Neerlandia. Jaargang 4
(1900)– [tijdschrift] Neerlandia– Gedeeltelijk auteursrechtelijk beschermd
[pagina 27]
| |||||||||||
MededeelingenHET Bestuur van de afdeeling Haarlem en Omstreken is aldus samengesteld:
* * *
Tot stand gekomen: de afdeeling Putten, onder bestuur van de heeren:
* * *
In Columbia University te New-York held de heer Leonard Charles van Noppen gedurende de maanden Januari en Februari 5 zeer geslaagde lezingen over: Jacob Cats, de dichter van het huiselijke leven; Vondel, de dichter van het Verhevene; Bellamy, de baanbreker; De jonge Hollandsche Dichters; De Nederlandsche Taal: Verleden, Heden en Toekomst.
* * *
Door het gemeentebestuur van Antwerpen is de vierde driejaarlijksche wedstrijd van tooneelletterkunde uitgeschreven. In een door den schepen Frans van Kuyck, voorzitter van den tooneelraad, geteekenden omzendbrief worden alle Nederlandsche schrijvers van Noord en Zuid uitgenoodigd daaraan deel te nemen. Inzendingen, voorzien van kenspreuk, vóór 1 Juli 1900 aan het Secretariaat der stad Antwerpen.
* * *
De Uitgever van dit blad stelt banden beschikbaar voor de komende jaargangen van Neerlandia tegen één gulden per exemplaar; zie advertentie. Bij de December-aflevering wordt een inhoudsopgave verzonden.
* * *
De Vereeniging tot Verbetering van den Volkszang te Amsterdam, voorzitter de heer J. Stamperius, tracht eenheid in onzen volkszang te verkrijgen. Daartoe stelt het ieder jaar eenige liederen voor, door woord en melodie berekend voor heel ons volk. Het eerste zestal is verschenen, in noten- en cijferschrift: Hollandsch, van Dr. J.P. Heye, muziek van J. Worp; Transvaalsch Volkslied, van C.F. van Rees; De Leliën, muziek van Silcher; De Reddingboot, van Dr. J.P. Heye, muziek van W.H. de Groot; Marschlied, van Dr. J.J.F. Wap, muziek van C.A. Brandts Buys en Het Moederoog, van G.W. Lovendaal, muziek van J. Worp. * * *
De kop van Neerlandia en de hoofdjes boven de vaste rubrieken zijn geteekend door den heer H.P. Berlage Nzn., bouwmeester van de nieuwe beurs te Amsterdam. Men vroeg naar de bedoeling: De kop toont een boomstam, waaruit takken zich tot een randversiering van bladeren ontwikkelen. Aan die takken zig-zag-koorden, die de vlaggen strakhouden van Nederland, Vlaanderen, Transvaal en Oranje Vrijstaat. Op de vlaggen de wapens. In 't midden de aardbol in een verbindingsketen; de voornaamste woonplaatsen van den Ned. stam even aangeduid. Rechts in den hoek ineengeslagen handen: eendracht maakt macht. De hoofdjes hebben kenmerkende randversieringen: Zuid-Afrika omvat struisvogel en os; Nederland wapen en vlag; Vlaanderen Vlaamsche Leeuw en Belgische vlag; Oost en West is omlijst met palmen, enz.
* * * Uit de Deli-Courant, van de nieuwe bronstreken der ‘Koninklijke’ in Peurenlah: ‘Toen majoor Gallas en de controleur, vergezeld van Teungkoe Tjihik Peurenlah en een klein gevolg, het terrein bezochten, had deze laatste in zijn gevolg een Atjeher, die vloeiend Nederlandsch spreekt en daardoor zeer de aandacht trok. Er was dadelijk een werfagent bij de hand, om den man in te lijven bij het Algemeen Nederlandsch Verbond’.
* * *
Sedert Januari zijn tot het Verbond 620 nieuwe leden toegetreden.
* * *
De redactie van Neerlandia, schoon niet afkeerig van poëzie, zal in den regel verzen weigeren. Vooral in dezen tijd tieren die onrustbarend. Uitzonderingen zullen dien regel bevestigen. Zoo ontving de Secretaris van het Verbond, in zijn hoedanigheid, even voor het afdrukken van dit nummer een kaartje van het ijverige bestuurslid der Johannesburger Afdeeling, F. Oudschans Dentz, gezonden uit Elandslaagte den eersten Januari. En aan de keerzijde: Van uit Natal spreekt deze verre groet,
De beste wenschen uit van een oprecht gemoed,
Voor 't nieuwbegonnen jaar, te midden van den strijd
Voor vrijheid en voor recht en onafhankelijkheid.
|
|