Het ‘Special’ Amerikaansch Zuid-Afrika nummer van Hollandia.
Toen het altijd maar goed ging, wilde ieder alles doen wat hem gevraagd werd, om de Boerenzaak te bevoordeelen. Stijgende met elke nieuwe overwinning, was de offervaardigheid en toewijding zóó groot als zelden in ons land te voren. De tegenslag viel onverwacht en van nu af gingen de belangstelling en werkzaamheid dalen. Men was ontstemd over de ontmoediging der Boeren, vergetende dat men zelf buiten alle gevaren en ellende, een oneindig minder rechtmatige moedeloosheid toonde.
Maar weet men dan niet dat de oorlog ginds niet uit is? Dat zoo ooit, thans onvermoeide pogingen in het belang der Republieken plicht zijn? Aanhouden, steeds aanhouden met de verbreiding van het geloof in hun goed recht, kan juist in deze dagen nu ook Engeland de lasten zwaar gaan drukken, meewerken tot eindelijke zegepraal. Daarom doen wij een beroep op alle kringen in ons land waar men zich vroeger opwond voor de Boeren, om thans nog een onderneming mee vruchtdragend te maken, die in omvang en doortastendheid schaars in ons landje is geëvenaard. Dat is het ‘Special’ Amerikaansch Zuid-Afrika nummer van ‘Hollandia’ waarvan de uitgevers reeds 120.000 ex. kosteloos in Amerika hebben verspreid en waarin door den Heer L. Simons, Hollandia's krachtige redacteur op pakkende wijze de hoofdpunten zijn weerlegd der valsche beschuldigingen en dat bestemd is om vooral in Amerika tegen den strijd bij de stembus, de sympathie voor de Boeren te versterken, zóó dat hun kansen op onafhankelijkheid daardoor kunnen worden gebaat.
Wie zelf in Amerika vrienden of kennissen heeft, koope het nummer tegen een minimum bijdrage van vijftig cent, en verzende het aan hem bekende adressen. Maar wie die niet heeft, zende alleen of in verbinding met anderen geld in bij den Secretaris van een der ondergeteekende Vereenigingen of bij den Directeur der Uitgevers-Maatschappij ‘Nederland’, den Heer P.A. Nierstrasz in den Haag, uitgever van ‘Hollandia’, die nog over een 100,000 ongebruikte adressen in Amerika beschikt en op, zich neemt voor elke 50 cent bijdrage een ± vijftal exemplaren doelmatig te verspreiden. Men heeft dan zelf geen moeite en draagt bij tot de mogelijke redding der zaak die eens zoo na aan het hart bleek te gaan. Geen klacht dus dat men zoo graag iets zou willen, maar niet kan. Men kan en wie kunnende nalaat, blijft in gebreke.
De Nederlandsche Zuid-Afrikaansche Vereeniging, gevestigd te Amsterdam:
G.A.A. MIDDELBERG, Voorzitter,
PAUL DEN TEX, Secretaris.
Leidsche Gracht 10, Amsterdam.
Het Algemeen Nederlandsch Verbond, gevestigd te Dordrecht:
Prof. Dr. H. KERN, Voorzitter,
Dr. H.J. KIEWIET DE JONGE, Secretaris,
Dordrecht.
Amsterdam,/Dordrecht, Augustus 1900.