benoeming zouden worden toegestaan in een Waalsch Conservatorium.
* * *
Weer is de Hoogeschool van Gent getroffen door het afsterven van een harer leeraars, den heer Motte, en weer hebben de Vlaamsche studenten onzer hoogeschool een verzoekschrift aan den heer Minister gezonden waarbij ze vragen, dat hij voor den opengekomen leerstoel eene der bekwame kandidaten zou kiezen, die in staat zijn in het Nederlandsch te doceeren. Dit verzoekschrift is onderteekend door 33 van de 50 studenten der faculteit van wijsbegeerte en letteren. Slechts 3 studenten verklaarden zich tegen een Nederlandschen leergang; de 14 andere verklaarden, dat het hun onverschillig is in welke taal de leergang gegeven wordt.
* * *
We meenden vast dat we te Gent, voor de toepassing van de taalwet op de oefeningen der artillerie de zegepraal behaald hadden. We hadden gerekend buiten den waard. De Flandre Liberale wist mede te deelen, dat het gebleken is na de oefening van 9 Maart, dat ondanks al de moeite, welke majoor Stassinet zich gegeven heeft (!!!) de onderofficieren van het korps nog niet voldoende onderricht zijn om op hunne beurt hun onderhoorigen te drillen en te kommandeeren in het Nederlandsch. De majoor heeft zich daarom genoodzaakt gezien het kommandeeren in het Fransch te hervatten. Zulks ondanks de belofte voor den schijn door den Minister het voorgaande jaar in de Kamer afgelegd na de interpellatie van de hh. Anseele en De Vigne, dat de wet dit jaar zou toegepast worden; ondanks dergelijke belofte door den majoor persoonlijk aan M. De Vigne gedaan; ondanks het feit, dat nu drie jaar geleden de artillerie reeds een vol jaar in 't Nederlandsch was gedrild geworden. Wat een komedie! Te verwonderen is dat niet, daar de Minister te Leuven door zijn eigen Kabinetshoofd, kolonel De Neef de wet laat verkrachten. Toch hebben 38 moedige mannen daar Vlaamsche bevelen geëischt en zijn thans ingedeeld bij een Vlaamsche afdeeling. Doch de overheid oefent drukking uit opdat niet nog meer schutters zich bij die afdeeling zouden aansluiten.
Dat alles laat de Minister gebeuren, hij die ook straffeloos door majoor Stassinet een onderhoorige in 't openbaar liet uitschelden voor sale jésuite. Wie na dergelijke feiten niet overtuigd is, dat de Minister met de franskiljonsche overheid der schutterij samenspant en de wetsverkrachting goedkeurt en aanmoedigt, moet wel blind zijn. Toch laten wij niet los. De Gentsche Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond heeft eens te meer in een aanplakbiljet op de muren der stad krachtig verzet aangeteekend tegen de wetsverkrachting. Maatregelen zullen genomen worden opdat den Minister rekenschap gevraagd worde over zijn medeplichtigheid daaraan. De wet zál eindelijk moeten toegepast worden al moge het nog zooveel tijd en inspanning kosten.
* * *
We vermelden in het voorgaande nr. het overlijden van den heer Pieter Geiregat en de milde schenking van 10.000 fr. door hem aan de Gentsche scholen. De Vlaamsche strijd ook werd door hem niet vergeten: aan het Willems-Fonds schonk hij, door de bemiddeling van den heer Minnaert, een som van 1000 fr.
Van een levende, den heer De Hoon, (Brussel), ontving het Willems-Fonds een andere gift van 3000 fr.
Dergelijke voorbeelden verdienen ter navolging aangeprezen te worden: in het streven der Vlaamschgezinden tot ontwikkeling en zedelijke opbeuring van hun volk, moet thans zooveel goeds ongedaan blijven bij gebrek aan de zenuw van den oorlog.
* * *
Weer hebben we een naam op onze doodenlijst te brengen. Door een talrijke schaar vrienden werd, den tweeden April, naar zijn laatste rustplaats gebracht, ons strijdbaar en altijd strijdvaardig medelid, advocaat Adolf Pauwels, nauwelijks 35 jaar oud. Door den heer Vaes, Deken der advocatenorde, door den heer Van Kerckhoven - Donnez namens den Nederduitschen Bond; door den heer Fl. Heuvelmans, in eigen naam, werd hulde gebracht aan zijn nagedachtenis, die ook in onze waardeering blijft voortleven.
