Vlaamsche Kroniek.
In den loop der maand Maart heeft Franz Courtons te München eene bijzondere tentoonstelling zijner werken geopend. Een dertigtal tafereelen van den Dendermondschen meester waren ginds tentoongesteld en verwekten de algemeene bewondering.
De plaatselijke pers sprak met den grootsten lof over de schilderijen.
De Allegmeine Zeitung zegt, onder handteekening van Dr Karl Voll, dat Courtons zijne plaats bekleedt tusschen de groote schilders, niet alleen van België maar van Europa.
De Münchener Neueste Nachrichten zegt, dat Courtens nogmaals zijn roem als landschap- en dierenschilder handhaaft. De uitslag is dat benevens de groote schilderij, een najaarslandschap voorstellend, die door het Koninklijk Museum voor 15000 marks is aangekocht, een groot getal andere doeken de bijzondere galerijen van kunstminnaars zijn gaan verrijken en in Duitschland blijven.
- De groote dagbladen uit het nieuwe werelddeel spreken met zeer veel lof over het 8e concert, dat onder de leiding van Frank Van der Stucken door het ‘Cincinati Symphony Orchestra’ gegeven werd. Al deze bladen en vooral de Commercial Tribune zijn in bewondering voor het Concerto voor fluit: Dwaallichten en vertelsels, van Peter Benoit, dat door een anderen stadgenoot en leerling der Vlaamsche Muziekschool M. Vinck uitgevoerd werd. Hoogergenoemd blad schrijft dat men in Amerika nooit een zoo talentvol kunstenaar als M. Vinck gehoord heeft; men weet dat aan ditzelfde orkest ook de knappe vioolspeler Jozef Mariën verbonden is.
- De heer Edward Danneels van Brugge is door de Société de musique nouvelle te Parijs uitgenoodigd geworden, om ginder met nieuwe muziek voor klavier een kunstavond te houden. Hij heeft er grooten bijval behaald met zes walsen van Karel Mestdagh, welke hij heeft moeten herhalen en voor welke hij eene derde maal teruggeroepen werd.
- De Belgische kunstenaars, die hunne werken naar de tentoonstelling van Moscow en Petersburg hebben gestuurd, zullen niet te klagen hebben over den uitslag.
Men meldt inderdaad, dat 57 werken zijn verkocht geworden, waaronder negen schilderijen, zeven waterverfschilderijen, eene ets, negen beeldhouwwerken en 31 voorwerpen van toegepaste kunst.
Dit is voorzeker een prachtige uitslag.
- Het schijnt dat er een ommekeer, in zake van Vlaamschgezindheid, in het Bisdom Brugge plaats heeft. Wijlen de bisschop Jan Faict, was de hardnekkigste Franskiljon der geestelijkheid: de Vlaamschgezinde priesters verbande hij naar kleine parochietjes, als Adolf Duclos naar Pervijse, Hugo Verriest naar Wacken en Guido Gezelle, als onderpastoor van Ste-Anna, naar Kortrijk. Breydel en De Coninck waren, volgens hem oproerlingen en hadden zijne sympathie niet, ‘omdat alle omwentelingen tegen de Kerk geschied waren!!’.
Doch Mgr. Faict is de eeuwigheid ingegaan, en reeds twee der drie bovengemelde verstootelingen hebben eene plaats bekomen, hun talent waardig: Ad. Duclos werd vóór een jaar tot pastoor benoemd van St-Jacobs te Ieperen en thans is Guido Gezelle tot geestelijk bestuurder van het aristocratisch Engelsch klooster te Brugge, aangesteld. Wanneer verlaat ook Hugo Verriest zijn verloren hoekje?
- De prijskamp, uitgeschreven door de Academie van België, voor een gedicht, te benuttigen door de medekampers voor den prijs van Rome voor de toonzetkunst, is schitterend geweest, ten minste wat de hoeveelheid ingezonden stukken betreft. In de Fransche taal waren 30 gedichten ingezonden, in de Nederlandsche taal 42. Het Nederlandsch sterft uit!!
- Men meldt dat de Société flamande etc. ofte de Leliaertskring nu in de koffiehuizen toetredingslijsten heeft doen nederleggen voor eene ‘Protest tegen het ontwerp van vervanging der Fransche taal door de Nederlandsche als voertaal van het onderwijs in de Gentsche Hoogeschool.
In de koffiehuizen! Dit zal een ernstig referendum zijn.