Hoogeschool; de andere met lichtbeelden door den heer Joh. Kesler over Holland. Hij werkte mede door de opkomst zijner leden en door een toelage, tot de viering van het 11e Juli-feest. Het ‘Gemengd Koor’ richtte, onder de leiding van zijn bestuurder den heer A. Wilford, 2 puike concerten in Ravestein in; vergastte de Algemeene Vergadering van 2 Maart op een muzikaal Intermezzo, verleende zijne medewerking aan het 11e Juli-feest, en richtte nog een gezellige bijeenkomst in met zang, voordracht en danspartij, ook een uitstapje naar Lindebeek.
De Tak verleende eene toelage aan het Studentencongres en liet er zich op vertegenwoordigen. Hij werkte krachtig mee om de hulde aan de Boerengeneraals grootsch en indrukwekkend te maken. Hij wendde zich met 6 vertoogen tot den Minister van Binnenlandsche Zaken en Openbaar Onderwijs en tot de Kamer van Volksvertegenwoordigers over aangelegenheden in den Vlaamschen strijd.
De Tak telde 186 leden, 25 minder dan in 1901. Het is te hopen dat hij die terugwinne. De inkomsten van den tak waren 456.41 fr. Zijn uitgaven 181 fr. Hij sloot het jaar met een batig saldo van 275.41 fr.
Tak Diest. Deze jonge Tak is in het afgeloopen jaar ijverig werkzaam geweest en hield 10 vergaderingen met voordracht; gaf den stoot tot de viering van het 11e Julifeest. Het Bestuur is bizonder ingenomen met de bedrijvigheid van deze afdeeling in eene kleine plaats gelijk Diest. Het wenscht zijne leden aldaar geluk en hoopt dat hunne volharding tot verhoogden voorspoed zal leiden. De Tak Diest had als inkomsten 51 fr. Uitgaven 10 fr. Batig saldo 41 fr.
Gent. De Secretaris betreurt dat hij er niet in slagen kan een geregeld verslag te krijgen van dezen Tak. De vluchtige aanteekeningen welke hij ontvangen heeft deelt hij mede: 2 feestjes Damesafdeeling; - Verbond van dames van Vlaanderen, Holland en Zuid-Afrika - ? -; voordracht Mej. Aleida Nijland; - protest tegen bemoeiingen in Gentsche conservatorium, - stemming van 50 fr., ten voordeele van het Fonds, dat groep B wil verzamelen voor het onderwijs in Zuid-Afrikaansche scholen.
De ijverige Tak Gent wordt ongetwijfeld door deze sobere opsomming verongelijkt.
Oostende. Door de inrichting van het Hooger onderwijs voor het volk door middel van de moedertaal heeft Tak Oostende zich buitengewoon verdienstelijk gemaakt en heeft zijne diensten aan de volksbeschaving weten doen waardeeren door het anders niet Vlaamschgezind gemeentebestuur van Oostende 't welk zijn werkzaamheden steunt met een toelage van 150 fr., en de kostelooze beschikking over een zaal van het stadhuis. Onder de lessenreeksen die nog voor nieuwjaar werden gegeven - de volgende komen op het actief van 1903 - vermelden we: Dr. De Bruijne over Biologie; Dr. Liessens, krijgsarts, over woekerdieren, - over kinderziekten; Dr. Fris, Voorgeschiedenis; - den heer Joh. Kesler, de tocht der Hollanders naar het Hooge Noorden; adv. De Swarte, over Voedingsleer. De Tak telde het voorgaande jaar 36 leden. Thans, dank zij deze prachtige werkzaamheid, is het getal meer dan verdubbeld en wordt ons de hoop gegeven dat Oostende in den loop van het jaar zijn 100e lid bereiken zal. Eere dus aan Oostende. De Tak Oostende had aan inkomsten 116 fr. aan uitgaven 87.53 fr. Einde Dec. bleef dus een batig saldo van 28.87 fr.
Ledental. Ten slotte worde nog medegedeeld, dat groep B op dit oogenblik 824 leden telt, tegen 785 zelfde datum verleden jaar.
Namens het Groepsbestuur
J. Obrie, Voorzitter.
H. Meert, Secretaris.
* * *
De damesafdeeling van den Brusselschen tak bood op Zondag 10 Mei den leden een feest aan, met voordracht van stukken, liederen en de eerste opvoering van De Bloemenknaap, liefdedroom in 3 tafereelen.
Alle teksten werden ontleend aan dichter W. Gijssels, en de muziek aan Arthur Wilford, toondichter en bestuurder van het gemengd koor van den Brusselschen tak.
* * *
Het gemengd koor schonk, op 25 April, zijne medewerking voor het kunstfeest van de Distel, waar het 2e bedrijf werd uitgevoerd van Helga, opera in 3 bedrijven, van de heeren Floris T'sjoen, voor de woorden, en Arthur Wilford, voor de partituur. Algemeene indruk: goede aanwinst voor onze nationale muziek.
De heer Frans van den Weghe, voorzitter van den Oostendschen tak, sprak er met bevoegdheid en bijval over Byron's Muze.
Eene reeks van vier voordrachten over de ‘Paneelschildering in de Nederlanden in de 14e, 15e en 16e eeuw, wordt in het museüm van oude schilderijen in Brussel gehouden door den heer Pol de Mont. De 1e voordracht had meer dan 150 toehoorders aangelokt. Verdere voordrachten op 17 en 31 Mei, en 14 Juni.
Het initiatief van die voordrachten strekt tot eere aan het Kunstgenootschap De Distel, en aan het Algemeen Nederlandsch Verbond, het Willems-fonds en het Davidsfonds, die er zich bij aansloten.
* * *
De Brusselsche afdeeling van het Willems-Fonds gaf Zaterdag 3 Mei een schoon kunstfeest ter gelegenheid van de uitreiking der diploma's aan de meestgevorderden onder hare leerlingen der Vlaamsche leergangen. Deze werden, vóor 23 jaren, ingericht door den heer H. van Kalken en mogen zich verheugen in voortdurenden bijval en bloei.