Vlaamsche Kroniek.
Eindelijk hebben we nogmaals de taal wet onverminkt aangenomen gekregen. Met 99 stemmen tegen 19 heeft onze Kamer van Volksvertegenwoordigers, de wet gestemd waardoor het Nederlandsch, de taal der meerderheid der Belgische bevolking, tot officiëele taal nevens het Fransch wordt uitgeroepen. Wat zal de Senaat nu doen? De wet nogmaals verwerpen, zooals reeds een eerste maal gebeurde? We durven hopen van neen; we verwachten dat de Heeren van de Hooge Kamer, de wijsheid aan de grijsheid zullen paren, en niet meer aan de rechtvaardige eischen van ons Vlaamsche volk zullen wederstaan. Velen hebben zich den eersten keer laten vangen in den valstrik, gespannen door Lejeune, en zoo de wethelpen verminken. Maar de Heeren Senatoren hebben kunnen zien dat we onze eischen krachtig en hardnekkig volgehouden hebben; en we mogen hun verzekeren dat we niet zullen rusten, vooraleer dat we volledige Gelijkheid bekomen hebben. Want geheel Vlaanderen door dreunt het Gelijkheid. Al de Vlamingen zijn het eens aangaande de Wet De Vriendt. Geen enkel Vlaamsch dagblad, geen enkel Vlaamsche Maatschappij of Kring, niet één, die de stemming niet eischt. We wachten dus uwe stemming af, Heeren Senatoren, en zal die beantwoorden aan de verwachting van uwe lastgevers, de Vlaamsche kiezers, dan zal het feest zijn in Vlaanderen, maar mocht het anders wezen, dan, wee u, verraders van Land en Volk!
- Wij hebben reeds aangekondigd dat weldra het oratorio Lucifer, van Peter Benoit en Emmanuel Hiel, te New-York zal worden uitgevoerd. Thans vernemen wij dat een toonkundige, welke tijdens de feestelijkheden van het Kon. Vl. Conservatorium, de uitvoering van de Rubenscantate in den Dierentuin bijwoonde, het materiëel van dit werk gevraagd heeft om het te Buda Pesth (Hongarije) uit te voeren.
- Uit Italië zijn insgelijks verschillende werken van meester Peter Benoit gevraagd, waaronder zijne grootsche schepping De Oorlog, gedicht van Jan Van Beers.
- Ons Woord, tolk van den kring Diesterweg, bevat een nieuw werk van Julius De Geyter, voor den tekst, en van Peter Benoit, voor de muziek. Het is getiteld Het Koninginnelied en dagteekent van Juli 1878, doch was nog niet uitgegeven. Woorden en muziek, even gemoedelijk, zijn de beide dichters waardig. Komt dit lied in den handel, dan zal het zeker door alle zangers gewild worden.
- Dezer dagen heeft de knappe Antwerpsche orkestbestuurder, Edward Keurvels, de hand gelegd op een ongekend werk van Peter Benoit, waarvan zelfs Benoit zich het bestaan niet herinnerde. Het is een orkeststuk Spokendans getiteld en in 1857 door den meester, korts voor zijn vertrek naar Duitschland, na zijne overwinning in den prijskamp van Rome, getoondicht.
- Eenige jonge Antwerpsche componisten, waartusschen leerlingen onzer Muziekschool, hebben een bundel liederen uitgegeven, waarvan de muziek, zang en begeleiding voor piano, door hen werd vervaardigd. Deze bundel, die door anderen zal gevolgd worden, is zeer schoon gedrukt en bevat 12 liederen der heeren Flor. Alpaerts, Ernst Brengier, Willem De Latin, Em. Delin, Lod. Ontrop, Benoit Salu en Julius Schrey, allen zeer zangerig en keurig op woorden van Jan Ellen, Guido Gezelle, Fr. De Cort, Pol de Mont, A.C.W. Staring, Fr. Van Eeden, Lod. Ontrop, Victor De Meyere en Albrecht Rodenbach. Hij is te verkrijgen bij den muziekhandelaar Faes en wij bevelen hem ten zeerste aan.
- Op 12 Maart sprak Dr. Maurits Sabbe in de Afdeeling Brussel van het Willemsfonds, over de Oude Vlaamsche Liederen, voordracht die gepaard ging met de uitvoering van eenige onzer oude liederen. De groote zaal was meer dan eivol, want vele personen moesten, bij gebrek aan plaats, terug huiswaarts keeren. M. Sabbe verwierf veel bijval met zijne in alle opzichten hoogst belangrijke studie.
- Als een bewijs van de uitbreiding, die onze taalbeweging neemt, kan het volgende gelden: tot op 1 Maart hebben niet min dan 167 gemeenten vertoogschriften naar de Kamers gestuurd, opdat het taalwetsontwerp, dat gelijkheid uitroept op taalgebied van Vlamingen en Walen, vóór de verkiezingen zoude gestemd worden.
- Een onzer Vlaamsche kunstschilders, M. Ferdinand Willaert, heeft een zijner werken aan het municipaal museum van Pau verkocht. Het tafereel verbeeldt de Achterlei te Gent.
- Met het meeste genoegen hebben we vernomen, dat onze landgenoot, de heer Brahm Van den Berg, de talentvolle pianist, teruggekeerd van Algiers, thans benoemd is tot hoofdleeraar voor klavier aan het Sutton-Conservatorium. Naar gezegd wordt, moet hij daar, in Engeland, door zijn kundig spel grooten opgang ge-