Het tweede Vlaamsch Natuur-en Geneeskundig Congres.
Eenige jaren geleden had niemand durven denken aan het inrichten van een Natuur- en geneeskundig Congres, waar al de verhandelingen uitsluitend in het Nederlandsch zouden voorgedragen worden.
Onze taal gold als ongeschikt voor het behandelen van wetenschappelijke onderwerpen.
Dank zij het initiatief van eenige Vlaamsche natuurkundigen en geneesheeren is daarin verandering gekomen.
Den 28 Angustus werd te Gent het tweede Vlaamsch natuur- en geneeskundig Congres gehouden in den Plantentuin van de Hoogeschool.
Dit congres was verdeeld in drie afdeelingen: 1. Scheikunde, Natuurkunde en Mineralogie; 2. Biologie; 3. Geneeskunde en Physiologie.
Verder was er eene afdeeling van algemeene natuurwetenschap, waarin een enkele spreker was ingeschreven, Dr J. Mac Leod (Gent), over het tegenwoordig programma van het middelbaar onderwijs en de studie der natuur- en geneeskundige wetenschappen.
De algemeene zitting had plaats 's morgens om 9 1/2 u.
Een welkomgroet werd uitgesproken door den algemeenen voorzitter prof. Mac Leod, waarin de achtbare redenaar deed uitkomen, dat dit tweede congres het eerste verreweg overtreft, wat het aantal leden en deelnemers betreft. In 't geheel zullen 27 wetenschappelijke mededeelingen gedaan worden.
Het bestuur der afdeelingen wordt samengesteld als volgt:
1e afdeeling. Geneeskunde: Voorzitter, professor Boucqué (Gent); ondervoorzitter, Dr Sano (Antwerpen); secretaris, Dr Schamelhout (Antwerpen).
2e afdeeling. Biologie: Voorzitter, De Caluwe (Gent).
3e afdeeling. Natuur- en Scheikunde: Voorzitter, prof. Seligmann (Brugge); ondervoorzitter, Dr Boonroy (Antwerpen); secretaris, Dr Vandevelde (Gent).
Om 10 uren beginnen de afdeelingen hun werkzaamheden. In de afdeeling Geneeskunde sprak Dr Broeckaert over de gevolgen der neusverstopping.
Dr Miele, (van Gent) sprak over de kindersterfte. Hij kwam tot het besluit dat de kunstmatige voeding van het kind moet worden afgeschaft, en de algemeene levensvoorwaarden van de werkende klas moeten verbeterd worden, om alle moeders toe te laten hun kinderen zelve te voeden: de tusschenkomst der wet zou hier goed kunnen stichten.
Dr Vandevelde sprak vervolgens over Typhusbacteriën.
Dr Sabbe handelde over Ectroductyli, het is te zeggen de gevallen waarin een kind onvolledig, het een of ander lichaamsdeel missend, ter wereld komt.
In de afdeeling Natuur- en Scheikunde: Naar aanleiding van eene voordracht van den heer Van Schoor wordt de bereidingsmethode van de kwikzalf op de dagorde van het aanstaande Congres gebracht.
Daarop volgt de mededeeling van Dr Schuyten, over de Antipyrine-metaalsalicylaten; verder die van den heer Vandevelde (Gent) over het berekenen van de alcoholopbrengst in de stokerij.
Te 2 uren heeft de algemeene vergadering plaats waar Prof. Mac Leod spreekt over het programma van het middelbaar onderwijs (hooger vermeld).
Spreker besluit tot het afschaffen van het onderwijs in het Latijn en het Grieksch; tot versterking van het onderwijs in de levende talen, de geschiedenis, het teekenen, de wiskunde: het Nederlandsch moet de voertaal worden in het Vlaamsch onderwijs.
Ter gelegenheid van het Congres is een tentoonstelling ingericht van microscopische praeparaten betreffende den bouw der zenuwknoopen, door Karel Nelis (Leuven)