Een Belgisch blad over onze taal.
Het Gentsche dagblad La Flandre Libérale tracht in zijn nummer van 21 Juni te betoogen, dat men geheel verkeerd doet met de Gentsche Universiteit te willen herscheppen in eene Nederlandsche Hoogeschool. Om zijne stelling te bewijzen maakt het blad zijn lezers opmerkzaam op het bestaan van Hollandsche wetenschappelijke tijdschriften, wier medearbeiders zich bedienen van 't Fransch, Duitsch of Engelsch. Daaruit volgt, in de meening van La Flandre Libérale, dat het Nederlandsch wel bruikbaar is als hulpmiddel van lager onderwijs en als werktuig voor o.a. Anseeles, Buysse en de heeren pastoors en kapelaans, maar niet als taal van het hooger onderwijs. Merk op de onvergelijkelijke slimheid waarmede zoo in 't voorbijgaan afkeer in 't hart der lezers wordt gezaaid door het Nederlandsch voor te stellen als de taal van volksopruiers.
Doch die zet is niet in staat het gebrekkige der redeneering in 't Gentsche blad goed te maken. Uit het feit dat er Hollandsche wetenschappelijke mannen zijn die in eene vreemde taal schrijven volgt niets hoegenaamd tegen het gebruik van 't Nederlandsch als taal van 't Hooger Onderwijs Zij is dit in ons land, en te durven beweren dat zij als wetenschappelijke taal achterstaat bij Fransch, Duitsch, Engelsch of welke andere taal ter wereld, is zotteklap.
Wij hier in Holland zijn altoos huiverig geweest ons te mengen in aangelegenheden, zooals de vervlaamsching der Gentsche Hoogeschool, die in België zelve moeten beslist worden. Wij erkennen het recht der Vlamingen om Hooger Onderwijs in hun eigen taal te ontvangen, evenals andere volken dat bezitten; verder gingen wij niet, tot ergernis dikwijls van onze Vlaamsche vrienden, die ons lauwheid verweten in eene zaak die toch ook voor ons van belang was. Maar als wij zien tot welke bekrompen inzichten, ja tot welke domheden dat Hooger Onderwijs in 't Fransch geleid heeft, dan zeggen we in ons zelven: hoe eerder het Nederlandsch als onderwijstaal aan de Gentsche Hoogeschool wordt ingevoerd, hoe beter. Want wij, Nederlanders, hebben onze eigen taal lief, zonder die van andere volken te haten. Onze mannen van wetenschap maken kennis met hetgeen in andere talen, althans Fransch, Duitsch en Engelsch geschreven wordt. Dat zij, wanneer naar hun meening de wetenschap, de internationale wetenschap er door gebaat kan worden, het woord tot vreemden in eene meer verbreide taal richten, moest men in hen waardeeren inplaats van hen te beleedigen door hen voor te stellen als sproot hier misschien wel eens te groote beleefdheid voort uit minachting voor hun moedertaal, zooals de Flandre liberale in hare met kwaadwilligheid gemengde oppervlakkigheid doet.
Leiden.
H. Kern.