Vlaamsche Kroniek.
Wij lezen in de dagbladen, dat de bekende Vlaamsche zanger Ernest Van Dyck op dit oogenblik eene kunstomreis doet in Noord-Amerika en voor 't eerst op 9 November opgetredenis te Chicago. De bladen dier stad spreken over hem met den grootsten lof, en zeggen dat zijne vertolking van Tannhäuser voor hem eene schitterende zegepraal is geweest.
Hoe verheugend dit ook zij, en fier we ook zijn op zulke Vlaamsche, Nederlandsche kunstenaars, toch moeten wij jammeren dat zulke kunstenaars zich alleen kunnen doen gelden in den vreemde, en dat we noch in Noord-, noch in Zuid-Nederland over genoeg middelen en vaderlandsliefde beschikken, om dergelijke talenten binnen onze grenzen te houden, om ze door onze Nederlandsche bevolking te doen genieten en waardeeren en door eigen broeders te laten toejuichen.
- De Heer Florimond Van Duyse, de geleerde Vlaamsche muziekoloog is tot lid benoemd van de commissie van Nationale Biographie bij de Koninklijke Akademie van België, in de plaats van den Heer A. Samuël.
- Te Antwerpen is eene ernstige beweging ontstaan tot het bekomen van een eigen lokaal voor de Nederlandsche Opera. Terwijl in deze bij uitstek Vlaamsche stad, eene toelage van 60,000 franks wordt verleend aan de Fransche Opera, die daarenboven een eigen schouwburg tot haar beschikking heeft, en dus alle dagen naar goedvinden kan spelen, heeft de Nederlandsche Opera slechts 30,000 franks, en heeft geen afzonderlijke schouwburgzaal en kan nooit 's Zondag's spelen. Het laat zich thans aanzien dat de Antwerpsche Vlamingen niet zullen rusten vóór dat ze de Nederlandsche Opera een eigen tempel zullen bezorgd hebben.
- Het doet soms genoegen als men onze beweging door Walen hoort goedkeuren. Dit zeldzaam feit troffen we aan in het Organe de Mons dat, alhoewel in eene uitsluitend Waalsche streek verspreid, ons waarlijk wat verstandiger toeschijnt dan sommige Brusselsche kranten als Soir, Chronique, enz.
Ziehier hoe het Waalsche blad de Fransche couranten der hoofdstad beoordeelt:
‘Er zijn te Brussel dagbladen, die nu juist niet overloopen van genegenheid voor hunne Vlaamsche landgenooten; men treft er gedurig zeer bitse aanvallen in aan tegen de Vlamingen.
Onlangs nog kondigde een blad ('t geldt den onzijdigen Soir) een onredelijk (déraisonnable) artikel af, waarop eene lezeres antwoordde, doch zij had het genoegen haar gepeperd antwoord in de scheurmand te zien vliegen.
Wij, Walen, hebben steeds dien onhebbelijken strijd, tegen onze Vlaamsche landgenooten gevoerd, betreurd, en om hiertegen protest aan te teekenen, geven wij heden het antwoord dat de lezeres van Le Soir aan dit blad stuurde...’
Daarachter volgt een kranig opgestelde brief, waarin al de drogredenen door Georges Rency in Le Soir opgehoopt tegen het Vlaamsch en 't Vlaamsche volk, meesterlijk worden weerlegd.
- De Vlaamschgezinde advocaten hebben besloten een Bond van Vlaamsche Rechtsgeleerden te stichten.
- Peter Benoit, bestuurder van 't Koninklijk Vlaamsch Conservatorium van Antwerpen, zal de muziek vervaardigen op de kantate voor het eeuwfeest van 1902, ingericht door het Groeningercomiteit.
Het gedicht dezer kantate is van den heer Th. Sevens, secretaris van het comiteit. Het werk zal uitgevoerd worden op de Groote Markt te Kortrijk.
- Onze Vlaamsche toonkundige Jan Blockx, de schepper van de Vlaamsche Opera Herbergprinses, onderneemt op dit oogenblik eene reis in Frankrijk, waar hij in verschillende steden uitgenoodigd is om de opvoering van zijn zangspel bij te wonen. Ook naar Den Haag zal hij zich begeven om Herbergprinses voor het voetlicht te zien brengen, maar helaas! met spijt moeten we lezen dat deze opvoering in de hoofdstad van Nederland in het Fransch zal gebeuren. Ook in Duitschland zal Herbergprinses opgevoerd worden.
- Men weet, dat de nieuwe wet op de Burger wacht (Schutterij) voorschrijft dat in Vlaamsch-België commando's, enz., in het Nederlandsch moeten gedaan worden; welnu, de Opperbevelhebber voor beide. Vlaanderen kent geen woord Nederlandsch! Hoe rijmt men dat te zaâm?
O.