dagbladen alleen de provinciën Oost-Vlaanderen en Antwerpen of beter gezegd, de steden Gent en Antwerpen betreft.
Terwijl te Brussel herhaalde pogingen om een groot Vlaamsch dagblad in stand te houden mislukten, bleef Brugge zich bepalen bij het uitgeven van bladen, die wekelijks driemaal het licht zagen en in de provincie Limburg bleef het bij weekbladen.
Het was in de jaren '60, kort voor het uitbersten van den Fransch-Duitschen oorlog, dat te Gent het eerste centblad verscheen, dat wil zeggen een blad, dat door bijzondere verkoopers tegen één cent per nummer werd uitgevent en waarvan de oplage weldra, vooral gedurende gemelden oorlog een cijfer bereikte, dat de dag- en weekbladen aan inschrijvers te huis besteld of met de post gezonden nooit hadden gekend.
Dat voorbeeld vond al spoedig navolgers, vooral te Gent; Brussel en Antwerpen volgden eerst later, en die omkeer in de dagbladpers had voorzeker een grooten overwegenden invloed op den leeslust der Vlaamsche bevolking.
Het ontstaan der centbladen had echter nog andere gevolgen: te Gent en te Antwerpen veroorzaakte het de verdwijning van een aantal grootere Vlaamsche bladen, waarvan de uitgevers hunne