Taalzuivering.
Ik geloof dat elk Hollander 't met mij eens zal zijn, als ik zeg, ‘wat doen we toch met woorden in de taal, die er niet in hooren, met vreemde woorden, die we door degelijk Nederlandsche woorden kunnen vervangen?’ Immers, allen die lid zijn van 't Algemeen Nederlandsch Verbond, gaat de Nederlandsche taal ter harte en ieder lid is een voorstander van haar verheffing, uitbreiding en instandhouding. Maar lezers, hoe machtig zijn we dan niet, waar 't Verbond zooveel leden telt en naar we hopen alle rechtgeaarde nederlanders. Ik stel u daarom iets voor:
Laat elk lid, die er ('t spreekt vanzelf) lust toe gevoelt om een leelijk Fransch of Engelsch woord over boord te werpen en er een kernachtig goed Hollandsch voor weet, dit schriftelijk kenbaar maken.
't Hoofdbestuur te Gent, zal hoogst waarschijnlijk wel een kolom willen beschikbaar stellen voor Taalzuivering. 't Zal daarmede aan veler wensch en verlangen tegemoet komen. Daarvan ben ik overtuigd.
Wanneer men in zijn dagelijksch leven een woord tegen komt, dat niet recht Nederlandsch is, en verbeterd kan worden, teekene men 't aan en sture, als men er eenige bij elkaar heeft, deze bij 't Secretariaat te Gent in voor ‘de Taalzuivering.’ In 't daarna verschijnende nummer van Neerlandia, worden ze vermeld.
Duizenden Nederlanders lezen dit en kunnen hun gevoelen er over kenbaar maken of dit woord werkelijk goed is, bruikbaar en blijvend kan zijn. Hoeveel wetenschappelijke menschen tellen we niet als leden van 't Verbond! Kunnen die tot 't doel op deze wijze niet belangrijken steun verleenen?
Laten we b.v. de volgende regeling voorstellen:
1o In 't begin der maand sture men zijn woorden of uitdrukkingen in die men gaarne zou veranderd en verbeterd zien, voor ‘Taalzuivering’ aan M. Meert, Secretaris A.N.V. Gent (België).
2o Deze woorden worden schuin of vet gedrukt zoodat de aandacht erop gevestigd wordt en genummerd. Van deze woorden houdt ondergeteekende aanteekening, schrijft ze in een boek, de betere Nederlandsch uitdrukkingen er achter, den inzender of de inzendster en den datum.
3o Na 3 maanden, dus als 3 Neerlandia's zijn verschenen, wordt de 1e rij gesloten.
4o Elk die tot bovengenoemd doel wil meewerken, make zijn aanteekeeing en sture ze zoodra Neerlandia is verschenen, waarin de kolom Taalzuivering gesloten wordt in.
5o Er verloopt een maand; dus een aflevering Neerlandia, waarin de gevoelens en 't oordeel over de verzamelde woorden, wordt kenbaar gemaakt. Dit is voornamelijk voor de ver verspreide Nederlanders.
6o 1 Januari 1898 wordt de kolom Taalzuivering voor belangstellenden geopend. Ieder heeft in dien tijd gelegenheid een aantal woorden te verzamelen.
7o Blijkt 't dat er meer leden tegen een bepaalde verandering zijn, dan er voorstanders voor zijn, dan kan men veilig beschouwen, dat wijziging of verandering niet wenschelijk is.
8o Elk lid wordt daarom uitgenoodigd, zooveel mogelijk na de 3 maanden zijn gevoelen kenbaar te maken; alleen vermelding van 't woord, gevolgd door voor of tegen op welken grond, is voldoende.
9o Elk jaar zal een overzicht worden gegeven, van 't aantal voorgestelde veranderingen en hoeveel en welke zijn aangenomen, zoo mogelijk wanneer de plaatsruimte dit toelaat, in Neerlandia. Mocht de kas 't toelaten, dan kan elk lid bij den secretaris van 't land zijner inwoning tegen geringe betaling een gedrukt exemplaar krijgen.
10o Zij die tot dezen taalwedstrijd medewerken, worden geacht, de woorden welke op algemeen verlangen zijn veranderd of ingevoerd, steeds te gebruiken in schrift en gesprek om ze zooveel mogelijk ingang te doen vinden.