* * *
De Snellaertkring, Gent, maakt zich op om zijn vijfentwintigjarig bestaan te vieren, terwijl het taalminnend studentengenootschap 't Zal wel gaan, gesticht door Vuylsteke in 1852 en 't welk toen onder zijn leden telde: Tony Bergmann, Karel De Clercq, Rolin Jaecquemijns, Napoleon de Pauw enz. de luisterrijke viering van zijn vijftigjarig bestaan achter den rug heeft. Onder de feestelijkheden, waarmee dit gepaard ging zullen we alleen vermelden de vergadering van Zondagmorgen, 23 Maart, waar een vertegenwoordiger van ieder der geslachten, die elkander hebben opgevolgd in 't Zal wel gaan, zijn herinneringen zou ophalen aan zijn tijd in dien studentenkring. Deze reeks voordrachten, welke bij gebrek aan tijd 's morgens, 's middags op het banket (geen feest zonder banket bij de Vlamingen!) werd voortgezet, maken van dezen dag een historischen dag en zeer is het te wenschen, dat al het wetenswaardige, daar gehoord, door den druk bestendigd en ter algemeene kennis gebracht worde. De feesten werden bijgewoond door de heeren Boddaert, vertegenwoordiger van de Hollandsche studenten in Duitschland, Boelen vertegenwoordiger van de Amsterdamsche, Horst van de Leidsche Hoogeschool, Cohen Stuart, die bekende, dat de Nederlandsche Beweging hem op deze wijze recht smakelijk was gemaakt (cf. zijn brief in 18 Februari.)
* * *
Voor de feestzending van Van Lennep's werken, ter herinnering aan de honderdste verjaring van zijn geboortedag, werd in Zuid-Nederland door M. Minnaert ontvangen: 134 fr.
De Van Lennep-commissie is in staat gesteld geworden in het geheel ongeveer 500 stel of 6000 deelen van Mr. Jacob Van Lennep's Romantische Werken te verzenden aan alle ‘Nutsbibliotheken’, alle boekerijen van ‘Ons Huis’ en een aantal andere volksbibliotheken in Noord-Nederland; aan 50 bibliotheken in Zuid-Nederland, 20 in Oost- en West-Indië, 13 in Amerika en 1 te Smyrna. Voor de Boeren-krijgsgevangenen zijn 75 ste of 900 deelen bestemd.
* * *
Te Brussel hield Prof. Mac Leod in den Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond een voordracht over de vervlaamsching van de Gentsche Hoogeschool, waarbij hij de aanwezigen aanmaande, zich niet te laten verschalken door de verschillende zoogenaamde stelsels van verzoening, die men tegenover het verslag der commissie van het Antwerpsch Nederlandsch Congres heeft opgeworpen: alle komen op eene fopperij neer voor de Vlamingen.
* * *
Ons algemeenbestuurslid, K. Van der Cruyssen, sprak te Brugge in een groote vergadering van den ‘Vlaamschen Gildenbond’ over het wetsvoorstel Coremans. Een verzoekschrift tot aanbeveling van dat wetsvoorstel werd met de handteekeningen der aanwezigen naar de Kamer gezonden. Namens de vergadering zou er aan de Volksvertegenwoordigers van Brugge geschreven worden, opdat zij hunne ondersteuning aan dit wetsvoorstel zouden verleenen.
* * *
De Gentsche Senatoren, tot welke de katholieke Landsbond zich gewend heeft met het verzoek, dat ze voor de wet zouden stemmen, schijnen dit niet te zullen doen. Ze beweren, dat dit voorstel afbreuk doet aan de vrijheid van onderwijs.
* * *
Pharmacopoea, codex medicamentarius, is de naam van het nieuw artsenijboek, bewerkt door eene bijzondere commissie, bestaande uit geneesheeren en apothekers.
Daar dit boek de voorwaarden beschrijft, die de geneesmiddelen moeten vervullen, en de voorschriften opgeeft, volgens welke de apothekers die moeten voorbereiden, bewaren en afleveren, moet het volgens de gelijkheidswet van 22 Mei 1878 in beide landstalen opgesteld zijn.
't Is hetgeen de heer De Backer, volksvertegenwoordiger voor Aalst, den heer minister van landbouw heeft doen opmerken.
Minister Vanderbruggen heeft geantwoord, dat voor dit codex geen andere officiëele taal voorgeschreven is dan het Latijn.
* * *
Te Diest (Brabant) kwam een nieuwe Tak van het Algemeen Nederlandsch Verbond tot stand, welke bij zijn oprichting 40 leden telt. Het bestuur is samengesteld uit de hh. G. van Nerom, voorzitter, C. Peeters, schrijver, Van de Walle en Fr. Cresens leden. We brengen een welverdiende hulde aan deze wakkere medeleden, wier toewijding aan de goede zaak het zooverre heeft weten te brengen. Laat ons dan nog een beroep mogen doen op